Aantal laklagen buiten (bij onderhoud)

Red

  • #1
In 2003 en 2004 is mijn woning met Rubbol SB licht geel gelakt. Ik denk dat op grote delen van de kozijnen er slechts één laag op zit. In ieder geval boven slechts één laag, want daar oogt het schraal, dekt niet 100%.

Nu wil ik de woning opnieuw doen, in een iets lichtere geel tint, opnieuw met de SB verf.

Nu moet ik een inschatting maken voor de hoeveelheid verf, maar ik vraag me af of ik er van uit mag gaan dat na één schuur beurt één lak laag voldoende is, of dat er eigenlijk gewoon twee lagen aangebracht moeten worden.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je iedere 3 jaar alles na loopt, één keer licht schuren en weer aflakken voldoende is, maar ik twijfel een beetje. Het gaat me vooral om de duurzaamheid, dekken doet deze verf over het algemeen uitstekend
 

Fiesiekus

  • #2
Wat is het probleem om met één laklaag te beginnen?

I.h.a. wordt de duurzaamheid niet bepaald door de laagdikte, maar veel meer door de verfkwaliteit, de voorbereiding en toestand van de ondergrond en de blootstelling aan zon en regen.

Je hebt 't (terecht) over licht schuren, maar vergeet a.u.b. niet het grondig reinigen en ontvetten dat daar aan vooraf dient te gaan.
 

Red

  • #3
Ja dat begrijp ik, daarnaast zal tijdens het schuren wel blijken dat er ergens wat verf loszit en dat verdient dan extra aandacht, eerst lokaal gronden en voorlakken, etc...

Maar het gaat er mij meer om of je bij dit soort verf om de ideale duurzaamheid te verkrijgen één of twee lagen zou moeten aanbrengen.

Het huis staat het grootste deel van de dag vol in de zon, dus het heeft wel wat te lijden.
 

EGeen

  • #4
SB is een verf die 7 tot 8 jaar kan zitten zonder groot onderhoud. Het is volledig afsluitend en het is daarom zeer belangrijk dat alles goed in de verf komt. Hij is op siliconenbassis dus je kunt er ook alleen maar met siliconen weer erover heen (dus bijvoorbeeld weer met een SB)

De duurzaameheid wordt wel enigsinds bepaald door de laagdikte. De Grondlagen die eronder bijvoorbeeld zitten zorgen enkel voor hechting verder niets. Ook omdat de verf afsluitend is is het belangrijk dat geen enkel klein plekje wordt vergeten. Gebeurd dit wel, dan gaat het bladderen door vocht die erachter kruipt. Hier heb je minder snel last van als je alles 2x erin zet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Uw schilderwerk kunt u volgens het ( aangepaste ) OHD 03 systeem uitvoeren voor uw buitenschilderwerk:

Intacte verflagen reinigen en geheel schuren
1x bijwerken met grondverf ( zeker de dunne plekken en kanten )
1x geheel grondverf
1x geheel dekverf ( SB in uw geval )

De opmerking dat SB alleen met SB overgeschildert kan worden berust op een verkeerde voorstelling van zaken: elke goedgeschuurde SB laag kan met een alkydharsverf opnieuw worden overgedaan.

SB is niet anders dan gesiliconiseerde ALKYDHARS.

U dient zich wel te realiseren dat DONKERE kleuren en weer en wind en met veel zonlicht eerder aan overschilderen toe zijn dan lichte kleuren: lichte kleuren kunnen zonnewarmte en UV straling beter opvangen dan donkere kleuren.

We noemen hier geen merken, maar de SB variant die u gebruikt is er ook in een XD. Deze staat eenzaam aan de top als het gaat om duurzaamheid. Er hangt wel een kassabon aan.
 

Red

  • #6
Kees, ben een beetje verrast over het in zijn geheel overgronden. Ik heb net het data blad gezien en daar wordt gesproken over voor lakken en aflakken met SB, maar als jij het zegt :cool:

In dat zelfde datablad staat ook, dat SB weldegelijk met alkyd overgeschilderd kan worden, maar de verfwinkel beweerd ook van niet.

Je tip over Thix van een tijdje terug is goud waard, vooral bij hardhout met diepe nerf komt het werk er mooi strak bij te staan.

Dat de XD beter zal zijn geloof ik graag,maar de SB is ook zeer goed. Ik ga nu alles schilderen vooral omdat ik 4 grote nieuwe kozijnen heb en ik eigenlijk gedwongen wordt alles over te doen. Om houtdelen die op het zuiden staan zijn, iets verkleurd, maar de verflaag is opzich intact, op beschadegingen van de verbouwing na dan.
 

EGeen

  • #7
Ik trek mijn antwoord van net ook even terug. Wel fijn zo'n forum, leert iedere dag bij haha :D .. Maar ja, blijkt dat de SB gewoon kan worden overgeschilderd met andere soorten verf. Ikzelf zou enkel niet alles nog een keer gronden, maar alles 2x aflakken.
 

Red

  • #8
Dat is ook precies wat ik ga doen, ik heb ondertussen 5 liter besteld, dat zou in theorie genoeg moeten zijn :D
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Ik moet mij wat duidelijker uitdrukken vwb het geheel overgronden: dit hanteer ik automatisch indien meer dan 50% van een oppervlak wordt "bijgegrond".

Dit kwam misschien onduidelijk over: excuses daarvoor :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu