Aansluiten 3-fasen op Neff kookplaat

Leut

  • #1
Bij mij wordt een verzwaring doorgevoerd van 1-fase (1x35A) naar 3-fasen (3x25A). Hiertoe moet vervolgens ook de aansluiting van de kookplaat worden gewijzigd. Deze is momenteel aangesloten middels een 2L/2N kookgroep automaat.

De kookplaat wil ik netjes gaan aansluiten op een 3-fasen alamat, maar loop even vast met het schema. Het komt dadelijk als volgt in de perilex wcd: L1 bruin, L2 zwart, L3 grijs. Het aansluitschema op de kookplaat is als volgt:
IMG_3639.jpeg


In rood heb ik aangegeven, hoe de aansluiting zal moeten gaan zijn, maar lees ik nu goed, dat hier staat aangegeven, dat L1 (bruin) en L3 (grijs) moeten worden gecombineerd? Zou ik niet L3 (grijs) in de perilex wcd kunnen afdoppen en een brug leggen tussen GY en BN op dit plaatje?

Voordat de installateur langs komt, zou ik graag enigszins beslagen ten ijs willen komen, vandaar mijn vraag aan jullie...

PS
Excuses als dit het zoveelste topic wordt over dit soort aansluitingen, maar middels de zoekfunctie kon ik mijn specifieke geval niet 1-2-3 vinden (of ik gewoon niet goed gezocht ;) ).
 
Laatst bewerkt:

ABCDE

  • #2
Wat een stom schema zeg. Lijkt mij logischer dat die aansluiting rechtsboven gewoon loos is en je daar de L3 op kunt parkeren.

Je kunt ook een 4-aderig snoer gebruiken of anders de grijze in de plaat afdoppen. Maar ik zet in op loze klem daar rechtsboven.
 

Leut

  • #3
Inderdaad, ik keek er ook best vreemd van op eigenlijk. Het lijkt, alsof Neff er zelf ook is achtergekomen, want zojuist op hun website het installatievoorschrift voor mijn type kookplaat opgezocht en deze is aangepast:
Foto 01-04-2021 om 08.36.jpeg


In rood heb ik andermaal mijn komende situatie geschetst. Hier lijkt het ook, zoals jij aangaf ABCDE, dat de aansluiting rechtsboven loos is. Is er een simpele manier waarop ik dat zelf kan controleren?
 

ABCDE

  • #4
Soms is het al gemarkeerd met L3 of kun je zien dat er niks achter zit.
 

Bademutze

  • #5
Als het nu goed werkt , kan je het toch ook zo laten ??
 

Leut

  • #6
Dat is nu juist het punt. Door de wijziging van 1-fase naar 3-fasen komt de huidige kookgroep terecht achter 1 fase (van 25A). Dat gaat vanzelfsprekend niet goed.

Nu zou je via twee ALS’en, welke elk op een eigen fase zitten, dit kunnen oplossen, maar in een 3-fasen kast vind ik dat geen chique oplossing. Vandaar de wijziging.

Ondertussen is de elektricien geweest en is alles nu weer juist aangesloten, waarbij 1 fase is geparkeerd op de aansluiting rechtsboven (1).
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #7
Dus toch
 

Leut

  • #8
Inderdaad, een loze klem waar nu L3 is geparkeerd.

Nu wilde het toeval vanmiddag wel, dat een groep aangesloten op L3 er uit knalde. Hier zat ook net op dat moment een laptop oplader op aangesloten. Deze oplader is nu dood (vermoedelijk ouderdom). Ik vermoed, dat dat de oorzaak was, waarom de groep er uit sprong en wijt het aan toeval.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu