Aarding wandcontactdoos op aarding waterleiding aansluiten.

Lauklus

  • #1
Hallo, ik moet een wandcontactdoos in een badkamer plaatsen. Nu zit er op deze verdieping geen enkel geaarde leiding maar ik zou wel de aardedraad op de de waterleiding die wel geaard is, kunnen aansluiten. Mijn vraag is of dat kan en mag.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee, absoluut niet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Nee dat mag niet. Bij een lekstroom zet je dan de waterleiding onder stroom, dat wil je niet. Ook wordt steeds vaker (deels)kunststof waterleiding toegepast waardoor aarding via de waterleiding ook überhaupt niet zou gaan.
 
Laatst bewerkt:

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Absoluut niet toegestaan, net zo min als op een verwarmingsbuis of radiator. De enige juiste manier van aarden hoort d.m.v. een aardedraad, die via dezelfde route als de andere draden uit de groepenkast komt en daar op de aarderail is aangesloten.
Geen aardedraad... Aardedraad (laten) trekken en aansluiten zoals het hoort.

Stukje praktijkervaring uit het verleden, ik werd ooit gebeld, een kennis van een zus, ze kregen elektrische schokken van de kranen in de badkamer bij ingeschakelde wasmachine. Ik even kijken, hadden deze mensen dus ook even de wasmachine via de waterleiding in de badkamer 'geaard''. Ik daar de boel in orde gemaakt door dan maar een extra aardedraad te trekken en deze adequaat op de aarderail in de groepenkast aan te sluiten, problemen voorbij.
De badkamer is de laatste plaats in huis waar je een ongeluk met elektra wilt hebben.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een waterleiding is een vreemd geleidend deel.
De Nen 1010 stelt dat vreemdgeleidende delen niet gebruikt mogen worden als beschermingsleiding.

De reden is dat het niet herkenbaar is als beschermingsleiding en dus iedereen ongemerkt je bescherming kan onderbreken.
 
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu