Absoluut waterdicht maken 'trog'

Brontosaurus

  • #1
Hallo forumleden,

Ik (de vrouw des huizes...) wil een oude varkenstrog (gekocht in Hongarije), gaan gebruiken als decoratieve wasbak op een deels overkapte vlonder.
De wasbak / trog staat dus deels bloot aan de elementen, en bij gebruik van een stop, is er soms sprake van permanente waterbelasting. Sowieso zal er sprake zijn van belasting door stromend water.

De trog is gemaakt uit één stuk, maar is wel oud, en vertoont aan de binnenkant op veel plaatsen scheurtjes op de nerven.

Mijn eerste gedachte was de trog in een dikke epoxylaag te zetten (zoals je soms ziet bij gietepoxy), maar ik bedacht me dat alle materiaal steeds naar beneden zal zakken, waardoor je nooit een egale coating krijgt.
Ik kan me voorstellen dat gewone transparante lak al vrij snel weer scheurtjes vertoont, en dat een twee componenten coating te inflexibel is voor een dergelijke ondergrond (?)

Mocht het trogje wel nat worden a.g.v. scheurtjes in de coating, etc., vrees ik dat het mooiste er snel af is.

Is er een product / behandelwijze die in elk geval voor een flinke periode waterdichtheid garandeert?
Toch gewoon lakken? Het moet i.e.g. transparant...

Alvast bedankt!

20201027_155940.jpg 20201027_155948.jpg
 

De Bob

  • #2
Zijn de scheurtjes vol te gieten met polyester ?
Onderkant even afplakken/tapen voor door lekken.
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Er zijn transparante epoxy lakken die prima aan te brengen zijn met roller/kwast zonder dat ze uitzakken. Zoek eens op "epoxycoating of epoxylak".
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Epoxy coating is goed te doen hier ook op een aantechtblad gebruikt en gewoon aangebracht met een kwast
 

Brontosaurus

  • #5
Allen dank voor de reacties.
De scheurtjes zijn wel vol te gieten - ze zijn heel smal, en in principe lijken ze nog oppervlakkig.

Nog wel een vraag: waar jullie het over epoxy coating / lak hebben, gaat het dan over een standaard dun vloeibare 2K, van bijv. een bekend merk als Tr.. L.. of Gl.... of doelen jullie op dikkere producten?

Ik zie namelijk als risico dat deze trog, in tegenstelling tot bijv. een aanrechtblad, beweeglijk / werkend zou kunnen zijn o.i.v. temperatuurverschillen. Mijn gedachte is dat een in verhouding in dunne lagen opgebrachte 2k coating dan misschien te inflexibel is.
Daarom dacht ik aan een dikke coating - als in tenminste enige millimeters / halve centimeter, om de trog echt op te sluiten. En dat krijg je volgens mij met een gewoon vloeibaar product niet zomaar voor elkaar, omdat dan alles steeds naar beneden zou zakken. (Het is in principe niet de bedoeling om die trog 15 - 20 lagen te geven om tot een paar millimeter laagdikte te komen...)

Dus mijn vraag is dan nog: bedoelen jullie een specifiek soort epoxycoating (zoiets als een giet-epoxy) - of kan een standaard epoxy, opgebracht in 3 - 4 dunne lagen, hier goed gebruikt worden?

Alvast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Een halve centimeter lijkt me overbodig. Als er egaal een laag overheen zit, heb je je doel al bereikt.

Eventueel eerst met een dunne epoxy de grootste scheurtjes opvullen (bak op z'n kant).

Gebruik ook eens de zoekterm "thixotrope epoxy".
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #7
De epoxy die ik hier heb gebruikt was aardig stroperig, dit heb ik gewoon met een kwast aangebracht ook op de kopse kanten van het blad.
Ik heb er in totaal 4 lagen opgekwast en geen (bijna) geen last van druipers gehad op de kanten
 

Brontosaurus

  • #8
Dank allen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu