Advies nodig: CW5 of CW6

Djs_nl

  • #1
Beste experts, ik kan jullie advies goed gebruiken, want zoals eens in de zoveel jaar is de tijd aangebroken om te overwegen de cv ketel te vervangen. Laat ik eerst de huidige situatie schetsen voordat ik de hoofdvraag stel.

NU:
  • Daalderop Combifort 32/80+ cv ketel met een ingebouwde boiler van 80 liter
  • CW6 klasse, cv/sanitair belasting van 32kW, flow 22L/min, driewegklep systeem
  • Ketel is geplaatst in 2009, bouwjaar 2007
  • De druk in het circuit loopt om de drie dagen zakt weg tot 0. Geen zichtbare lekkage aansluitingen/radiator/in ketel, installateur vermoedt lekkage interne boiler.
  • De druk in circuit helaas niet meer uit lezen omdat display kapot is. Druk meten gaat nu via nanometer op de Aanvoerbuis.
  • 2 badkamers, 1x douche, 1x douche/bad, geen stortdouche. Gelijktijdig gebruik douche mogelijk, geen terugval in watertemperatuur.
  • Huis uit 1924, gedeeltelijke isolatie (raam/vloer/dak)
Mijn installateur is een ATAG selectdealer en adviseert om de Daalderop ketel te vervangen door een CW 5 ketel van ATAG, in dit geval een i36ECZ. Een combiketel zonder boiler, maar een XXL tapwater functie van 20,5L per minuut. ATAG heeft ook een CW6 ketel (bijv Q45 CR, met een 25 liter boiler), maar die is gelijk 1.000 euro duurder. De installateur plaatst deze CW6 liever niet omdat de leidingen een beperkte capaciteit hebben (<16mm doorvoer diameter) en daarmee 'overpowered' is voor het huis. Mijn vrouw stelt het comfort van de Daalderop zeer op prijs, gelijktijdig gebruik van warm water op verschillende plekken. De Daalderop heeft bovendien als voordeel dat de verwarming doorblijft verwarmen tijdens het warmwater (boiler) gebruik.

Vragen:
  • Kan een modernere CW5 zonder boiler in vergelijking met de oudere CW6 met boiler dezelfde prestaties obv wensen leveren?
  • Klopt het dat CW6 een bepaalde diameter doorvoer nodig heeft en zo ja, waarom hebben we dan al 13 jaar een goed functionerende CW6 op dat 'beperkte' systeem?
Jullie inzichten/ervaringen zijn welkom! Dank alvast.

Groet,

Diederik
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als jij 20 l/min wilt halen zal je leiding ook daarvoor geschikt moeten zijn.
Is je leiding dunner dan haal je de 20l niet maar bv 16l/min dat kan voldoende zijn voor je toepassing maar de ketel draait dan niet op zijn volle capaciteit.
 
  • Like
Waarderingen: Djs_nl

TCW82

  • #3
Die waardes van de fabrikant zijn leuk, voor in de brochures. De combifort hebben wij vorige week in de tuin gelegd. We hebben de Intergas Xtreme opgehangen.
Ok, terug naar jou, ATAG kan, maar wc eend zal je waarschijnlijk geen glorix verkopen.

Wat je kunt doen is een emmer water vullen en dan kijken hoeveel water je in 30 seconde opvangt ( op douche temperatuur). Bij ons was dat 6 liter in 30 seconde uit een regendouche. (Met de combifort) dus dat gaf ons vertrouwen om de cw5 te kopen. (Mogelijk had de CW4 ook gekund)
De cw6 is echt een bult energie (80l boiler warmhouden), maar kon niet goed terug moduleren voor de vloerverwarming.
Dat kan de Xtreme wel.

Je schrijft " warmwater gebruik op meerdere plekken tegelijkertijd" hoe vaak is dat werkelijk en hoeveel is dat werkelijk?
Gaan twee douches gelijktijdig langere tijd open of heb je het over een afwasje 1 keer per week terwijl iemand doucht?
 
  • Like
Waarderingen: Djs_nl

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Een CW5 ketel haalt niet de prestaties van een CW6 ketel, dat is heel simpel. Daarnaast heeft een ketel met een ingebouwde boiler ook nog het voordeel dat het warme water direct beschikbaar is en er dus geen wachttijd is als gevolg van het eerst moeten opwarmen van de ketel.

Kortom. als je nu een CW 6 ketel hebt dan moet je niet twijfelen maar tenminste een vergelijkbaar toestel ophangen. Al het andere gaat tegenvallen.

Dus kies voor een cw6 toestel, bijvoorbeeld met een gelaagde boiler van 40 liter, en je hebt optimaal comfort. Het energieverbruik is daarbij ook nog eens prima, de reden dat dit soort systemen in Nederland relatief weinig verkocht worden is de prijs ervan.
 
  • Like
Waarderingen: Djs_nl

TCW82

  • #5
Het is misschien iets om dit eens te bekijken en daarmee je keuze te bepalen.
Ketel kiezen

Om domweg een cw6 op te hangen omdat die daar al hangt lijkt me kortzinnig en onnodig duur, ook als blijkt dat je in toekomst bijvoorbeeld een behoefte hebt aan een ketel die zeer laag moet kunnen terug moduleren ivm lage temperatuur verwarming. Het is natuurlijk wel de makkelijkste route.
 
  • Like
Waarderingen: Djs_nl

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
De CW waardes zijn de afgelopen jaren ook niet gewijzigd. Dus wanneer je nu een nieuwe CW5 ketel vergelijkt met een oude CW6, is de capaciteit van de nieuwe ketel minder.

Verder geeft de aanwezigheid van een boiler, ook al is die relatief klein, altijd een stukje extra comfort. Dat zie je niet terug in de CW waardes. Verder geeft een boiler een rustiger regelgedrag van de ketel, wat weer een positief effect heeft op levensduur en energieverbruik.

Een boiler geeft tenslotte ook de mogelijkheid om het vermogen van de ketel wat kleiner te kiezen. Daardoor kan deze vaak ook wat verder terug moduleren, wat een rustiger regelgedrag bij verwarming geeft.

Er zijn wel enkele ketels zonder boiler die pretenderen heel ver terug te moduleren, zoals de Intergas Xtreme. In de praktijk kunnen ze dat niet en schijnen deze toestellen in afwachting te zijn van een update.
 
  • Like
Waarderingen: Djs_nl

TCW82

  • #7
@Mn22 aangaande de opmerking van de ondergrens moduleren, dat klopt.

Alleen nu niet meer.

Er was bij de eerste serie een software update nodig (als die lage modulatie grens gewenst bleek), dit is daarna standaard geworden op de ketels die dan gemaakt werden. Gezien de omloopsnelheid van de ketels op dit moment (ik denk dat ze virtueel overal uitverkocht zijn) is de kans om een oudje te treffen zeer gering. Mocht je toch een oudere versie hebben hangen, kan er een update worden uitgevoerd en dan heb je als nog de meest recente software, incl. modulatie bereik.
(dit heb ik niet zelf bedacht, maar dit is wat Intergas vertelt).
 
  • Like
Waarderingen: Djs_nl

Djs_nl

  • #8
Dank aan @The headhunter, @Mn22 , @TCW82 . Fijn om jullie adviezen te mogen lezen. Uit jullie reacties lees ik een voorkeur voor een CW6, alhoewel een CW5 wel degelijk ook iets kan leveren. Het zit voornamelijk in dat stukje extra comfort door het ingebouwde boiler concept. Ik heb geen ruimte voor een aparte grote boiler, anders was die combinatie een mogelijkheid geweest. En ja, ik realiseer me dat de dikte van leidingen misschien een beperking kan betekenen. Maar eerlijk, de huidige Daalderop cw6 heeft wel degelijk goed gewerkt de afgelopen jaren, zelfs met het beperktere leidingenstelsel. Om terug te komen @TCW82 op je vraag. Hoe vaak komt het voor gelijktijdig gebruik? Regelmatig, twee douches die gelijktijdig lopen icm warm water tappen keuken. Zelfs met gelijktijdig cv gebruik, heb ik nu bijna geen last van terugval in temp. Maar ja, 80L boiler hè?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Maar als je leiding maar cw 5 kan transporteren merk je een cw6 voordeel niet.
 
  • Like
Waarderingen: TCW82

Djs_nl

  • #10
@The headhunter valide punt heb je, neem ik mee. Iets dat mijn installateur ook al bevestigde. Ik bekijk en beluister nu de YT video die @TCW82 aanbeveelt in zijn reacties. Er is nog meer op te letten, zoals de laaglast bijvoorbeeld. Ik krijg nu uitgelegd wat wij al jaren mee maken. Ketel warmt op als een gek (onze rekening is ECHT fors), daarna is het kortstondig aangenaam en is zo weer weg. Dit terwijl de thermostaat aangeeft dat het 19,5/20 graden in de woonkamer is. Ja, het huis komt uit 1924 en isolatie niet compleet (geen spouwmuuriso) maar dat kan het echt niet alleen zijn.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #11
Als je regelmatig twee douches tegelijk gebruikt en nog wat water tapt, dan is de afweging simpel. Geen mindere ketel ophangen dan er nu hangt. Daar krijg je anders echt spijt van.

Het verder terug kunnen moduleren van de Xtreme ga je niet noemenswaardig in het verbruik terugzien. Als je bijvoorbeeld kiest voor een 40 liter oplaadboiler, zoals bijvoorbeeld Nefit toepast in de aquapower plus ketels met een 25kw ketel, krijg je een hele rustige installatie die een groot deel van de tijd op laaglast zal branden.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de rest van de installatie een beetje klopt en juist is ingeregeld.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #12
nadeel van een toestel met laadboiler is, als je de boiler heb leeggetapt het toestel terugvalt van cw 6 naar cw5 want dan komt het echt op het vermogen van het toestel aan als je dan bv een aquapower hrc 25 hebt dan levert deze maar een continu ww hoeveelheid van een cw 4 toestel als de laadboiler is opverbruikt
 

TCW82

  • #13
Als je meerdere douche gebruikt, moet je bij de hogere klasse blijven, of een alternatief bedenken (mijn buurman had 2 CV ketels hangen, wij hebben zelf een kokend water kraan in de keuken).
Eventueel zou je nog een volume meting kunnen doen, bij alle douches een 30 seconde lang een emmer vullen en dan met beide douches gelijktijdig aan. Dat kan je wat informatie geven over de hoeveelheid die je nodig hebt. (Waarschijnlijk cw6)
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Djs_nl schreef:
De druk in het circuit loopt om de drie dagen zakt weg tot 0. Geen zichtbare lekkage aansluitingen/radiator/in ketel, installateur vermoedt lekkage interne boiler.
Zou het geen optie zijn om alleen de interne boiler te vervangen?
Ik had ooit hetzelfde met mijn Turbo 32, een 2e hands boiler gekocht voor 125, zelf er in gezet en de ketel heeft nog vele jaren probleemloos gewerkt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #15
Mijn persoonlijke ervaring met een oplaadboiler zijn positief. Ik heb dat bij mijn ouders met een grote vrijstaande woning in 2008 aangelegd en die zijn er heel tevreden over. Wil je nog meer water, dan moet je een indirecte boiler neerzetten van 120 liter.
 

Djs_nl

  • #16
@Mn22, @TCW82, @Marcn.88 weer dank voor jullie reacties. Teruglezend en de informatieve YT video over ketelkeuze kom ik tot een eerste conclusie dat de perfecte ketel niet bestaat. Of je boet wat in op je verwarmingsmodulatie, of anderzijds op je tapcapaciteit. In die zin wordt het er niet gemakkelijker op. Het lijkt me zo prettig als het comfort in huis op beide vlakken goed te sturen is, maar dat lijkt bij zoveel ketels een uitdaging. Wat weet ik wel?

Huidige ketel Daalderop 32/80
cw6
hooglast 32,7kw
laaglast 29,5Kw
tapcapaciteit 22L/min
boilervolume 80L


Mijn installateur is een ATAG selectdealer en biedt dus alleen ATAG aan. Ik ben niet met ATAG getrouwd, echter de installateur is een van de weinigen die wel helpt en nog langskomt, zelfs in zijn vakantie. Zijn optie:

model: i36ezc
cw5
h 31,1kw
l 28,3 kw
tapc (60gr) 11,5L/min
geen oplaadboiler

ATAG heeft ook hogere comfortketels
model: Q38cr
cw5
h 36,3 kw
l 33,3 kw
tapc. 9,3L/min
boiler 25L (uitbreidbaar met externe boiler)

of

model: q42cr
cw6
h. 40,1kw
l. 36,9 kw
tapc. 12,5L/min
boiler 25L

Kijk ik alleen naar de laaglast, dan komt i36 het dichtste in de buurt van de Daalderop. Echter geen boiler en een iets minder dan 50% tapcapaciteit. Alle Q's zijn weer hoger in de laaglast en vraag ik me af of dat het probleem van de beperkte modulatie alleen maar erger maakt. Enige verschil is dat het dan een ATAG ketel en thermostaat is tov Daalderop met Nest. Misschien dat dit helpt bij de modulatie?

Linksom/rechtsom, ik heb gevoel vast te zitten aan opties die of onderpowered of overpowered zijn.

@Gerrit B is nog een optie om op zoek te gaan naar een 2de hands boiler, echter het infodisplay op de regelunit is ook kapot. Daardoor geen mogelijkheid meer om iets te kunnen uitlezen of in te stellen op de ketel. Een nieuwe regelunit is rond de 400 euro. Die besteed ik dan liever aan een goede nieuwe ketel, met een beter gedrag.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
Het minimale vermogen dat de ketel levert in laaglast is bijzaak en slechts minimaal van invloed op het verbruik. Alternatief kan ook nog het plaatsen van een solo ketel met losse indirect gestookte boiler zijn.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #18
ik zou sowieso naar een toestel gaan met (laad) boiler dit ivm leveren van direct heet warmwater, dit doet een doorstroom toestel niet.
ik heb eerder zelf een blauwe engel shr 51c gehad op 70m2 vvw laag temperatuur gestookt aanvoer was max 40 graden met een aan uit regeling en deze draaide perfect op een laag pitje
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu