Aansluiten handdoekradiator

System7

  • #1
In de douche heb ik een handdoek/designradiator opgehangen en nu zit ik te puzzelen wat de beste manier is om e.e.a. aan te sluiten. Heb er het nodige over gelezen maar kom er nog niet echt uit.Op de foto hierboven zie je de twee gaten door de muur waar straks de buizen (15mm) uit komen. De onderste is de aanvoer, de bovenste de retour.
(een complete overzichtsfoto lukte niet omdat mijn douche te klein is en mijn fototoestel niet verder kan uitzoomen :oops: )

Ik wilde in eerste instantie de aanvoer aanleggen vanaf het onderste gat in de muur met een 90-graden bocht naar het aansluitpunt linksboven. Rechtsboven zit nu een ontluchter. Linksonder heb ik een blindstop geplaatst en rechtsonder een voetventiel.

Met name dat laatste - de retourleiding van de aansluiting rechtsonder naar het bovenste gat in de muur - baart me zorgen omdat ik nu een buis rechts om de radiator heen moet laten lopen. Minder mooi maar niet onoverkomelijk.

Andere optie was om de retour rechtsboven te monteren en hier een stromingsbuis te gebruiken zodat het warme water wel diagonaal en van boven naar beneden door de radiator stroomt. Dan moet ik ook iets verzinnen met een t-stuk rechtsboven want ergens moeten ook die ontluchter en het voetventiel kunnen worden aangesloten. Wat ik daarvan aan voorbeelden gezien heb is dat het een beetje een rommeltje wordt... Of hoeft dat niet en zijn er wel mooie constructies te maken?

Andere vraag: ik wilde geen thermostaatkraan gebruiken omdat de aanvoer bovenin en pal onder het plafond (plm. 20 cm eronder) zit en deze dus direkt beïnvloed zal worden door de warmte van de radiator. Nu las ik dat ik 'm ook in de retourleiding kan opnemen (ervoor zorgend dat de stromingsrichting wel blijft kloppen m.a.w. andersom monteren) en dat dat best goed zou werken. Dat zou e.e.a. ook een stuk makkelijker te bedienen maken en ik heb het probleem van de beïnvloeding door de radiator zelf minder/niet. Iemand die daar definitief uitsluitsel over kan geven?

Dank alvast!
 

StefanD

  • #2
Ik zou de aanvoer en retour gewoon bovenaan aansluiten.
Met een stijgbuis in de retour heb je een goede doorstroming.

In de aanvoer zou ik een gewone thermostische regelaar plaatsen en daar een draadloze aandrijving op monteren. Vervolgens hang je op een geschikte plaats een draadloze thermostaat en kun je de radiator perfect regelen. (Zo'n draadloos setje koop je voor zo'n 5 tientjes)

Een ontluchting is niet nodig omdat de lucht vanzelf naar boven verdwijnt. (In de stijgbuis kun je daarvoor een klein gaatje boren) Wel moet er ergens boven de radiator een ontluchter zijn. Dit kan in de leiding zelf, of in een radiator die hoger geplaatst is.

Ook zou ik in de afvoer een voetventiel plaatsen, zodat je de radiator kunt inregelen en eventueel verwijderen zonder je hele systeem leeg te laten lopen.
 

System7

  • #3
Dank, StefanD! Ik heb een stromingsbuis in de retourkant van de radiator gemonteerd (klein gaatje aan de bovenkant van de stromingsbuis geboord zodat de lucht bovenin ook wegkan) en een voetventiel erop gezet. In de aanvoerleiding vooralsnog eerst maar een gewone radiatorkraan gemonteerd; een thermostaatkraan kan altijd nog. Heb nu geen ontluchter op deze radiator maar ontluchten moet wel lukken via de radiator van zolder. 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Netjes gemaakt! gebogen bochtjes, beugeltje, top!
Nog even 2 rozetjes om het af te maken;)

Meestal heb ik zelf de retour onder en de aanvoer boven, maar dat is niet een geschreven regel volgens mij.
Bij een bovenaansluiting is dat ook niet zo interessant trouwens...
Bij een gewone radiator wordt het daartegen al een stuk lastiger.
 

System7

  • #5
Dank! De rozetjes 15mm waren op, dus die komen nog :mrgreen:

En normaal zou ik ook de retour onder hebben aangesloten, maar ik vond die enkele losse buis om de radiator heen niet zo chique. Als het goed is gaat het zo ook, met een stromingsbuis.
 

System7

  • #6
Overigens heb ik de aansluiting rechtsonder voorzien van een aftapper, zodat ik de radiator leeg kan laten lopen en afkoppelen. De douche moet namelijk nog worden gerenoveerd en dan is het handig als die radiator weg kan. Had ik de retouraansluiting rechtsonder gehouden dan had ik de blindstop linksonder door die aftapper moeten vervangen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu