Aansluiting wel of geen 3 fase?

Fmrama

  • #1
Vraagje, is afb 1 van plaatje 6 en 9 een 3 fase aansluiting. Dus 2 fasen samen op L1
Als er 3 bruine fase draden zijn, maakt het dan ook nog uit in volgorde van aansluiten.







 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
De linker plaatjes geven de goede manier van aansluiten aan als er een 3-fase aansluiting in het huis is.
Er worden twee fasen gebruikt, de derde fase van het energienet wordt niet gebruikt. Inderdaad zitten er twee draden naar twee schroeven op één fase.
De rechter plaatjes geven de goede manier van aansluiten voor een 'kookgroep' (2 zekeringen op 1-fase), typisch Nederlands.
De middelste mogelijkheid (alles op 1 zware zekering) is niet voor een Nederlandse situatie.

De volgorde van de fasen maakt voor een kookplaat niet uit, L1 en L2 en L3 mogen onderling verwisseld worden zonder dat er dingen mis gaan.
De nul mag niet worden verwisseld met een van de fasen, zeker niet bij een 3-fasen net. De boel gaat ernstig stuk als je de nuldraad op een van de fase-aansluitingen van het stopcontact aan sluit!
Ik weet niet waar je drie bruine draden bedoelt.
 

Fmrama

  • #3
Met 3 bruine bedoel ik de 3 fase draden, voor zover deze allen bruin zijn. In de meterkast in iedergeval wel. De kookplaat is voor 3 fase , 7400 watt. Morgen komt een installateur kijken wat er veranderd moet worden in de meterkast. Ik laat hem het schema maar even zien. Anders heb ik straks een perilex stopkontakt waar ik nog niks mee kan. Of is deze sowieso , met de klok mee, N, L1, L2, L3 plus aarde. En alle L fasen aangesloten?



Update: gaande weg begint het duidelijk te worden. De derde fase zit wel op het stopkontact L3, Bij de stekker zijn 2 draden op L1 en de kookplaat weer gespilts op 2 aansluitingen. Het duurt effe....
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Wat moet er veranderd worden in de meterkast dan? Of heb je nog helemaal geen perilex aansluiting? Als er een kookgroep zit (2p+2n), voldoet die ook!
 

Fmrama

  • #5
Er is nog geen kookgroep. Geen perilex. Ik heb wel een 3x25 installatie. Er moet dus een kookgroep gemaakt worden. Draad door de kruipruimte naar de keuken. Een perilex stopcontact in de keuken. En daarnaast een deel van de gasleiding afsluiten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
In dat geval is een 3-fase perilex inderdaad en goede keuze!
 

Fmrama

  • #7
De instalateur is gewest. Offerte komt nog. Zij sluiten ook de kookplaat aan. Dus zelf geen omkijken naar.
Dank voor de reacties.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu