Aansluiten ALSsen

Riel

  • #1
Beste mensen,

aanstaande donderdag wordt mijn electriciteitsaansluiting verhoogd van 1x35A naar 3x 25A. Hiermee wordt ook de complete groepenkast vervangen.

Uiteindelijk krijg ik 12 normale groepen 16A, en één krachtgroep voor inductie/oven.


Nu dacht ik eraan om drie 2p ALS te nemen, voor de 12 groepen op te verdelen (elk op 1 fase), en één 4p ALS voor de krachtgroep.

Een ervarender installateur zegt dat ik drie 4p ALS moet nemen, en ze dan op elkaar te verbinden zodat je elke fase over deze 3 ALS verdeelt (en natuurlijk die 4p voor kracht)

Wat is de beste oplossing?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Ik tel 13 groepen dus heb je 4 ALS's nodig (max 4 groepen per ALS).
De door jouw genoemde oplossing is prima. De door de installateur
voorgestelde oplossing is niet correct gezien het feit dat op 1 ALS dan 5 groepen worden aangesloten.
Tevens de groepen die mede voor verlichting bedoelt zijn over de ALS's verdelen.
 

Riel

  • #3
Met verdelen bedoel je dat als één ALS uitvalt, ik wel nog licht via de andere ALS heb?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Ja, dus groepen die mede voor verlichting bedoelt zijn op verschillende ALS's aan laten sluiten.
 

Toon

  • #5
Je zou voor die kookgroep ook een 4polige aardlekautomaat kunnen gebruiken. Scheelt wat ruimte in de groepenkast.
 

Riel

  • #6
Hier de twee manieren zoals ik ALSsen kan installeren.

Manier een bestaat uit 4 4p ALS schakelaars.

Manier twee bestaat uit 3 2p ALS schakelaars.

Welke manier verdient de voorkeur en wat is het voordeel van de een of de ander?



Rode vierkant is hoofdschakelaar.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Voordeel van 3x 2p ALS schakelaars is dat het goedkoper is en dat het minder ruimte inneemt. Verder is er technisch gezien geen verschil.
 

Riel

  • #8
Wordt het op de eerste manier niet mooier verdeeld dan?

Ik heb namelijk een 'goed advies' en wil m niet voor het hoofd stoten het toch op 'mijn' manier te doen. Trouwens, ze schelen niet zo gek veel in prijs (ongeveer 8 euro verschil per stuk ).

Als er écht geen enkel voordeel aanzit bestel ik gewoon 3x 2p en 1x 4p.

Trouwens, die 4p is voor de krachtgroep. Komen hier gewoon een 3-polige normale installatieautomaat 16A (b) achter?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Pluis je eigen schema maar na. In beide gevallen zitten er 4 normale groepen per fase! Krachtgroep hoort 4 Polig te zijn. Nul moet worden meegeschakeld, 16A (B) is prima.
 

Riel

  • #10
Die kan ik op die site waar ik de spullen bestel niet vinden. Een 4p aardekautomaat was wellicht wel handig dan. Wellicht kun je eens kijken, dan PM ik die site, ik heb begrepen dat dit op dit forum niet de bedoeling is.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Wellicht dat dit soort sites op verkoop in het buitenland gericht zijn, maar let wel dat in Nederland de nul meegeschakeld dient te worden (zowel bij HS's, ALS's en installatie automaten, zowel 2 als 4 polig). Ik zou je toch ook dringend willen adviseren om het samenstellen en aansluiten van de groepenkast aan een installateur over te laten of tenminste door iemand met voldoende kennis van zaken te laten controleren.
 

Riel

  • #12
Is het zo dat ik 2-polige automaten moet bestellen?

IK heb juist hager installatieautomaten aangeschaft, maar deze zijn 1polig... dat is niet goed? :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Misschien dat je die nog op de Duitse versie van Marktplaats kunt verkopen. :cry:
Installatie automaten horen in nederland van het type 1p+n 16 A B-karakteristiek en 3p+n 16 A B-karakteristiek (krachtgroep) te zijn voor 'huis, tuin en keuken' gebruik.
Maar laat ajb het aansluiten en controleren over aan een installateur, ook ivm garantie en aansprakelijkheid. Een groepenkast is voor je eigen veiligheid bedoeld. Dit moet je niet op een koopje willen doen!

Trouwens is die aansluiting nu al omgezet? Ik dacht dat je kast niet eens werd aangesloten als dit soort zaken niet in orde zijn, ook niet als er iets aan de aarde mankeert.
 

Riel

  • #14
Hi Sander,

ik ga ook echt niet zelf de aansluiting verzorgen, ben me bewust dat dit goed moet zijn.

Bij de installateursbedrijf was de offerte voor de groepenkast zoals ik m hebben wil/moet, 1200 euro. Dezelfde spullen waren op internet aanzienlijk goedkoper (minder dan de helft). De enige vergissing die ik dus gemaakt heb is dat ik 1p automaten heb besteld :) Die moeten dus even gewisseld.

Ik heb een installateur die het voor mij aansluit! Naja, het is een docent installatietechniek, maar hij heeft mij ook ingelicht over hoe en waar ik buizen zou trekken etc etc, dus wat steun aan mijn zijde heb ik wel. Alleen bel ik m niet voor elke kleine vraag op...


De aansluiting is omgezet naar 3x 25A. één van die fasen is door de Essentman aangesloten en de andere twee draden liggen (goed)afgedopt in de kast. (Met de waarschuwing dat er prik op staat ...).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #15
Ok Essent heeft dus één fase op je oude kast aangesloten en de 2 ander van prik voorzien. Hoe wil je dit nu op je nieuwe hoofdschakelaar gaan aansluiten? Onder spanning? Dit mag je docent installatie techniek zo ook niet uitvoeren, of zijn je hoofdzekeringen als automaten uitgevoerd en kun je het geheel spanningsloos maken?
 

Riel

  • #16
Sxnder schreef:
Ok Essent heeft dus één fase op je oude kast aangesloten en de 2 ander van prik voorzien. Hoe wil je dit nu op je nieuwe hoofdschakelaar gaan aansluiten? Onder spanning? Dit mag je docent installatie techniek zo ook niet uitvoeren, of zijn je hoofdzekeringen als automaten uitgevoerd en kun je het geheel spanningsloos maken?


Nee. Het zijn schroefzekeringen en zullen dus onder spanning op de hoofdschakelaar aangesloten moeten worden. Dit mag die zo niet uitvoeren? Wie mag dat wel?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #17
Volgens mij niemand. De hoofdzekeringen zullen weer verwijderd moeten worden en opnieuw verzegeld. Dit mag alleen de netwerkbeheerder of een installateur met zegelrecht. Deze is dan ook aansprakelijk voor de veiligheid en zal de kast niet aansluiten als daar twijfel over is.
 

Riel

  • #18
Dat is lekker dan, had die essent-kerel wel even erbij mogen zeggen ;)
 

Ralph

  • #19
Sxnder schreef:
Trouwens is die aansluiting nu al omgezet? Ik dacht dat je kast niet eens werd aangesloten als dit soort zaken niet in orde zijn, ook niet als er iets aan de aarde mankeert.
Nou, essent ziet het kennelijk een beetje anders denk ik. Ik heb ook alles met 1 polige automaten (12 stuks, 6 per ALS) en Essent sloot mij gewoon aan hoor.
En het zal wel goed zijn geweest anders hadden ze mij nooit aangesloten en het werkt ook al 10 jaar goed zo.
Ik heb die onderdelen ook allemaal in duitsland gekocht destijds en scheelt echt veel geld.
Daarnaast snap ik wel dat in Nederland andere regels geld dan in Duitsland maar dat hoeven niet altijd betere of slechtere te zijn.
Ik denk dat beide systemen even veilig zijn voor wat betreft je eigen veiligheid.
 

Riel

  • #20
Zijn dit nu allemaal vaste voorschriften, of gewoon afspraken die gemaakt worden, duimregels?

Met een beetje verstand had ik dat ding allang aangesloten gehad, maar ik ben in de veronderstelling dat het niet MAG. Vandaar dat ik wil weten wat nu per sé moet, maar ik begin het gevoel te krijgen dat niets echt vastlicht. Of is dit wel zo?

Overigens heb ik die perilex ook van de muur gehaald, het paste simpelweg niet. Stekker is veel te groot. Onze duitse keukenbouwer heeft me een duitse krachtaansluiting aangesloten en nu zit alles vastgezet in de doos in de muur. Net zoals onze vorige duitse woning. Kan me niet voorstellen dat die duitsers onveiliger werken. Sterker nog, officieel zou die duitse man geen stekker mogen insteken bij nederlandse klanten. Volgens mij moest je de stekker weer kunnen uittrekken, maar voordat je die over eruit hebt ;) Als er wat is, kun je altijd de groep uitzetten.

Enfin, onduidelijkheid over wat je zelf nu mag doen is er wel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu