ADSL connectie na splitter

Shark

  • #1
Hey,

Is het mogelijk dat de aansluiten naar de ADSL splitter een 'normale' stervormige stekker is zoals bij een vroegere telefoon?

Kurt
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik zou niet weten waarom niet?

Immers de splitter filtert alleen maar het ADSL signaal van je telefoonlijn lijn.
Je moet het zo zien dat in de wijkcentrale van KPN ook zo'n splitter zit alleen zorgt die er voor dat het ADSL signaal bovenop jou telefoonsignaal wordt gezet.
Bij jou thuis zit er weer een ADSL splitter om dat signaal er weer af te halen.
Na de splitter is je telefoonsignaal dus gewoon weer als vanouds.

Ga je echter ook bellen via het internet dan ligt het vaak anders want dan ben je afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je modem kan leveren, maar aangezien je nog een splitter hebt ga ik er niet vanuit dat dat het geval is.

suc6

Gerrit
 

Shark

  • #3
@Gerrit: alsvast bedankt voor je duidelijk antwoord.

Ik vermoed dat de kabel tussen de stekker en de modem een 'normale' telefoon kabel is?

K
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Tussen de stekker en Modem?

Je gaat van je telefoonaansluiting je splitter in zonder dat deze telefoonlijn eerst ergens anders naar toe loopt.

Van je splitter ga je met een kabel naar je modem
en van de splitter met een kabel naar je telefoon.

Dat kan gewoon een plat stukje telefoonkabel zijn met aan de ene kant een rj stekker voor in de splitter en de andere kant maakt niet uit, dat kan een ouderwetse stekker met 4 pennen zijn of ook een rj maar er zijn er ook die de stekker er af knippen en rechtstreeks onder de schroefjes draaien.

suc6

Gerrit
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Is er eigenlijk een voorkeur om de splitter zo dicht mogelijk bij de telefoonaansluiting te plaatsen en dan met een lange draad naar je modem. Of met een lange draad van de telefoonaansluiting naar je splitter en een korte draad naar de modem?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Er werd aanbevolen de splitter zo dicht mogelijk bij het isra punt te plaatsen, ik had geen zin in brekerij voor zo'n telefoonkabeltje en heb de spitter 8 m. verder aan gesloten.
De telefoon moet wel achter de splitter aangesloten worden anders werkt het niet, wij hebben de telefoon nu dus ook 8 m. verder staan, is ook geen probleem met de huidige dect telefoons.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Op zich is dat ook onzin want als het niet zou werken als de splitter wat verder weg zit dan zou dat zou betekenen dat de buurman helemaal geen ADSL zou kunnen krijgen en meestal is die toch ook wel gewoon aangesloten.

Dit advies komt voort uit het feit dat veel mensen overal kabels hebben aangelegd en alles aan elkaar hebben geknoopt.
Door nu de spitter bij het ISRA punt te monteren voorkomt je dat er nog een toestel voor de splitter is aangesloten welke allerlei problemen kan veroorzaken.
Maar loopt er een kabel rechtstreeks van je ISRA punt naar je splitter dan zal dat in 99% van alle gevallen gewoon werken.

suc6

Gerrit
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Nog een vraag (hoewel ik nu wel een beetje aan het topic kapen ben :oops: ).
Maakt het nog uit welk type kabel je gebrukt tussen isra en splitter, ronde of platte? En mag je diaar onderweg wel een verbinding in maken?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Die vraag is voor de TS denk ik ook wel interessant.

Dus ja het soort kabel is zeker van belang,

Als het een kort stukje is dan is plat geen probleem wordt het meer dan 3m dan adviseer ik altijd om ronde Norm 88 of cat 5e kabel te gebruiken.

Reden hiervoor is dat bij platte kabel de aders over lange afstand naast elkaar liggen en elkaar eenvoudig kunnen beinvloeden, maar ook simpel storingen van de omgeving op kunnen pikken.
Bij goede ronde kabel zijn de aders in elkaar getwist en worden storingen hierdoor voorkomen en/of opgeheven.

Als je daar een las in wilt maken moet jij weten, als je het maar goed doet. Immers ook in de openbare infrastructuur zitten diverse lassen.

Je moet alleen voor de splitter geen andere apparaten aansluiten.
Ander punt wat vaak fout gaat is dat men de 2 aders die niet gebruikt worden, gaat gebruiken als retour omdat men toch ook een toestel in de buurt van het ISRA punt aan wil sluiten.
Dat gaat meestal goed tot dat er een telefoonoproep binnen komt, door de belspanning wordt dan het signaal op het aanvoer aderpaar dusdanig beinvloed dat het storingen kan gaan geven.
Dus in dat geval gewoon even een extra kabel leggen.

suc6

Gerrit
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Ik weet weer helemaal waar ik aan toe ben.
Bedankt Gerrit!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu