Acrylvoorzetramen en condens

Fr0sty

 • #1
Hallo,

Ik woon in een huisje uit 1696 met enkele ramen en daarom heb ik sindskort acrylplaten gebruikt als voorzetramen om de stookkosten wat te beperken, wel CV.
Alleen het nadeel is nu dat in de koudere tijden ik enorm veel condens aan de binnekant op men ramen krijg, uiteindelijk zelfs waterdruppels die naar beneden lopen en met gevolg dat er schimmelvorming etc is.
Ik dacht zelf aan iets op de ramen aan te brengen waardoor er geen condens meer op de ramen gevormd wordt. Of iets in de vorm van vochtvreters omdat dit huis weinig ventilatie heeft en een hoog vochtgehalte. Misschien dat iemand betere ideeën heeft?
 

Fiesiekus

 • #2
Ventilatie verbeteren. Maar dubbele "beglazing" (acrylazing) zou juist tot minder condensatie moeten leiden; hoe was het in de oude situatie dan?
 

Fr0sty

 • #3
Eigenlijk weet ik niet goed wat de oude situatie was omdat ik gelijk de voorzetramen er voorgezet heb :) Ik zie in dit huis niet echt mogelijkheden om de boel beter te ventileren. Mijn voorzetramen zitten vastgeschroefd aan de kozijnen dus er is weinig luchtstroming tussen de glazen, alleen de lucht die er zit is dus wel vochtig.
 

Fiesiekus

 • #4
Ooooh; het is condensatie tussen de ruiten????
 

Fr0sty

 • #5
Het zit op het raam aan de binnekant en de acrylplaat zit daar dus voor, tussen de acrylplaat en het raam.
 

Fiesiekus

 • #6
Dan moet je de afdichting tussen kozijn en acrylplaat verbeteren en ventileren naar buiten toe.

Deze situatie is trouwens slecht; kan tot verrotting van het kozijn leiden; de schimmel is het begin.
 

Fiesiekus

 • #7
Ik bedoel dus de luchtspouw ventileren.
 

Fr0sty

 • #8
Maar het idee van dubbele beglazing is toch dat de tussenlucht stil staat en zo isoleert? Als ik deze ventileer met de (koude) buitenlucht dan verliest het voorzetraam op deze manier zijn functie?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #10
De vochtige lucht trekt tussen de acrylplaat en het vensterglas en condenseert daar, een luchtdichte aansluiting is vrijwel niet haalbaar met deze constructie.

Een optie zou zijn de acrylplaat aan de buitenkant te bevestigen, het vensterglas blijft dan warmer en er zal geen tot weinig condens meer op komen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Ik heb een keer een onderzoek gelezen, over "voor"zet ramen bij musea. Daar willen ze wel iets betere isolatie, maar geen vochtproblemen en rottende (monumentale) kozijnen. De beste oplossing was het voorzetraam aan de buitenzijde plaatsen, en via de buitenzijde de spouw goed ventileren.

Verder is het verstandig het voorzetraam met scharnieren uit te rusten, er komt ook altijd vuil in de spouw.

Maar je hebt je ramen nu aan de binnenzijde zitten, het is wellicht lastig dit nu weer te veranderen.

grtz
Henk
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Wanneer de kozijnen verrot zijn komen ze vanzelf naar buiten :?
 

Fr0sty

 • #13
Idd ik heb ze aan de binnezijde en zit niet op de begane vloer, dus aan de buitenzijde is op dit moment geen optie. Ik denk toch maar dat ik vochtvreter korrels of zo ertussen leg, misschien dat dit het vocht weg kan houden.
 

Fiesiekus

 • #14
Dat kan, maar is een tijdelijke optie. Als je bijv. in de zomer de voorzetramen weg zou halen, kan je de korrels verwisselen of regenereren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
22
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu