Aardlekschakelaar eruit AEG Vaatwasser FAV3230IB

MarcoKlus

  • #1
AEG Öko_favorit 3230 I-B; E-nr. 911 234 002.

Sinds gisteren gaat de aardlek eruit net na het "vallen" van het vaatwastablet dus de eerste spoelstap is goed verlopen. Er zit dan een klein laagje water in de machine dus daarom lijkt het me stug dat het verwarmingselement al aan is gesprongen.

Wie weet in welke richting ik het moet zoeken?

Deze vaatwasser zat al in de keuken toen ik een jaar geleden dit huis kocht dus die zou best een 10 jaar oud kunnen zijn maar ik kan geen productiedatum vinden.

De aardlek bedient nog 5 andere groepen dus tijdens het "testen" is steeds het hele huis zonder stroom en ook mijn CV :-| Kan het kwaad om deze groep tijdelijk (vaatwasser heeft een eigen zekering) buiten de aardlek om te zetten :?:
 

Mickey

  • #2
Ik zou nooit de groep buiten de aardlek omzetten (deze zit er niet voor niets!).
Normaal gesproken mogen er maar 4 groepen achter 1 aardlek zitten dus geen 6! De groepenkast is dus niet volgens de regels aangesloten.

Voor het probleem van de vaatwasser zou ik er een witgoedspecialist naar laten kijken.
 

MarcoKlus

  • #3
Het zijn 5 zekeringen op 1 aardlek en ik weet dat ik volgens de NU geldende regels eigenlijk een 2e aardlek nodig heb maar in mijn oude huis zaten niet eens alle zekeringen achter een aardlek maar dat was goed volgens de oude NEN-norm :P

Maar je hebt helemaal gelijk dat het bypassen van de aardlek om de andere groepen erin te houden niet zo verstandig is, dat idee laat ik varen. :mrgreen:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mickey schreef:
Voor het probleem van de vaatwasser zou ik er een witgoedspecialist naar laten kijken.
Beste Mickey,

Ik weet niet of je het gezien hebt, maar deze rubriek staat vol met vragen en antwoorden over problemen met witgoed (vaatwassers in dit gedeelte). Allemaal met de bedoeling, dat de vaak technisch best wel tot iets in staat zijnde vragenstellers aanwijzingen krijgen om zélf hun apparatuur te repareren.

Natuurlijk is het prima, dat je ingaat op het voorstel om de aardlekschakelaar te omzeilen, ik zou zelf niet anders hebben genoemd.

Maar zonder dat er aanwijzingen hier zijn geweest zeggen dat er een witgoedspecialist naar moet kijken, vind ik wat kort door de bocht. Degene die de vraag stelt zou eerst kunnen proberen aan de hand van aanwijzingen hier, het probleem zelf op te lossen. Pas als dat niet lukt, of het hem te moeilijk lijkt, is het erbij halen van een monteur aan de orde.

Ik zou beginnen met een voor een de belangrijkste elementen van de machine afkoppelen, bijv. wasmiddelklepje, hoofdmotor, verwarmingselement. Wanneer de aardlekschakelaar er dan wel in blijft heb je de boosdoener te pakken.
Wel goed isoleren wat je los haalt, en vergeet niet te noteren hoe de aansluitingen zitten!

Overigens zou ik zelf als eerste alle andere groepen uitzetten, want het kan ook zijn, dat een van de andere groepen veel aardlek heeft, en de vaatwasser nét voldoende is ok de zaak te laten stranden. En dat is nu juist een reden waarom men het aantal toegestane groepen achter een aardlekschakelaar beperkt heeft tot 4.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het is nooit toegestaan geweest om meer dan 4 groepen op een aardlek te zetten.

De aanpassing die dus is gedaan in dus nooit volgens de regels geweest, ook niet in het verleden.
 

MarcoKlus

  • #6
Ok, ik zal morgen overdag (om nou met een zaklamp te gaan rommelen) de vaatwasser nogmaals aanzetten terwijl de andere 4 groepen uitstaan, zoals gemeld heeft de vaatwasser een eigen groep, om zeker te stellen dat het door de vaatwasser komt.

In de oude situatie zaten er overigens 3 groepen op de aardlek en een vriend van me heeft toen voor mij een aparte groep gemaakt voor de vaatwasser en een aparte voor de magnetron maar aan de apparatuur is niets veranderd dus aan de aardlek zit nog dezelfde apparatuur als voordat het 5 groepen werden i.p.v 3.

Ik zal in een ander topic nog wel een vraagje stellen over aardleks. :wink:
 

MarcoKlus

  • #7
Wat een geweldige tip! De andere 4 groepen uitgezet en alleen de vaatwasser groep aan gelaten en dan loopt hij netjes zijn programma door dus wellicht toch maar de groepen kast laten reviseren. :oops:

Het vreemde is alleen dat het altijd gewerkt heeft (een jaar) dus kan het zo zijn dat bepaalde apparatuur meer lekstroom ontwikkeld van ouderdom? Welke apparaten zijn eigenlijk echte " aardlekkers". Het enige apparaat wat ik de afgelopen 6 maanden heb vervangen is mijn TV maar dat is een gewone beeldbuis gebleven :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Echte aardlekkers zijn vooral apparaten die geaard zijn.
En vooral die apparaten die daarbij een "ontstoringsfilter" hebben.
Je zou dus eens wat van dergelijke apparaten uit kunnen zetten.
Of beter nog: stekker er uit...

Daarnaast is vooral een buitengroep (verlichting etc. buiten op 230 V) berucht als aardlekveroorzaker.

Probeer ook eens wat er gebeurt indien je de cv-ketel uit zet.
Want daarvan is op het forum al meermalen genoemd door specialisten op dat gebied, dat (bepaalde) cv-ketels nog wel eens een aardlek willen veroorzaken.
 

MarcoKlus

  • #9
Even voor mijn begrip : alle apparaten kunnen de aardlek laten gaan toch ? Zowel apparaten op een geaard als op een ongeaarde WCD?

Is het door de toevoeging van een randaarde zo dat een defect in een apparaat nog sneller wordt opgemerkt door de aardlek omdat het dan onmiddelijk de "verkeerde" kant op vloeit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Een aardlek ontstaat, wanneer er een stroom loopt van van 30 mA of meer van fase of nul naar "iets anders". Dat kan aarde zijn, dat kan via je eigen lichaam naar een grote massa zijn.

Die stroom kan lopen van een apparaat via een defecte isolatie of ontstoringscondensator naar een buitenmantel van het apparaat.
Dat is een van de meest voorkomende en voor de hand liggende oorzaken.

Hij kan ook lopen via een slechte isolatie van een kabelverbinding of stopcontact in een aansluiting buiten.

En bijv. door een verkeerde aansluiting in een plafond, waardoor een fase contact maakt met betonijzer, dat op zich weer een verbinding heeft met aarde (in de badkamer).

Een apparaat dat dubbel geïsoleerd is, maar geen contact maakt met aarde, zal de aardlekschakelaar niet uit doen gaan.

Gooi je echter een dubbel geïsoleerde haarföhn in een bad, dan onstaat er wél een stroom naar aarde en zal de aardlekschakelaar dus (hopelijk...) uit gaan. Niet proberen hoor!

Het gaat overigens niet echt meer over de vaatwasser, meer over het aardlekgebeuren...
 

MarcoKlus

  • #11
Ok, bedankt voor de hulp weer !

Sluit het topic maar ... als ik nog electra vragen heb open ik wel een nieuw topic :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu