Aansluiten houtkachel...twijfel na advies

Nuphar

  • #1
Hi,

Excuses voor het lange verhaal....we zitten wat klem.

We willen graag - in onze boerderij uit 1927 - een houtkachel plaatsen. Er is een schoorsteenkanaal en er heeft eerder een inbouwhoutkachel gezeten in de schouw. Volgens de schoorsteenveger is het kanaal in prima staat en kan deze gebruikt worden voor een andere kachel.

Nu willen we een vrijstaande kachel voor de schouw plaatsen (en een en ander later afwerken), maar wel zorgen dat het direct vakkundig wordt aangesloten. We dachten (en zo is het ons ook verteld in een andere winkel) dat er een pijp omhoog in de schouw zou gaan (daar zit een rond gat, zie foto hieronder), maar de lokale installateur (voor houtkachels, goede naam) kwam met het volgende:

Een stalen plaat die tegen de schouw wordt geplaatst (in dit geval ook de hoek om) en luchtdicht wordt afgewerkt (met een specifiek koord). De pijp komt dan door deze plaat (maar wordt niet doorgevoerd naar de aansluiting in de schouw.

Nu beginnen we erg te twijfelen over deze constructie...is het niet veel logischer om inderdaad een pijp direct op het ronde gat in de schouw aan te sluiten? Dan kunnen we later alsnog wel een plaat laten maken voor afdichten van de schouw, maar het luchtdicht afwerken zit dan in de pijp.

We vinden het moeilijk om een advies (en bijbehorende offerte) van een vakkundig bedrijf in twijfel te trekken, maar wellicht dat hij in de haast (het is een drukke periode voor hun) iets over het hoofd heeft gezien?

Bij voorbaat dank,

Johan

(De tweede foto is dus van onderuit de schouw omhoog genomen.)

 

Pepjo

  • #2
Ik zou voor een goede trek altijd direct op de schoorsteenbuis aansluiten.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Een pijp rechtstreeks in de schouw.= het beste
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Ik heb mijn kachel ook op exact dezelfde manier aangesloten.

Achter de kachel een bocht naar boven, en die uit laten komen in de schoorsteenpijp.
De afvoer van de kachel moet daarvoor wel passen, en niet te hoog zijn.
In mijn geval heb ik een klein stukje van de kachelpoten moeten afhalen.
 

Nuphar

  • #5
Thanks voor alle antwoorden. We gaan ermee aan de slag, constructie is duidelijk. Wel jammer dat de lokale experts zo'n vreemde constructie hebben voorgesteld.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Een rechtstreekse aansluiting zorgt ervoor, dat je kanaal beter op temperatuur blijft, dus een beter werkende kachel, en minder roetvorming. ik zou wel rvs gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu