Advies gevraagd verwarmingsschema (Nefit, radiatoren, vloer)

Coyote1980

  • #1
Goedenmiddag,

Wij zitten momenteel midden in een grote verbouwing en zijn op het punt beland dat de verwarming een definitief schema moet krijgen. Ik zal kort de huidige situatie schetsen en dan de vragen stellen. Excuses dat ik misschien wat dom overkom, op CV-gebied ben ik een leek maar ik zou graag wel willen begrijpen waarom dingen op een bepaalde manier moeten...

Situatie:
Ketel: Nefit Topline Compact HRC-30 CW5.
CV-aanvoer: ca. 65 graden
Woning: 1960, vrijstaand, radiatoren boven / vloerverwarming beneden.
Vloerverwarming: een Wilo Comfort Line verdeler met 8 zones.
Thermostaat: Moduline 400

Oke, tot zover de inleiding. Momenteel is de woning op deze manier gewoon warm, maar het is nog niet op de juiste manier aangesloten voor de lange termijn.

Mijn idee:
Om straks alles goed geregeld te hebben zou het mooi zijn om de Moduline 400 thermostaat straks boven op te hangen (radiatoren), en beneden een aparte thermostaat te plaatsen (Moduline 300, of een simpele klokthermostaat) voor de vloerverwarming.

Aanname1: omdat beide groepen individueel om warmte moeten kunnen vragen zal hier een driewegklep geplaatst moeten worden. Vraag1: als dat waar is, wie stuurt in zo n geheel een dergelijke driewegklep aan?

Aanname2: de thermostaat stuurt deze aan.

Vraag2: ik zou graag de Moduline 400 thermostaat handhaven, maar die communiceert niet met het OpenTherm protocol waardoor ik bij handhaven aan Nefit UBA-protocol-ondersteunende hardware vastzit? En klopt het dat dat ontzettend duur is?

Vraag3: ik kwam na wat zoeken hier Nefit topline compact HRC dubbele termostaat tegen dat tegelijk een modulerende en een aan/uit thermostaat op de Topline ketels kan worden aangesloten. Daarbij de opmerking dat het recht van de sterkste geldt. Dit zou betekenen dat zonder driewegklep, bij het vragen om warmte door één van de twee thermostaten, beide verdiepingen warm water aangeboden krijgen. Dus wanneer overdag je vloerverwarming warmte nodig heeft worden de radiatoren ook verwarmt. (klinkt dus niet echt efficiënt). Dus dan wil je toch op de een of andere manier een driewegklep erin.


Vraag 4: of je zou alles weersafhankelijk moeten gaan regelen, maar dat vind ik een beetje eng klinken wanneer niet meer naar ruimtetemperaturen gekeken wordt, lijkt me meer iets voor als je hele woning vloerverwarming heeft bvb.

Samengevat: ik ben het spoor een beetje bijster en hoop dat jullie me de juiste richting in kunnen sturen, alvast bedankt voor het meedenken!
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Meeste simpele en makkelijkste manier is om 2 aan/uit thermostaten te gebruiken icm met zoneafsluiters (motor zoneafsluiter met hulpcontact voor aansturing ketel)

simpele voorbeeld !!
 

Xr8

  • #3
Op een Nefit kan maar 1 modulerende thermostaat worden aangesloten. Deze kan alleen maar van Nefit zijn, Nefit werkt niet met opentherm.

Aan een 3 wegklep heb je in deze situatie niet zoveel. Met het schema van Mobel kom je een stuk verder. Echter je dient wel een Shunt te plaatsen. Deze zie ik niet in het schema. Deze zorgt dat er ten alle tijde stroming mogelijk is, ook als beide kleppen gesloten zijn.

In deze situatie zou je kunnen kiezen voor een weersafhankelijke regeling. Dit kun je met de Moduline 400 icm een buitenvoeler makkelijk maken. Nadeel, je verstookt meer gas en het vergt enige kennis voor het instellen van de regeling. Voordeel, je hoeft niet je gehele installatie om te bouwen op thermostaatkranen na. Ook in dit geval zorgen dat er ten alle tijde stroming mogelijk is. Dus of een radiator zo maken dat deze niet afsluitbaar is in de badkamer oid, of een voorgenoemde shunt plaatsen.

Succes.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Vraag 1:
Dat klopt niet, een 3 weg klep schakelt of/of, wij jij wil is en/of. dit kan door middel van 2 2 weg kleppen. Deze zullen worden aangestuurd door een thermostaat.

vraag 2: als je de moduline 400 wilt blijven gebruiken dan lijkt het mij de korste klap om weerafhankelijk te gaan regelen. Thermostaatkranen op je slaapkamers. Vloerverwarming naregelen met een thermostaat en servomotor. Nefit UBA hardware? wat bedoel je daar mee? die menggroepen van nefit?


Vraag3: Ik kan in de handleiding niet terugvinden dat dit kan.

Vraag 4: weersafhankelijk regelen is een prima oplossing. Mits je dit goed naregeld. Dus wederom: Thermostaatkranen op je slaapkamers. Vloerverwarming naregelen met een thermostaat en servomotor.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
:mrgreen:
Xr8
de 3 wegklep heeft ook de functie van een shunt/bypass
ik zie dat ik een lijntje vergeten ben te tekenen bij de 3 weg klep.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Ingmar89 schreef:
Dat klopt niet, een 3 weg klep schakelt of/of, wij jij wil is en/of. dit kan door middel van 2 2 weg kleppen. .
je moet een shunt of bypass in je installatie hebben, daarom een 3 wegklep .
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Ahh zo.
Dat kan ook inderdaad.
 

Xr8

  • #8
Ok, had even niet gezien dat je een 3wegklep hebt getekend.

Succes.
 

Coyote1980

  • #9
Geweldig, dank voor de reacties!

Met 'shunt' bedoel je een bypass, die zal inderdaad in het ontwerp worden opgenomen omdat alle radiatoren voorzien zijn van thermostaatkranen.

Oke, de Moduline 400 is niet heilig, dus een eenvoudige optie zou zijn volgens het schema van Mobel te werken en dan nog een bypass in het stuk tussen de ketel en de zone-afsluiters op te nemen. De zone-afsluiters reageren dan elk op een aan/uit thermostaat. Staan de aan/uit thermostaten dan parallel op 1 signaalkabel naar de niet-modulerende-thermostaataansluiting op de ketel doorgelust? Of hebben de zone-afsluiters weer een aparte aansluiting die dan naar de ketel moet?

En even een extra vraag tussendoor: hoe werkt een driewegklep? Ik bedoel, wie / wat schakelt een driewegklep in een bepaalde stand? En wat is precies de meerwaarde van een driewegklep? Mobel, je geeft aan dat je een lijntje voor de bypass vergeten bent bij de driewegklep, die vertakking in de aanvoer vanaf de ketel, zit daar een driewegklep? Gaan daar geen extra sturende aansluitingen naartoe of is dat een autonoom onderdeel dat 'proeft' dat ergens behoefte is aan aanvoer? :?:

Weersafhankelijk regelen vind ik persoonlijk 'een beetje eng'. Het zal heerlijk werken bij diverse mensen, maar ik vrees voor mezelf dat ik aan het naregelen blijf... En als het ook nog onzuiniger is, tsja, dat vind ik dan ook zonde.

Vraag:
Kan het bijvoorbeeld op de volgende manier? Stel je plaatst naar de vloerverwarming een zone-afsluiter met aan/uit thermostaat welke de zone-afsluiter bedient van de vloerverwarming. Deze zone sluit je vervolgens aan op de aan/uit-thermostaat-aansluiting op de ketel. Wil de vloerverwarming warmte dan zou dit de ketel moeten laten aanspringen.
Plaats nu boven de moduline thermostaat bij de radiatoren en sluit deze aan op de modulerende ingang van de ketel. Ook de bovenverdieping kan nu aan de ketel vragen om warmte.
Probleem: wanneer de vloerverwarming warmte vraagt zullen de radiatoren boven nog meewarmen. Vraag: als het zo is dat een driewegklep op basis van een signaal in een bepaalde stand kan worden gezet, en je koppelt deze aan de zone-afsluiter van de vloerverwarming, kun je dan een schakeling maken dat wanneer de vloerverwarming warmte vraagt deze middels de driewegklep alleen aan de vloerverwarming wordt doorgelaten, en dat wanneer de vloerverwarming klaar is de radiatoren weer aan bod komen?
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #10
Je kan echt alle kanten op met zo een installatie , het is de vraag hoe gek jij het zelf wil maken met alle toeters en bellen. je kan wel 1000 varianten bedenken. van aan/uit thermostaatje tot computergestuurde optie's.

in geval van thermostaatkranen op alle radiatoren ,dan dien je een drukgeregelde bypass te monteren en heeft een 3 weg klep geen nut.

in geval van 2 thermostaten, moeten die uiteraard parallel aangesloten worden (of/of)

de zoneafsluiter heeft een aparte voeding nodig ( 24V of 230V ) de voeding wordt dan onderbroken door de thermostaat.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Ik zat nog even te denken, maar een 3 weg klep lijkt me toch niet lekker werken. Een shunt kun je immers op druk instellen, een 3 weg klep sluit kort. Of je moet er natuurlijk nog een extra afsluiter bij plaatsen. Maarja, dan wordt het alweer een heel gebakje.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #12
Mobel schreef:
in geval van thermostaatkranen op alle radiatoren ,dan dien je een drukgeregelde bypass te monteren en heeft een 3 weg klep geen nut.
mee eens,
 

Xr8

  • #13
De thermostaten parallel aangesloten geeft een en/of functie. Ga je de kleppen met een kamerthermostaat aansturen dan is het aan te raden in deze ruimte de thermostaatkraan te verwijderen. Eea kan elkaar nadelig gaan beinvloeden.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu