Aardmat in badkamer (oplevering nieuwbouw huis)

Status
Niet open voor verdere reacties.
Morgen wordt ons nieuwe huis opgeleverd. Het is een nieuwbouwhuis waarvan we 1 ruimte (berging op 2e verdieping) hebben gereserveerd als washok voor de wasmachine (dat was ook de standaardplaats op de tekening).

Als optie hebben we in deze ruimte voorbereidingen laten treffen voor het aanbrengen van een wastafel, toilet en douche in de toekomst. Concreet hebben ze alle leidingen en afvoeren afgedopt aangebracht. Waarschijnlijk gaan we over een jaar oid hier gebruik van maken.

Nu zag ik tijdens de voorschouw, dat ze ineens een los metalen raster over bijna de hele vloer hebben gelegd. De mat zat met een aantal klemmetjes vast aan de dekvloer. Op 1 punt was een soort anker aangebracht in de vloer, waaraan het raster ook bevestigd was.

Nu begrijp ik waar deze mat voor is, namelijk het aansluiten (tzt) van de wastafel en douchebak. Ik krijg ook het idee dat ze eigenlijk deze mat eerst vergeten waren, en hem nu maar los op de vloer gelegd. De aannemer zei dat als we toch pas over een jaar een wastafel gaan gebruiken, we de mat best weg konden halen.

Nu heb ik een paar vraagjes.

- Is het niet zo dat de mat netjes in de vloer gestort moet zijn?

- Als we als optie dus voorzieningen laten treffen voor een natte ruimte (zoals we dus gedaan hebben door het leidingwerk te laten aanbrengen), wat moet de aannemer dan elektrisch uitvoeren aan voorzieningen?. Moet deze dan altijd zo'n mat aanbrengen bijvoorbeeld? Of is het aanbrengen van een centraal aardpunt op de vloer voldoende? En kan ik checken of dit aardpunt ook daadwerkelijk is aangesloten?

- De verwarming in deze ruimte, moet die ook geaard zijn?

Dank voor jullie hulp!

Ralph
 
Ten 1e, ik heb zelf in de bouw gewerkt en weet dat 9 van de 10 aannemers idd niet veel af weten van de normen op ET gebied.

maar we gaan ff NEN'en:

- Is het niet zo dat de mat netjes in de vloer gestort moet zijn?
volgens punt 542.1.2: Aardingsvoorzieningen moeten zo zijn dat:
C) zij bestand tegen uitwendige invloeden of zijn voorzien van een aanvullende bescherming.

Dus als ze los op de vloer ligen is naast dat het slordig is ook nog eens niet volgens de NEN-1010 en dus niet volgens het Bouwbesluit.

2e vraag:
Als het een douchehoek heeft, en het is al bij de oplevering als douchehoek bestemd moet er idd een aardnet zijn aangedracht tenzij het constuctie staal van de woning is direct is verbonden met de aarde.

Het centraal aardpunt moet met een 6mm2 (in elke provincie behalve hoord-holland) vertind direct op het aardpunt staan aangesloten in de meterkast.

of de verwarming geaard moet zijn moet ik even opzoeken in de NEN1010, ik post de uitkomst daarvan morgen wel even.
suc6, arjen.
 
Indien het aardnet nog niet op de afgewerkte vloer ligt en dus tijdelijk in het zicht ligt is daar niks mis mee.
Er van uit gaan dat de ruimte ook pas ne het aanbrengen van vloertegels in gebruik wordt genomen.

Het aanbrengen van een aardleiding t.b.v. de radiator is verplicht in badruimte's, echter deze behoeft niet altijd aangesloten te worden.
Dit hangt af van het soort lieding materiaal dat door de cv installateur wordt toegepast.

Een centraalaardpunt is in of nabij de badkamer verplicht, vanuit de centraaldoos in de badkamer wordt er een aarddraad 2,5mm aangebracht.
Er hoeft geen blanke aardraad meer direct naar de meterkast getrokken te worden.

Groeten,
Eric
 
Hallo Ralph Jonkers,

Bij de bouw van een huis wordt de aarde verbonden met het ijzer van de paal en de kooiconstructie van het fundament, het andere uiteinde komt uit in de meterkast normaal gesproken kan je die ook zien.
Nu is het zo dat de vloer van meestal de tweedeverdieping waar de badkamer komt een aarde voorziening wordt gemaakt t.b.v de badkamer. Meestal zit onder de wasbak een doosje waar een aardedraadje uitkomt en die zit aangesloten op de koudwaterleiding (dit moet)

De aardevoorziening is een stuk aardedraad van 10 kwadraat die aan het ijzer van (het liefst van de wand) of aan het ijzer van de vloer wordt bevestigd, voorwaarde is dan dat het ijzer van de vloer contact maakt met het ijzer van de wand.

Het is wel eens zo dat dit door omstandigheden b.v. men weet nog niet waar de badkamer komt of andere bewoners wensen dit nog niet wordt gedaan, zoals in jullie geval is er nadien een netje neergelegd en verbonden met het ijzer, van de mat gaat een draadje naar de wasbak en als je een metalen badkuip krijgt moet daar ook een aarde naar toe. Dit moet je voor de tijd alweten anders kan je beter een kunststofbad nemen.

Over de ijzeren mat komt gewoon een smeervloer en tegels dus daar zie je nooit meer wat van.
Nu is het zo dat dit geldt voor huizen die zijn gebouwd volgens de stortmethode, de wanden worden doormiddel van grote platen met betonijzer erin gestort dit noemt men de tunnelbouw, als jullie huis volgens de tunnelbouw gebouwd is dan is de hierboven omschreven methode goed. Het kan ook zijn dat jullie muren hebben van kalkzandsteen, dit is de z.g tafelbouw, de muren zijn dan niet gestort maar gemetseld.

Als dit zo is dan moet er vanuit de meterkast een directe aardleiding naar de badkamer zijn gebracht en wordt de badkamer dus op die manier geaard, op deze manier kan je ook een netje aarden en zo de koudwaterleiding en de badkuip.

Dus om op je vraag terug te komen, als jij in de voorschouw hebt gezien dat het netje op het ijzer van de vloer was aangesloten dan is het gewoon goed, dit gebeurd wel vaker en er is niks mis mee, ook moeten radiatoren altijd geaard worden ook al is de installatie gemaakt van kunststof leidingen, ik vond dit zelf ook altijd raar maar bij navraag blijkt dat er een hoop kunststofleidingen zijn die toch metaal bevatten vandaar dat je de radiator moet aarden.

Je kan maar beter gewoon altijd alle voorschriften opvolgen want een aardeklemmetje en een draadje kosten maar een paar centen, dit kan nooit opwegen tegen de drama's wat je hiermee kan voorkomen.

Ik moet echter wel zeggen dat ik al vaak in huizen ben geweest waar de aarde en dan vooral in de badkamer niet optimaal te noemen is of zelfs slecht en onveilig en waar nog nooit een ongeluk is gebeurt, maar waarom risico nemen? Als ik je vraag zo verder lees van (moet de uitvoerder nog iets elektrische uitvoeren etc.)

Het leggen van alleen de leidingen en afdoppen etc. is dat niet voldoende etc. De uitvoerder heeft gewoon alle voorbereidingen getroffen, als je in de toekomst een badkamer wil maken dan kan je zo alles aansluiten op het aardenet, dus ik zou zeggen dat hij het netjes geregeld heeft.

Groeten Willem
 
Dank allemaal voor jullie verhelderende en duidelijke antwoorden. Ik heb er ook wel een goed gevoel bij: uit de muur komt een metalen draad die met het matje verbonden is. Ik vond het ook jammer dat het matje niet meteen is gegegoten, maar dat maakt toekomstige aanpassingen nu wel makkerlijker. Ik zal binnenkort eens enkele foto's plaatsen.

Dank, Ralph
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan