Aarde naar buiten voeren vanuit hoofdzekeringkast

System7

  • #1
Mijn huisinstallatie krijgt aarde van de netbeheerder. In de oude situatie met de vorige groepenkast was het zo dat de aarde eerst naar de aardrail bovenaan de groepenkast werd geleid en van daaruit naar de waterleiding. In een eerder topic begreep ik dat dat eigenlijk niet mag en dat de aarde direct bij binnenkomst naar een hoofdaardrail dient te lopen om van daar uit naar zowel de waterleiding als naar de aardrail van de groepenkast te lopen: Gas- en waterleiding langs groepenkast De installateur die mijn groepenkast heeft geplaatst heeft echter gewoon een (5-aderige) kabel gelegd van de hoofdzekering naar de groepenkast met daarin dus de aarddraad, in feite zoals het vroeger dus ook zat.

Ik heb inmiddels een hoofdaardrail aangebracht en de beide aardes van waterleiding en groepenkast hier met elkaar verbonden. Nu wil ik e.e.a. zo voorbereiden dat de installateur de aarde uit de hoofdzekeringkast kan aftakken richting die hoofdaardrail. Onder de hoofdzekeringkast zit een wartelaansluiting, kan ik daar een PVC-buis onder laten uitkomen zodat hij daar de aarde door kan voeren? En zo ja, wat gebeurt er dan met die aarddraad in de 5-aderige kabel (van hoofdzekering/meter naar groepenkast); ik neem aan dat die dan losgekoppeld moet worden?

Een ander idee wat ik had was om de kabel door een lasdoosje te laten lopen en daarin de aarde los te maken uit de bundel van 5 aders en naar de hoofdaardrail te voeren. Ik weet niet of het is toegestaan om van een 5-aderige kabel 1 ader ergens halverwege te onderbreken en naar een andere bestemming te voeren?



 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Heb je ook de gasleiding afgesopt met zeepsop?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
LOL :mrgreen:
 

System7

  • #4
Ik moet toch op zijn minst koffiekopjes kunnen afwassen, anders krijgt heer installateur zijn koffie niet (en dan gaat het mis). De meterkast zit in mijn voorraadkast, dude. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu