Advies over hoe garage/praktijkruimte te verwarmen

Rugri

 • #1
Ik ben bezig om onze vrijstaande garage om te bouwen tot een praktijkruimte voor accupunctuur en sportmassage. De ruimte is redelijk geïsoleerd. De behandelkamer is ongeveer 18m2.

Nu zit ik te dubben over hoe deze ruimte te verwarmen. Mijn laatste plan is om cv leidingen uit het huis te betrekken en naar de garage te laten lopen. De garage staat ongeveer 5 meter van het huis.

Probleem is natuurlijk dat de thermostaat binnen hangt. Met deze optie wordt iedergeval de kou uit de garage gehaald. Verder zit ik dan te denken om een airco op te hangen die kan koelen en verwarmen. Zo kan ik met de thermostaat van de airco de ruimte op de goede temperatuur krijgen.

Een ander idee is om elektrische platen op te hangen. Deze zag ik in de bouwmarkt vandaag. Ze hebben een verbruik van 425W en kunnen ongeveer 12 m2 verwarmen. Ook hierbij wil ik dan weer de airco gebruiken.

Graag jullie mening hierover of misschien betere ideeën.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Xr8

  • #2
  Ben je daar ook water/warmwater nodig. Zoja, dan zou je er een gas en waterleiding naar toe kunnen maken. In de garage plaats je dan een klein combiketeltje voor cv en warmwater. Vaker gedaan en is regeltechnisch de meest efficiënte en goedkoopste oplossing.

  Airco heeft natuurlijk als voordeel dat je ook kunt koelen. Afhankelijk van de airco kan het zijn dat bij lage buiten temperaturen deze niet voldoende warmte meer afgeeft. Laat je daar goed over voorlichten.

  425 Watt voor 12m2 is wellicht voldoende om de boel vorstvrij te houden. Echter dit vermogen is voor een behandelruimte waar mensen ontkleed liggen niet toereikend. Voor een badkamer rekent men rond de 85 Watt. Met een oppervlak van 12m2 en een hoogte van 2,5m zit je zo aan 2,5Kw verwarming. Dan ben je al gauw 6 van genoemde kachels nodig.

  Succes.
   

  Inter

  • #3
  Misschien infra rood vloerverwarming?
  Deze kan onder bijna elke vloerafwerking.
  Dus de garage is geheel zelfstandig te regelen en zuinig.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu