Aansluiten elektrisch rolluik 2-polig

JohanE

  • #1
Beste medeklusser,

Ik heb twee elektrische rolluiken welke aangesloten waren dmv 1 polige opbouwschakelaar.
Overal heb ik de stopcontacten geaard, en de opbouw schakelaar vervangen voor een inbouw exemplaar met directe aansluiting op stopcontact.
Toen heb ik gelezen dat het de voorkeur geniet om het rolluik op een 2 polige schakelaar aan te sluiten zodat in rust stand volledig spanningsloos is.
Dit was aan te raden ivm dat de motor in principe (ondanks alle bescherming) buiten hangt en dus nat zou kunnen worden.
Zodoende de Jung 1234.20, 2 polige draaischakelaar gekocht, voor het schakelschema, zie bijlage, echter krijg ik hem niet goed aangesloten en ik begrijp niet wat ik verkeerd doe.
Het zonnescherm heb ik met dezelfde schakelaar aangesloten, maar die configuratie lijkt op het rolluik niet te werken.
Over het rolluik: Rolluiktype Heroal HK842 met een Somfy LT50 motor, deze is met 4 aders aangesloten(bruin, blauw, zwart en geel/groen).
Als ik het aansluit volgens de datasheet (zie bijlage) dan gaat het rolluik onder zwaar gebrom nauwelijks omhoog of beneden.
1e kanttekening is dat zoals ik het interpreteerd, de blauwe ader van de motor niet beschouwd wordt in de data sheet, deze heb ik geprobeerd met de blauwe draad van het lichtnet in een lasdoosje te verbinden, of door deze links onderin (niet ingekleurde driehoek omhoog) aan te sluiten, geen van beide heeft effect of maakt een verschil.

Een defect van het rolluik lijkt mij uitgesloten, wanneer ik de schakelaar niet gebruik, aarde bij elkaar en blauw bij elkaar in een lasdoosje doe, en met de bruine draad van het net, op de bruine motor kabel verbinding maak gaat het rolluik prima omhoog, en wanneer ik die op de zwarte kabel doe gaat hij prima omhoog. Zodoende, motor is prima.
Wanneer ik het rolluik wel aansluit met maar enkel óf de bruine motorkabel, of de zwarte motor kabel, dan stijft c.q. zakt het scherm ook zonder problemen.
Wanneer ik echter bruin op L1 én zwart op L2 (of andersom) aansluit lijkt het niet goed te gaan.

Nu zie ik ook dat ergens staat dat de rolluikschakelaar ook voor 2 motoren gebruikt kan worden, zou ik wellicht een verkeerde schakelaar hebben gekocht? Dat lijkt me onwaarschijnlijk want het schakelschema laat toch best redelijk de situatie zien van hoe mijn situatie is.

Tot slot zal ik een tekening toevoegen van hoe ik het heb aangesloten, wat dus niet werkt.
Hierbij de opmerking, de draden van het net worden door getrokken naar een stopcontact eronder, vandaar de 3 dikke draden naar onderin.
Daarnaast, om onderscheid te maken tussen de net- en de motordraden heb ik de motordraden dun getekend, en de netdraden dik.
Tot slot zie ik nog dat in het zonnescherm een Somfy WT motor zit, en in het Rolluik een LT motor zit.

Ik hoor het heel graag, bedankt voor het doorlezen en kijken naar deze (rare) situatie.
Groeten,
Johan

Oude aansluiting 1 polig.jpg Oude aansluiting 1 polig (2).jpg Oude aansluiting 1 polig (3).jpg Aansluiting schakelaar verwachte methode.png
 

Bijlagen

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Als je goed naar het schema kijkt zie je bij de voeding en de motor een + en - staan, gelijkstroom dus. Dat is heel wat anders dan jouw wisselstroommotor met één draad voor op en één voor neer.

Ik vond dit schema online:
dubbelpolige-inbouw-schakelaar.jpg


Dit zou wel moeten werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu