Aansluiten houtkachel werkwijze

Grashopper

  • #1
Beste medeklussers.

Mijn volgende project is het plaatsen van een houtkachel. Zal een gietijzeren exemplaar worden van rond de 9 kW. Heb een aantal vragen. Heb een woonkamer voorzien van een vide. Vanaf de fundering is een schoorsteen opgebouwd welke ongeveer 8 meter hoog is, waarvan de laatste 1,5 meter buiten het dak uitsteekt. Vroeger was er een open haard in geïntegreerd. Later is er een gashaard (Faber Virginia) geïnstalleerd geweest. Heb de gashaard verwijderd en in de vierkante opening een raamwerkje gemaakt van hout. Hierop vervolgens een plaat gips en dit samen met de schoorsteen gestuct. De plaat gips is ongeveer 10 cm verzonken aangebracht.
Wil zodadelijk een vrijstaande houtkachel middels een achteruitlaat aansluiten. Wil dan starten met een nisbus, 90 graden bocht, 8 meter dubbelwandig RVS 150mm en dan een topsectie met trekkende regenkap. De gipsplaat is tijdelijk aangebracht i.v.m. het afdekken van het gat. Wat is een duurzame manier om het gat hittebestendig af te sluiten? Zat zelf te denken aan de volgende werkwijze.

1: Gips verwijderen + houten frame
2: Links en rechts verticaal een aluminium hoekprofiel aan de schoorsteenbinnenkant schroeven
3: Een hittebestendige plaat ongeveer 8 cm verdiept vastschroeven op profiel. Het hierover een aantal vragen.

1: Kan dit zo werken?
2: Wat voor materiaal voor de plaat moet ik toepassen?
3: Hoe zet je een nisbus vast in deze plaat?
4: is het voldoende dat de RVS flexibele pijp alleen "hangt" aan de topsectie?
5: Is toepassing van vermilculiet noodzakelijke? De schoorsteen staat midden in onze woning.

Alvast bedankt voor jullie reacties.
 

Grashopper

  • #2
Heb de gehele schoorsteen (flexibel RVS met alle benodigde appendages al geselecteerd. Zit meer even met het stukje afwerking van nisbus naar kachel i.c.m. brandveiligheid. Daar is toch niets mis mee :?:
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Ik zou het zo doen.de hoogte van je gat bepalen, hart gat + evt vloerplaat dikte.als je metselwerk gebruikt om het gat dicht te metselen, is het makkelijker om een nisbus te gebruiken met evt een 90 graden bocht die ondersteunt wordt. gebruik je plaatmateriaal ,dan zou ik achter de plaat een t stuk gebruiken, die je ook kan ondersteunen. als plaat materiaal kan je promotex gebruiken met aan de kanten bv metalstuc profiel.wil je het isoleren met korrels dan moet je wel zeker weten dat de aansluiting tussen plaat flex en bestaande werk goed dicht krijgt.anders kan je de nisbus ook verticaal plaatsen in bv het bestaande oude verloop van de openhaard en van daar uit verder werken.
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #4
Met deze vraag is niks mis, ik heb alle er niet toedoende antwoorden uitgehaald. Graag klachten ten aanzien van de forumregels naar mij.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu