Aarding of niet?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo

Ik heb recent een huis gekocht van bouwjaar 1950 met een elektrische installatie zonder aarding. Een aarding plaatsen en de volledige installatie opnieuw bedraden met aarding is natuurlijk een oplossing.

Om deze grote werken te vermijden dacht ik eraan om deze installatie met differentieels te voorzien om ons zo tegen verliesstroom te beveiligen.
Is dit voldoende of raden jullie het toch aan om de volledige installatie te aarden?
 
Helemaal zonder aarding? Ook niet in de keuken? En niet ten behoeve van een wasmachine-aansluiting? En hoe zit het in de groepenkast? Daar is toch (hopelijk) wel aarde aanwezig?

Want anders zul je een aardpen moeten laten slaan.

Trouwens, als de groepenkast vervangen moet worden, bijvoorbeeld vanwege te weinig groepen, zal er (denk ik) wel sprake zijn van een nieuwe installatie, en zal zonder meer alles vervangen moeten worden.

En hoe zit het met de aanwezige bedrading? Alles nog katoenomsponnen? Of al wel pvc maar oude kleuren?

Eigenlijk kan ik je alleen maar aanraden: nu kun je overal bij, als je toch in dat huis aan de gang gaat, dus alles vervangen. Je krijgt er later spijt van als je die strijkbout niet boven kunt gebruiken omdat de leidingen te gammel zijn en die PC niet geaard is...

Aardlekschakelaars (die trouwens ook verplicht zijn) als oplossing in plaats van aarding is geen oplossing!

Het kan zijn dat de regels in België iets afwijken, maar in principe zal het denk ik op hetzelfde uitkomen.
 
Als ik het topic van de vraagsteller zo lees dan vermoed ik dat hij een zuiderbuur van ons is. Ik denk dat het beter is als hij een plaatselijke installateur eens naar het geheel laat kijken.
 
Beste Kees,

De groepenkast is niet van een aarding voorzien. (geen aardpen aanwezig).
De isolatie van de bedrading is wel reeds pvc.

Ik ben het volledig eens met jou wat betreft aansluiting pc en wasmachine,....

Maar is de installatie met aardlekschakelaars (weliswaar zonder aarding) veilig of is het qua veiligheid toch noodzakelijk om een aarding te plaatsen?
Dit is slechts voor een bepaalde termijn (ongeveer 3 jaar), daarna zou ik de volledige installatie vernieuwen.
 
@ @rie... Ik had al vermeld dat het om een zuiderbuur ging, had ik met zekerheid vastgesteld...

Ik ben geen installateur, maar aardlekschakelaars gebruiken als vervanging voor geaarde toepassingen, kan niet en mag niet.

Juist de toepassingen zoals wasmachines, drogers, PC's, waterkokers, koffiezetters, fritespannen, ga zo maar door, moeten geaard zijn.

Er zit dus niets anders op dan nu de installatie geheel op te knappen.
Ik weet niet hoe dat in belgië is, maar in nederland ben je het, dacht ik, verplicht wanneer je een huis betrekt, het geheel volgens de regels te doen.

En dat jouw huis niet aan de regels voldoet, lijkt me duidelijk.

Inderdaad, overleg met een installateur. Vervangen moet je het spul toch, en je kunt waarschijnlijk heel veel zelf doen, zoals buizen en dozen leggen waar nodig, draden trekken enzovoort.

Maak t.b.v. van dat overleg een lijstje van wat je denkt waar te gaan gebruiken, zodat je een goed uitgangspunt hebt om over te praten.

Houd er rekening mee, dat wanneer je tóch zo het huis in gebruik gaat nemen, en er gaat iets mis, geen enkele verzekeringsmaatschappij ook maar een cent zal uitkeren, wanneer bij onderzoek de staat van de elektra te voorschijn komt!

Die kans is niet eens zó gering, want wie zegt hoe goed de staat van de bedrading en de lassen is?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan