Aansluiten afzuigkap op wtw installatie

Marcelkok724

  • #1
In onze nieuwbouw woning hebben we een wtw installatie, zeg maar mechanische ventilatie.

Dit systeem is voor oplevering helemaal afgesteld en ingeregeld (als het goed is dan ;) ).

Nu vraag ik mij af hoe ik mijn motorloze afzuigkap hierop aan moet gaan sluiten. De keukenruimte is zonder keuken opgeleverd en er bevind zich op de plek waar de afzuigkap moet komen een zuigventiel. Ik neem eigenlijk aan dat de buis van mijn afzuigkap hier op aangesloten moet worden. Zijn hier verloop stukken voor? Ik wil middels een verlaagd plafond met een platte buizen afzuigkanalen richting het afzuigventieel gaan.

Ik kan mij voorstellen dat wanneer je het afzuigventiel verwijderd en je de afvoerbuis rechtstreeks op het ventilatie kanaal in het dak aan sluit alles ontregeld is. Klopt mijn theorie?
 

Ventishop

  • #2
Dit is een hele lastige kwestie die tegenwoordig vaak voorkomt.

Je :wink: klopt. Je moet je maar afvragen in hoeverre er daadwerkelijk "nauwkeurig" is ingeregeld. Onze ervaring is dat het te vaak een "papieren" inregeling is, maar dat ter zijde.

Zelfs als dit zo is dan nog zal 1 afzuigpunt in uw keuken maximaal 75-125 m3/h kunnen leveren. De wtw-unit is doorgaans niet op meer capaciteit voor 1 v/d afzuigpunten berekend.

Deze capaciteit is doorgaans ongeschikt voor een motorloze wasemkap.

Trekt u het afzuigventiel uit het plafond en sluit u daar de wasemkap op aan, dan is inderdaad het gehele systeem ontregeld. En daarbij heeft u een afzuigkap die amper werkt. Bouwbesluit eisen zijn niet berekend op een sterke afzuiging t.b.v. een wasemkap.

Mijn advies voor een woning met balansventilatie is:
- recirculatiekap (deze verstoort de balans in de woning niet)
- afzuigkap met aansluiting naar buiten (maar wel altijd een raam open tijdens koken!!!)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu