Aanschafadvies ketel

Bassss

  • #1
Beste klussers,

Na weer een heerlijk weerkend water- en afvoerleidingen leggen, zit ik met het volgende. Ik twijfel tussen de aankoop van de (ketel 1) en de (ketel 2).

Volgens de bouwmarktvuistregels berekende benodige capaciteit voor mijn woning bedraagt net minder dan 22 Kw. De capaciteit van de bestelde radiatoren bedraagt circa 22,5 Kw.

Omdat ik liever te ruim zit dan te krap, gaat mijn voorkeur uit naar de (ketel 2). Deze ketel heeft echter wel een hoger minimale belasting: 9,5 Kw tegen 6,9 Kw. De nominale vermogens bedragen 28,4 Kw tegen 21 Kw (bij 80/60 graden) De taphoeveelheden bedragen 10 tegen 8 (bij 60 graden) en 17 tegen 13 (bij 40 graden). Het warme water moet een douche, een bad en een dubbele wastafel kunnen voorzien. Bad en douche hoeven niet gelijktijdig gebruikt te worden. In beide toestellen zit een boiler (25 liter).

Graag weer jullie adviezen.

Groeten,

Bas

Merk/typegericht aankoopadvies is niet toegestaan op Klusidee.
Daarom zijn alle merk/typegegevens verwijderd. Moderator.


Ter aanvulling: beide ketels zijn van hetzelfde merk, alleen de capaciteit verschilt.
 

Chathanky

  • #2
Te ruim is altijd makkelijk installeren. Het oververmogen laat ruimte voor een minder of slecht ingeregelde installatie.

Een ketel met een klein tekort is wel te doen, van uitgaande dat er nooit volledige vraag is en mocht dit zo zijn is het nauwelijks te vernemen, het tekort wordt over alle radiatoren verdeelt.

In geval twee zoals ik beschrijf moet de inregeling van je cv systeem optimaal zijn anders ga je dit voelen bij de radiatoren die tekort gaan komen door een slechte inregeling.

De keuze van u hangt af of je een goed ingeregelde installatie heeft, of dat u het systeem daarbij ook goed wilt inregelen.

De makkelijkste weg is om een oververmogen te kiezen en dat er in de toekomst mischien ruimte is voor bijv. een uitbouw.
Een krappe ketel is een uitdaging maar is goed mogelijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu