Aardingsprobleem

Sceletor

  • #1
Goedendag,

ik heb het volgende probleem waar ik niet echt uitkom.
Groepenkast is geaard via groepenkast van de onderburen. Onderburen geen problemen.
Ik heb een aardingsprobleem. Aardlekschakelaar getest middels testknop dit werkt. Als ik mij spanninsmeter op de fase van de hoofdgroep zet en de andere kant op de nullen om en om van de groepen slaan de aardlekschakelaar uit. Als ik een lekstroom via aarde creëer bij een willekeurige wcd welke aarde heeft, gebeurt er niks in de groepenkast. 1 wcd getest welke een aparte groep heeft(VW) Wie heeft, gebeurt niets Wie heeft hier een verklaring voor?
 

CV__

  • #2
Aardlekschakelaar werkt ook zonder aarding. De testknop laat via een ~7 kOhm weerstand een stroompje lopen van de fase na de ALS naar de nul voor de ALS.

Spanningstester tussen fase en nul van andere groep met afslaan van ALS; wat voor tester heb je met welke ingangsimpedantie, heb je de inschakelbare last gebruikt? Sowieso zou dat alleen de ALS trippen als een van de twee groepen niet achter dezelfde ALS hangt.

In oudere installaties zit vaak niet alles achter aardlekschakelaars, met name vast opgestelde apparaten zoals wasmachine, vaatwasser, etc. niet. Er slaat dan inderdaad niks af als je een kleine lekstroom van fase naar aarde maakt op zo'n niet tegen aardlek beveiligd stopcontact. De beveiliging hangt daar af van de installatieautomaat / smeltzekering... en daarvoor moet je een veel grotere stroom hebben. Deze constructie zonder aardlekschakelaar mag trouwens alleen als de weerstand naar aarde laag genoeg is.

Post anders eens een foto van de groepenkast, liefst ook eentje met de kap er af.
 

Sceletor

  • #3
Ik heb met dezelfde spanningstester de test gedaan bij de onderburen en daar ging de aardlekschakelaar gewoon uit. De groepenkasten zijn in 2007 geplaatst na een renovatie. Ik kwam erachter dat er problemen waren toen ik mijn cv ketel liet vervangen en deze bij gebruik in storing ging. De installateur vertelde mij dat dit kwam omdat de ketel geen aarde heeft. Toen ik ging kijken in de meterkast zag ik dat de groepenkast was geaard middels de waterleiding. Toenbhrbbik een aardedraad getrokken van mij groepenkast naar die van mijn onderburen, omdat daar alles goed werkte.
 

CV__

  • #4
Beantwoord nu gewoon eens de vragen in plaats van hetzelfde riedeltje nog een keer te posten.

Aarden via de buren is ook niet de bedoeling. VVE moet gewoon zorgen voor fatsoenlijke aarding.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
Gerelateerde onderwerpen
Aardingsprobleem

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu