Aansluiting noodstroom in meterkast

Ik wil een noodstroomaansluiting in de meterkast laten maken zodat ik met een generator een aantal groepen van stroom kan voorzien. Daarvoor is een omschakelaar nodig met drie standen (net-0-noodstroom). Nu levert de generator maar 1 fase en is de meterkast in 3 fasen uitgevoerd (met 3 aardlekautomaten die elk 4 groepen beschermen). Is het mogelijk om met die ene fase van de generator slechts 1 van de aardlekautomaten en daarmee 4 groepen van stroom te voorzien? Ik ga er van uit dat op noodstroom niet de enkele fase van de generator mag worden doorgelust naar alle 3 aardlekschakelaars toch? Ik ga uiteraard niet zelf aan de kast prutsen maar ik ben nog aan het inventariseren wat de mogelijkheden zijn.
UIteraard kan er op noodstroom slecht een beperkt aantal hoogstnoodzakelijke apparaten werken (koelkast, vriezer, CV + pomp vloerverwarming en wat LED-lampen. Het zou fijn zijn als dit via de bestaande wandcontactdozen kan en er niet heel veel verlengkabels door het huis hoeven te lopen vanaf de generator.
Wie kan hier iets zinnigs over zeggen?
 
Nee, dat kan niet. De fasen zijn nu eenmaal niet voor niets van elkaar gescheiden.
 
Zitten er uitsluitend 12x 1-fase eindgroepen in de kast? Geen 3-fasen krachtgroepen of een 2-fasen kookgroep ofzo?

Dan kun je de enkele fase van de noodstroomgenerator prima doorlussen. Dat doe je dan uiteraard vóór de 4-polige omschakelaar.
 
Ja, die zitten er wel (kookgroep, laadpaal, omvormer), maar die zet ik in geval van stroomuitval toch fysiek uit.
 
Wat wordt het vermogen van de omvormer?
Als dat een laag vermogen is, zou dat voor noodsituaties via een bestaand stopcontact in bijvoorbeeld de garage kunnen. Misschien staat daar ook de droger en wasmachine op de andere 2 fasen. Met een beetje geluk hoef je in de meterkast dan alleen de hoofdschakelaar om te zetten.

NB: natuurlijk eerst afkoppelen van het net. :!::!::!:
 
Als dat een laag vermogen is, zou dat voor noodsituaties via een bestaand stopcontact in bijvoorbeeld de garage kunnen.

@Jackd : Je weet dat een professioneel aangelegde omvormer niet via een stekker aangesloten mag worden (waar dit voorheen 600VA was)? En nu adviseer jij om een "laag vermogen" wel via een stopcontact in te voeden? Lijkt mij geen goed advies...

Dan kan TS beter de vriezer gewoon in het stopcontact van de generator stoppen, dat is veiliger.
 
Waarom zou dat niet mogen als de installatie off-grid is?

Een probleem is de aanraak veiligheid van de stekker, daar moet iets op verzonnen worden.
Ik zeg dan ook niet "via een stekker" maar via een stopcontact.
 
Een 3-fasen generator zou de ideale oplossing zijn maar deze zijn duur, groot en zwaar. Ik denk dat ik de omschakel-optie maar niet ga toepassen.
Ik heb nog een ongebruikte 4-aderige 4mm2 kabel van een oude 380 volt aansluiting door een deel van het huis liggen die buiten bij de waterpomp uitkomt. Ik ga daar een CEE-wcd op zetten en op zolder en in de meterkast ook CEE-aansluitingen maken (om verwarring met normale wcd's te voorkomen). Dan kan ik de generator buiten aankoppelen en heb ik op zolder stroom voor de CV en beneden voor andere zaken.
Dank voor het meedenken!
 
Buiten monteer je dan natuurlijk geen normale CEE contactdoos, maar een "toestelcontactdoos".
1000089013.jpg

Dan kun je gewoon zoals het hoort aansluiten met een normaal male / female verlengsnoer.
 
Ja precies, anders zou je vanaf de generator een kabel met stekker hebben waarvan je de pennen kunt aanraken. Da's niet heel veilig. Dit merk heeft er ook 1 met een klepje, dat is wenselijk in verband met weersinvloeden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan