Aansluiten draden op dubbele wisselschakelaar

Tinus4

  • #1
Dag, ik hoop dat een van jullie mij kan helpen met de volgende situatie, want ik kom er niet uit.

Ik heb twee lichtpunten, een beneden en een boven. Beneden heb ik een dubbele wisselschakelaar (dus voor beide lichtpunten), boven heb ik een wisselschakelaar voor alleen het lichtpunt boven. Het lichtpunt beneden schakelt dus alleen met een schakelaar van de dubbele wisselschakelaar, terwijl het lichtpunt boven zowel aan als uit moet kunnen met zowel een schakelaar van de dubbele wisselschakelaar beneden als de wisselschakelaar boven.

Beneden heb ik drie draden uit de muur (een bruine en drie witten), boven heb ik drie zwarte draden. Mijn vraag is: hoe sluit ik de draden aan om dit te realiseren? Het gaat me met name om de benedenaansluiting, waar ik zes aansluitingen op de dubbele wisselschakelaar heb zitten en slechts vier draden. Van de vorige bewoner hoorde ik overigens dat ik een extra draad nodig had die aan beide kanten moet worden aangesloten op de dubbele wisselschakelaar. Dat zorgt bij mij voor alleen maar meer verwarring. Nogmaals, graag jullie advies want ik kom er niet uit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zoek eens op wisselschakeling.
en gebruik die afbeelding 2x
 

Black Knight

  • #3
Je hebt inderdaad maar 4 draden nodig : een fase aanvoer (de bruine), een voor je lamp beneden en 2 voor je lamp boven

3 witte draden beneden en 3 zwarte boven? Vreemde situatie. Er vanuit gaande dat de draden goed getrokken zijn, zal het aansluiten gaan als volgt. De bruine beneden in de aanvoer aansluiting van de schakelaar vastzetten (vaak is deze gemerkt) Indien nodig doorlussen naar de andere schakelaar aanvoer (dat is wss wat de vorige bewoner bedoelde).

Dan zal je beneden moeten uitzoeken welke witte naar de lamp beneden gaat. Dit zou je kunnen doen door te kijken welke uit dezelfde buis komen of indien nodig ze een voor een te proberen op de schakelaar. De twee anderen op de wisselcontacten van de andere schakelaar monteren.
Ook boven zal je moeten uitzoeken welke naar de lamp gaat. De lampdraad in de gemerkte aansluiting monteren, en de twee andere op de wisselcontacten.
 

Tinus4

  • #4
Black Knight, het doorlussen naar de andere schakelaar aanvoer bleek de oplossing. De extra draad bleek dus inderdaad nodig. Erg bedankt voor het advies!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu