Gas- en waterleiding langs groepenkast

System7

  • #1
Hey,

Ik wil op termijn de oude leidingen van gas en water vervangen. Omdat ze op een lelijke plek door de muur lopen wil ik ze ook verleggen.

Mijn vraag is of ik zowel een gas- als waterleiding langs een groepenkast mag laten lopen, d.w.z. langs de linkerkant van de underlaymentplaat, waar nu de 16 mm PVC-buis voor de aardvereffening loopt, richting de 1e verdieping.

Als ze erlangs mogen lopen kan ik die vereffening ook heel simpel maken door een kort stukje Cu6 tussen de aardrail van de groepenkast en de waterleiding te leggen, daarom kan die PVC-buis dus weg.

 

Lichtpunt

  • #2
Links is wel erg krap, maar als het een gesloten buis is zonder koppelingen of lassen?
BTW , de Cu6 dient te komen vanaf de hoofdaardrail. Deze wordt gevoedt door de aardelelectrode.
Vanaf deze hoofdaardrail gaat er ook een CU4 naar je aardrail van de zekeringkasten, vanaf deze hoofdaardrail gaat er ook een Cu6 naar de gasleiding
 

System7

  • #3
Dank voor de reactie. Vergeten te vermelden, die stukjes flexbuis zitten er tijdelijk dus die gaan daar nog weg, dan is er m.i. ruimte genoeg voor een 22 mm en een 15 mm koperen buis naast elkaar, gokte ik. Nogmaals, de PVC-buis die nu links zit gaat weg.

En ik heb geen aardelektrode, mijn aarde komt van de netaansluiting. Die is nagekeken door de installateur en was prima, dus ik hoefde niet apart een aardelektrode te laten slaan. Ik meen dat in mijn NEN1010-samenvatting stond dat ik de vereffening van de waterleiding in Cu6 moest uitvoeren, vandaar.
 

Xr8

  • #4
Als het goed is heb je dan nog steeds een hoofdaardrail. Hiervanuit hoor je de water en gasleiding te aarden. Niet vanuit de groepenkast.

Succes.
 

Maurice81

  • #5
Als je aarde vanuit de kabel mee komt zul je wel moeten aarden via de aardrail van de groepenkast... dit is in meer plaatsen zo

Gr Rolf
 

Lichtpunt

  • #6
Als je goed wil doen, zul je de geleverde aarding buiten de kast moeten halen en daar moeten afmonteren op een hoofdaardrail,
vanaf deze hoofdaardrail vereffen je dan de aardrail van de groepenkast, water- en gasleiding, etc.
Bekijk je aardingschema van de meterkast maar eens kritisch.
 

Maurice81

  • #7
Ja maar als die uit je kwh meter vandaan komt en je groepenkast daar direct boven gemonteerd is dan kun je dit niet toepassen.... nou ja alles kan maar het is natuurlijk ontzettend omslachtig, en voor de veiligheid maakt t geen verschil.

Rolf.
 

System7

  • #8
Dank tot zover. Ik ga in elk geval de groepenkast een centimeter of 10 naar rechts verplaatsen. Dat blijkt handiger voor de 16-mm buisjes die boven uit de groepenkast komen en dan zo in een door mij gehakt vierkant gat kunnen lopen. Bovendien ontstaat er dan links meer ruimte voor de gas- en waterleiding.

M.b.t. die hoofdaardrail ga ik nog even nazoeken. De installateur heeft hier met geen woord over gerept en ik was het ook nog niet in mijn NEN1010-samenvatting tegengekomen (maar ook niet zo naar op zoek geweest :oops: ) Zoals het nu zit zou hij dus vanuit het kastje van de hoofdzekering een Cu6-leiding moeten hebben gelegd naar een hoofdaardrail, waarvandaan weer Cu-leidingen naar de groepenkast en andere aardpunten zouden lopen? Als dat werkelijk voorgeschreven is dan laat ik het hem alsnog goed aanleggen, geen zin om hiermee te knoeien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu