Aansluiting Houtkachel in uitbouw met plat dak

ZusterL

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb zojuist een account aangemaakt op deze website want ik hoop dat jullie me met het volgende kunnen helpen.

Mijn man en ik hebben een oud huisje gekocht dat we helemaal gaan verbouwen. Aan de achterkant van het huis, met uitzicht op onze mooie grote tuin, komt een flinke uitbouw met plat dak. De voorkant van ons huisje heeft drie verdiepingen met een max. hoogte van ongeveer 6,5 meter (eindigend in puntdak).

Nu willen wij graag een houtkachel in onze woonkamer in de uitbouw. Overal lees je dat de rookafvoer van deze kachel boven de nok van het huis uit moet komen. Maar bij ons zal de horizontale afstand van de plaats van de kachel en de nok van het huis waarschijnlijk meer dan 10 meter gaan bedragen. Moeten we dan echt een pijp van 5 meter hoog boven ons platte dak laten uitsteken? Of is het mogelijk om de afvoer van een houtkachel bijvoorbeeld door de muur naar buiten te steken (richting onze achtertuin)? Er is mij verteld dat dit eventueel mogelijk is, tenzij er aan 'bepaalde voorwaarden' wordt voldaan. Iemand enig idee wat die zijn?

Alvast bedankt!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Probleem is dat als de wind van de kant van de aanbouw komt, de rook je huis in waait.

Hoeveel afstand er tussen de schoorsteenpijp en huis moet zitten en hoe hoog de schoorsteen moet zijn hangt dan weer af van het vermogen van een houtkachel.
 

ZusterL

  • #3
De houtkachel is vooral 'voor de leuk' en hoeft in principe niets echt te verwarmen, een groot vermogen is dus niet nodig.

Bedoel je met 'de rook je huis in waait' dat het via de pijp dan weer terug naar binnen kan komen?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Woon je op de ruimte of heb je buren vlakbij
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Je kan evt door de gevel maar dan moet je ook omhoog ,er zijn geen horizontale elektrische ventilators die de hoge temperaturen van een houtkachel aan kunnen .wat een optie is zo ver mogelijk van de gevel door het dak heen en dan een elektrische ventilator het nadeel de ventilator drukt meestal de rook naar beneden.dit kan dan alleen als je in de direkte omgeving geen buren hebt dit geld ook voor een evt aspirator op het kanaal .als je wil voldoen aan het bouwbesluit moet je vanaf de nok een hoek van 20 graden aanhouden daar moet je dan met je kap boven uitkomen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu