Aansluiting wasmachine verkeerd?

tromboli

  • #1
Hoi allen,

Ik ben recent verhuisd en heb vorige maand mijn wasmachine laten aansluiten. Sindsdien heb ik last van behoorlijke rioolstank, die afkomstig is van de afvoerbuis van de wasmachine. Ondertussen weet ik dat de afvoerslang veel te laag zat (was eigenlijk helemaal ingezakt en zat in het stilstaand water in de sifon). Ik heb de handleiding van de wasmachine erbij gepakt, maar ik vraag me af hoe laag/hoog het einde van de afvoerslang moet zijn.

In de handleiding staat dat de afvoerbuis tussen 60 en 90 cm moet zijn. Echter hoe reken ik dat? Helemaal vanaf de grond, of moet ik de lengte vanaf de sifon rekenen? (dus optie A of B)? En moet de sifon wel met water vol zijn of is dat ook geen goed teken?

20220920_210122 (1).jpg 01.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
vanaf de sifon, en de sifon werkt alleen als deze gevuld is met water.
 

Sleutelmeneer

Specialist Witgoed
  • #3
Nee je moet rekenen vanaf de grond waar de wasmachine op staat. Het gaat namelijk over de capaciteit van de pomp. Daarom mag die niet hoger dan 90cm. Maar zo nauw komt dat niet. Stank kan niet door dr sifon. Die dient namelijk als stankafsluiter. Althans als er water in blijft staan.Kan wel uit je beluchterpijp komen of uit de afvoerslang dus dat je water zo goor is dat uit de wasmachine komt. Om e.e.a uit te sluiten zou ik eerst eens de beluchter afplakken en kijken of dat wat doet. Echter niet afgeplakt laten uiteraard.
 

tromboli

  • #4
Bedankt, ik ga toch even naar die beluchter kijken of het daarin zit. Ik heb de sifon net schoongemaakt dus even afwachten of het hierin zat (was behoorlijk vies, dus wellicht lag het toch daaraan). Maar ik kan me haast niet voorstellen dat dat aan het water zelf lag, gezien ik al meerdere keren de wasmachine heb gebruikt en geen last had van stinkende kleren (de binnenkant van de wasmachine ruikt ook schoon), dus het moet ergens door een van die twee buizen komen...
 

tromboli

  • #5
Update: sinds gisteravond geen rioollucht meer kunnen waarnemen, de sifon heb ik nogmaals schoongemaakt en net een wasje gedraaid om het nog een keer goed laten doorspullen, slang goed vastgezet zodat die niet weer in de afvoerbuis zakt.
Toch nog een vraag: als het toch een probleem is met de beluchter, is het dan ook dat de beluchter alleen de rioolstank doorlaat tijdens bepaalde tijden (wanneer het bijvoorbeeld regent, of wanneer de wc doorspoelt/de douche loopt)? Of maakt dat niet meer uit en als de beluchter gewoon kapot is, zal het rioolstank permanent doorstromen van de riool naar de woning? of dus alleen bepaalde momenten wanneer er iets gebeurt (wc/etc)?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Het kom voor dat de klep in de beluchter blijft hangen als er lucht aangezogen is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu