Aderdikte meterkast

Wat is jullie advies over de aderdikte tussen hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars?
Hoofdzekering van Enexis is 35 ampere, in theorie zou 6mm genoeg zijn, maar lees ook vaak dat mensen 10mm adviseren?
 
6mm² is prima voor 35A.

Heb je nog andere voedingsbronnen zoals zonnepanelen? Dan kan er meer stroom lopen dan 35A en moet je daar misschien wel het een en ander op dimensioneren. Maar dat gaat dan niet alleen over de bedrading maar ook over de andere componenten.
 
Dan zou je de hele verdeler op 55A moeten dimensioneren. Dus inderdaad 10mm² bedrading, 63A aardlekschakelaars in plaats van de standaard 40A exemplaren, etc.

Of nog ergens een 40A beveiliging voor de eindgroepen inbouwen.
 
Ja, dat voldoet dus niet.
1666622726657.png

Dit is een voorbeeld uit de norm. In jouw geval is de inkomende beveiliging geen 40A maar 35A en levert de PV geen 13A maar zo'n 17A maximaal.

Dat betekent dat je tot 52A door de aardlekschakelaars kunt laten stromen wanneer de zon schijnt (zie de rode pijlen), maar deze zijn maar geschikt voor ten hoogste 40A.

Dat kun je oplossen door:
- Inderdaad alle interne bedrading te vervangen door 10mm², maar dan moet je ook de aardlekschakelaars vervangen door 63A exemplaren.
- De aardlekschakelaars vervangen door 40A aardlekautomaten, welke ook afschakelen bij een stroom hoger dan 40A (dit doet een 40A aardlekschakelaar niet!)
- Nog een 40A automaat toevoegen welke de aardlekschakelaars beveiligt.

Zoek eens op Google naar "Voorkom grote problemen bij het aansluiten van PV-panelen" dan vind je een PDF document wat dit probleem en de mogelijke oplossingen uitlegt.
 
Als dit werkelijk zo is dan is dit wel zorgelijk, namelijk geen enkele installateur van zonnepanelen brengt dit thema aan het licht!
 
EA3D1308-CB06-4E84-8BC4-50E1D5BBC4F1.jpeg

Dit heb ik nu, dus in theorie zou ik de 3 aardlekschakelaars 63 amp moeten maken en nog een 40 amp hoofdschakelaar voor de pv?
 
Als dit werkelijk zo is dan is dit wel zorgelijk, namelijk geen enkele installateur van zonnepanelen brengt dit thema aan het licht!

In de praktijk is de kans ook klein dat je lange tijd boven deze stroom uitkomt, het gaat in de meeste situaties ook goed. Echter met uitbreidingen zoals inductie kookplaat, elektrische auto, warmtepomp etc. wordt de kans dat de brandweer langs moet komen steeds groter.
 
dus in theorie zou ik de 3 aardlekschakelaars 63 amp moeten maken en nog een 40 amp hoofdschakelaar voor de pv?
De aardlekschakelaars vervangen, óf een 40A beveiliging plaatsen tussen de voedingsbronnen en de eindgroepen. Een hoofdschakelaar voegt niets toe.

Tegen die tijd heb je een 3 fase aansluiting en worden de panelen over 3 fases verdeeld

Als je de omvormer vervangt wel, ja.

Met 3x25A loop je natuurlijk minder snel tegen grenzen aan aangezien je dan nog 3x15A "ruimte" hebt binnen een standaard 40A verdeler.
 
Nee een installatieautomaat. En die plaats je dus niet voor de zonnepanelen maar juist voor de rest.

Heb je die PDF gevonden?
IMG-20221025-WA0003_copy_852x536.jpg
 
Ik zou persoonlijk liever C40 kiezen.

Deze automaat zit er puur om te beveiligen tegen overbelasting en dat doen de verschillende karakteristieken (B, C of D) precies hetzelfde. Het verschil tussen de karakteristieken zit hem in de aanspreekstroom bij kortsluiting, maar je hebt op deze plek in de verdeelkast helemaal geen extra kortsluitbeveiliging nodig.

Met een B40 voor de B16 eindgroepen is de kans groter dat bij een forse kortsluiting in een eindgroep ook de voorbeveiliging aanspreekt en de hele woning in het donker zit. Absolute selectiviteit met installatieautomaten blijft namelijk lastig.
 
Ik ben het nu aan het sluiten, en vroeg me af of de lengte van de 10mm kabel ook minimale moet hebben of gewoon dat het mooi pas?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan