Aansluiten (veranderen) nieuwe verlichting garage

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Over een maand wordt er een nieuwe garagedeur geplaatst. Voor die tijd staan er nog een paar kleine klussen in / aan de garage op de planning waaronder de muren en het plafond witten en het aanpassen van de verlichting.

In de huidige situatie zijn er 2 lichtschakelaars in de garage, die elk 1 TL-armatuur bedienen. De schakelaars zitten aan beide kanten van de garage, dus als je al het licht aan of uit wilt doen moet je naar allebei de schakelaars lopen en dat is niet (altijd) handig.

De TL-armaturen brommen en zijn al meer dan 40 jaar oud. Ik wil daarom 4 nieuwe armaturen ophangen met gelijk LED verlichting er in.

Ik wil graag beide schakelaars behouden, maar ze allebei alle vier de armaturen tegelijk laten bedienen (dus van wisselschakelaar naar serieschakelaar). De schakelaars zijn hier al geschikt voor.

Klopt het dat ik dan een (extra) zwarte draad tussen beide schakelaars moet trekken en vervolgens op 1 schakelaar alle 4 de armaturen moet aansluiten? Alles is opbouwelektra en bereikbaar.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Correct.

Op de eerste schakelaar komt de voeding (bruin) en vertrekken twee schakeldraden naar de andere schakelaar.

Op de andere schakelaar komen twee schakeldraden binnen en vertrekt er 1 schakeldraad richting de lampen.

TL armaturen kun je inderdaad dan allen op 1 schakeling aansluiten.

In een sticky topic in de elektra rubriek staan schema's van de verschillende schakelingen. Wellicht heb je er iets aan.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu