Aarden lewisplaten op houten balken in badkamer

Loewietje

  • #1
Voor het verbouwen van mijn badkamer ben ik een en ander op elektrisch gebied aan het uitpluizen en dan met name op het gebied van de aarding.

De situatie wordt als volgt:
Een centraal aardpunt in de badkamer, op een bereikbare plek. Van hieruit wordt een 2,5 mm2 in een buis naar de meterkast gelegd, en daar op de centrale aarde aangesloten.
Vanuit dit centraal aardpunt in de badkamer worden alle vreemde geleidende voorwerpen geaard met een separate, vertinde, 4mm2 draad.

Ik ben van plan om een betonvloer op lewisplaten te maken, die komt te rusten op houten balken. Deze vloer zal niet doorlopen onder de muren van de badkamer.

Mijn vragen zijn nu:
1) Moet er nog een aardmat gelegd worden?
2) Volgens diverse bronnen hoeven de lewisplaten niet geaard te worden als ze op houten balken liggen. Toch zou ik deze platen wel graag aarden. Is aarden in deze situatie verboden, af te raden, overbodig of handig?
3) Als ik de lewisplaten ga aarden, gebeurt dat met een 4mm2 blanke koperdraad.
- Hoe zet ik deze vast?
- Op de boven of onderkant? (Dus in het beton of juist niet?)
- Moet deze draad in een buis?
 

Fiesiekus

  • #2
Het CAP verbind je met de aarde in de centraaldoos. Aardmatje hoeft niet, maar is wel aan te raden. Dan hoef je de Lewisplaten niet meer op te nemen in de vereffening. Als je dat wel wilt met de Lewisplaten: 1,5 mm2 koperen draad in buis of vertind koperen draad 2,5 mm2 los door de vloer, voegen etc.

4 mm2 is in de badkamer nergens voorgeschreven!
 

Toon

  • #3
Nou?
Uit de NPR:
a) 2,5 mm2 als de leiding tegen mechanische beschadiging is beschermd of
b) 4 mm2 als de leiding niet tegen mechanische beschadiging is beschermd.
 

Fiesiekus

  • #4
Ik zat er een maatje naast .. :oops: .
 

Loewietje

  • #5
Aardmatje over lewisplaatje lijkt me wat dubbel, als je die lewisplaat ook kunt aarden. Of zie ik iets over het hoofd? En hoe zorg je ervoor dat er een goede verbinding tussen de aarddraad en de lewisplaat onststaat? Je wilt natuurlijk geen beton in de verbinding hebben.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Een lewis plaat heeft 2 kanten en op een van de twee komt geen beton.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu