Aansluiting buizen CV - Vaillant EcoTec

DubbleEagle

  • #1
Ik heb een Vaillant EcoTec ketel, met kamerthermostaat, met daarop 5 radiatoren. Tijdens de nacht vraag ik aan de ketel om de temperatuur van het water op 40°C te houden, ongeacht de kamertemperatuur in de woonkamer, zodat de slaapkamers en badkamer lichtjes verwarmd blijven.
Op alle radiatoren zitten thermostaatkranen, zo ingesteld dat ze vrij snel dichtgaan ('s nachts hoeft dat geen 22 graden te zijn :wink: ).

Mijn vraagje: als alle kranen tegelijk dicht zouden gaan (omdat het overal warm genoeg is), dan circuleert het water niet meer (geen enkele radiator laat nog water door). Is een ketel daarop voorzien? Of moet er toch ergens een lus zijn zodat het water altijd rond kan?
 

Ceeshobby

  • #2
Er moet een by pass in. Of een radiator zonder thermoknop, die altijd open staat.
Over een bypass word hier op het forum veel behandeld.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Dus je ketel draait de hele nacht op 40 graden, omdat er misschien een thermostaatkraan een beetje open gaat? Das duur stoken!
 

DubbleEagle

  • #4
Even wat meer uitleg:

In de living staat een pelletkachel en hangen 2 radiatoren. Hier hangt ook onze thermostaat: VRC430f.
In de badkamer en beide slaapkamers hangt ook telkens 1 radiator.

Overdag vragen we met de thermostaat 20°C. Brander gaat op, en geeft dus zijn warmte aan alle radiatoren, tot de thermostaatkranen dicht gaan. De kranen op de radiatoren in de living gaan later dicht dan die 20°C, zodat de kamerthermostaat aan zijn temperatuur geraakt :)

Wanneer we thuis komen, zetten we de pelletkachel aan. Gevolg: het wordt warm genoeg in de living, en de kamerthermostaat geeft aan de brander het sein om uit te schakelen. Gevolg daarvan is dat de radiatoren in badkamer en slaapkamers geen warmte meer krijgen.

Om dit op te lossen vond ik de instelling om bij bereikte kamertemperatuur toch het water in de brander op 40°C te houden (enkel tijdens opgegeven tijdsvensters, dus niet 24 op 24). De thermostaatkranen van de living staan net boven de 20°, dus die gaan dicht gezien de pelletkachel meer warmte geeft (21,5 ongeveer). Gevolg: alle warmte gaat naar de radiatoren in badkamer en slaapkamers. Zoals gewenst!

Maar eens die dichtslaan, zit er geen circulatie meer op mijn water.
Daarvoor zou die bypass dan dienen? Waar komt die het beste in mijn geval? Op het einde van de grijze buizen in mijn plannetje (verst verwijderd van de brander)? Na alle aftakkingen naar de radiatoren?

Mijn excuses voor het zeer simpele plannetje, maar ik ben allesbehalve chauffagist :-) Die bypass zou ik dan ook laten steken door iemand met verstand, maar ik weet wel graag hoe alles werkt of zou moeten werken...

 

DubbleEagle

  • #5
Ik heb ondertussen contact gehad met iemand van Vaillant, en er zal dus inderdaad een Bypass komen, na de laatste radiator. Zo ingesteld dat die dichtblijft van zodra 1 radiator open staat, en water doorlaat indien alle radiatoren dicht staan.
 

Bernhard

  • #6
De bypass moet zorgen dat de liters water/h over de ketel constant blijft. Dus bij de geringste afwijking bij een radiator moet de bypass dit corrigeren.
De regeling van een ketel is gebaseerd op het regelen van de watertemperatuur en niet op de waterdoorstroming. Als de flow over de ketel afneemt moet de regeling snel ingrijpen om de watertemp niet te hoog te laten oplopen. Dat zorgt voor een hoger gasverbruik.
Het is beter om bij deze installatie, ook overdag, de watertemperatuur te regelen. Dan kan met een WA-regeling maar ook handmatig met de ketelthermostaat of met een aanlegthermostaat op de aanvoerleiding. Met een 1-pijpssysteem, zie de afbeelding, blijft de flow in de installatie en de ketel constant en is er geen bypass nodig. De radiatoren hoeven niet ingeregeld te worden en het installatierendement is ook hoog. mvgr bernhard
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Bernhard, wat heeft het eenpijpsysteem hiermee te maken? Ik denk niet TS zijn hele cv systeem wil verbouwen, om een bypass uit te sparen. Om over de nadelen van een eenpijpsysteem maar te zwijgen.

Maar TS, is het niet een idee de thermostaat naar de slaapkamer of badkamer te zetten? Radiator daar vol open, en in de living met thermokranen werken. Dat kost aanzienlijk minder gas, dan hetgeen je nu van plan bent.
 

Bernhard

  • #8
Ik heb na de uitleg van de noodzaak om een bypass te plaatsen een voorbeeld gegeven van een systeem met een constante flow. Het voordeel van een constante flow is dat de watertemperatuur goed te regelen is. Het is niet de bedoeling dat de installatie omgebouwd gaat worden.
Bij een installatie met thermoventielen is het beter om de watertemperatuur te regelen. Dus niet met een kamerthermostaat. mvgr bernhard
 

DubbleEagle

  • #9
Hessie,
momenteel zijn we daar inderdaad mee aan het experimenteren (voordeel inderdaad van een draadloze kamerthermostaat). Het nadeel is dat de slaapkamer/badkamer kleine kamers zijn, en snel op temperatuur komen. Ik vrees een beetje dat ik mijn woonkamer (grote open ruimte: salon/eetplaats/keuken) niet warm ga krijgen op de tijdspannes dat de ketel warm water geeft op vraag van badkamer/slaapkamer.

Bernhard,
dan kan ik toch ook een soort 50% systeem installeren op elke radiator? Zodat er steeds circulatie blijft. De condensatieketel werkt ook perfect zonder kamerthermostaat, en dan moet ik inderdaad de temperatuur aan de ketel bijstellen afhakelijk van dag/nacht, seizoen,... Lijkt me omslachtig als je weet dat het ook grotendeels automatisch kan gestuurd worden.
En dan lijkt me dat mijn oplossing om (eens de kamertemperatuur bereikt werd) een constante temperatuur van bv 40°C te houden (binnen de vooraf ingestelde uren), exact hetzelfde effect geeft?

Hoe dan ook is de bypass een extra veiligheid lijkt me?
 

Bernhard

  • #10
DubbleEagle,
Dat lijkt mij een goed idee om het zo uit te voeren.
Als het niet goed werkt kan je dan nog de nodige aanpassingen doen. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu