Samenkomen/aansluiten meerdere elektrische rolluiken

RF123

  • #1
Beste,

Ik ben momenteel mijn rolluiken (6 stuks) om aan het bouwen naar elektrische bediening.

Momenteel is de elektra ingefreesd en liggen er PVC pijpjes tot aan de kruipruimte, ik ben van plan om de rest op de volgende wijze uit te voeren:
* standaard elektrische rolluik motoren, dus géén met ingebouwde ontvanger i.v.m. eventuele verkrijgbaarheid/compabiliteit in de toekomst
* XMVK 4x1.5 (via kruipruimte) richting meterkast, zodat ik de draadloze besturing hier kan installeren en bij het koppelen niet steeds de rolluik kasten open hoeven.

is bovenstaande een goede aanpak?
verder zie ik dat de meeste systemen werken met één ontvanger per rolluik, en er dus geen "slimmere" oplossingen zijn waar je bijvoorbeeld een module koopt met 6 outputs.
Kan ik in het geval van meerdere losse ontvangers (bijvoorbeeld in het geval van het nederlandse merk wat je aan en uit kunt klikken:wink:) er voor kiezen om 2 rolluiken die altijd samen bediend worden op één ontvanger aan te sluiten? zie dat deze kastjes 500w kunnen schakelen, terwijl één rolluik 100-150w verbruikt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Alles naar de meterkast toe halen om centraal te regelen is een prima plan.
Kabels wel netjes in kabeldozen lassen in de kruipruimte.

Xmvk is prima maar bij 4 aderig mis je vaak de blauwe ader. Die heb je wel nodig dus kom je op 5 aderig uit. Is gelukkig niet veel duurder.

Ik ken rolluiken ook enkel met 1 ontvanger per luik.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Als je 2 rolluiken op 1 ontvanger aansluit, zullen die tegelijk sluiten.
Zo zit het bij ons op de zaak ook.
Ik kan van huis uit ook de rolluiken en de roldeur gebruiken.
Is ook het systeem wat je aan en uit kunt klikken, maar hoe het precies aangesloten zit weet ik niet heb me daar nog niet in verdiept.
 

RF123

  • #4
@Vonken_trekker, als ik het goed begrijp is de keuze voor 5 aderig dan alleen om de juiste (standaard) kleur-codering aan te houden toch? in principe zijn er 4 aders nodig voor het aansluiten/schakelen.

uiteraard kies ik dan voor de 5 aderige indien er geen blauwe ader aanwezig is.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Correct. Puur omdat je blauw moet hebben voor de nul.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu