Aanrecht beton en de afwerking

Marien_b

 • #1
Hoi,

Ik heb al veel forums gevonden over het zelf storten van een aanrecht, ik heb dit inmiddels ook gedaan met zand/cement. maar nu komt de afwerking.

Ik lees over Oxaan olie (deze schijnt te vergelen) ook over PU lak (heb ik inmiddles gekocht en een klein stukje mee gedaan (trekt wit weg en verkleurd ook geel). Epoxy coating (zou een goede vervanger van Oxaan olie zijn op waterbasis en verkleurd niet. Maar waar kan ik dit kopen (voor ca 5 vierkante meter)

Help!! wat moet ik er op smeren om het bestand te maken tegen vlekken, en dat ik toch een beton lookm blijf houden.

 

Mechas79

 • #2
Beste,
Waar je rekening mee moet houden, is dat de chemicaliënbestendigheid goed is. Vervolgens moet ook de krasbestendigheid goed zijn. Deze eigenschappen gaan meestal gepaard met meubel lakken.
Er zijn 2-k watergedragen systemen die dit aankunnen en PH ongevoelig zijn, echter is het particulier verkoop hiervan zeer gering . De opties die je zelf al noemt zijn ook goed.
Als je voor een PU blanke lak gaat, let er op dat het geen aromatische systeem is maar wel een aliphatische systeem.

Gr
 

JoostBr

 • #3
Ik heb hetzelfde probleem; aanrechtblad is klaar, maar waar kan ik hem mee behandelen zodat hij zijn natuurlijke kleur behoudt en zo goed mogelijk vuil/vet en zuur afwerend is.

Wil het graag in 1x goed doen, zodat ik niet mijn werk verpruts...

Iemand een idee, zonder commerciele links uiteraard. :-)
 

Marloesmmm

 • #4
Beste Joost en Marien, als het goed is hebben jullie al een paar jaar plezier van jullie betonnen blad... wij hebben er net een gestort. We zijn klaar met schuren (gladder krijgen we m toch niet) en over 2 weken kunnen we afwerken. Wat hebben jullie uiteindelijk gekozen en is dat goed bevallen? Wij willen zo mat en natuurlijk mogelijk, zoveel mogelijk de betonkleur in stand houden. En voedselveilig natuurlijk... Tips heel welkom!
 

Flat4ever

 • #5
Wij hebben ons betonnen aanrechtblad afgewerkt met bijenwas en terpentijn (niet terpentine!). Ik meen me te herinneren dat ik 75% terpentijn en 25% gebleekte bijenwas heb gebruikt. Bevalt ons prima en geeft een mooie mattige glans, valt eventueel op te polijsten naar hoogglans. Verder een prachtig natuurproduct en water afstotend. Het schoonmaken valt ons tot nu toe ook erg mee, een natte lap doet meestal al voldoende

Afhankelijk van de zuiging in het begin elke week insmeren. Daarna 1x per 3 maand ofzo herhalen. Schoonmaken met schoon water en vlekken zo snel mogelijk verwijderen. Het bijenwasmengsel kan je meteen gebruiken voor poetswerk op hout en bijvoorbeeld je schoenen. Een hardere menging kan nog gemaakt worden met carnaubawas erdoor.
 

Marloesmmm

 • #6
Beste Flat4ever,

Dankjewel voor je bericht! Het klinkt goed. Nog wel een vraag: weet je of terpentijn wel voedselveilig is, dwz, kan ik het aanrechtblad dan nog wel gebruiken om deeg op uit te rollen en dergelijke? Ik weet dat het een natuurproduct is, maar ook die kunnen schadelijk zijn natuurlijk.
 

Flat4ever

 • #7
Wij doen dat gewoon hoor, nog nooit iets geproefd en voor zover ik weet is het inderdaad voedselveilig.

Je moet het uiteraard niet drinken, maar bij mijn beste weten komt er nagenoeg geen terpentijn meer vrij nadat de boel uitgedampt is.

De bijenwas is zelfs gezond om te eten.
 

Jan10e0

 • #8
Wij hebben inmiddels ook het aanrecht staan. De bekisting is eraf dus zijn we aan het schuren toe.
zo'n haakse slijper gaat veel te hard, of wij houden 'm niet vlak...
de schuurbanden van de bandschuur slijten wel heel erg hard en van de excentrische dus ook.
Vandaar mijn vraag; waar schuren jullie mee?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Je kan beton prima schuren met een komschijf in de haakse slijper. Het is inderdaad wel lastig om het ding goed vlak te houden, vooral bij opzetten en afhalen. Desnoods uitzetten en pas weghalen als ie stilstaat. De komschijf is er in verschillende grofheden.

 

Jan10e0

 • #10
Hi IJkenhout,

bedankt voor je snelle reactie.
Die komschijf ziet er een stuk minder agressief uit dan dat ding wat wij hadden. Ga ik naar op zoek.
Op dit moment schuur ik de banden kaal tot het linnen... het wordt langzaamaan wel gladder.
De hoeken zijn in ieder geval al een stuk mindert scherp!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #11
Misschien gaan staalschuurbanden langer mee?

Ik heb die komschijven gekocht bij een bouwmaterialengroothandel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu