Aanpassen ABB Hafonorm HAD 3301-40

Misterbean

  • #1
Ik zit met de volgende situatie waar ik graag jullie advies voor zou willen vragen.

Ik heb momenteel een Hafonorm HAD 3301-40 meterkast in mijn huis waar 1 fase binnenkomt. In mijn schuur, die op ongeveer 35 meter van mijn huis staat, heb ik ook een meterkast maar dan een enkel rail met 12 posities. Beide meterkasten zijn met elkaar verbonden via een 5-draads grondkabel. Foto's van beide meterkasten staan hieronder.





Ik zou graag een 3x25A aansluiting willen aanvragen zodat ik in mijn schuur een krachtstroom lasapparaat en evt. andere krachtstroomapparaten kan gebruiken.

Daarnaast wil ik ook op mijn schuur een 12 a 14-tal zonnepanelen plaatsen en de omvormer via de meterkast in schuur aansluiten.

Zoals op de foto te zien is, zijn er onnodig 3-fase aardlekschakelaars gebruikt waarbij ook nog eens 6 automaten achter 1 aardlekschakelaar geplaatst zijn. Het eea is destijds door een elektricien aangesloten.

In de hoofdmeterkast zijn 10 groepen daadwerkelijk in gebruik maar dit kan evt. gereduceerd worden tot 8 groepen.

Mijn vraag is dan ook hoe ik in mijn situatie beide meterkasten het beste kan indelen cq. aanpassen. Nog een overweging hierbij is om op termijn in de woning gebruik te kunnen maken van inductiekoken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
In de schuur kun je nu alleen met 6A automaten werken ivm selectiviteit. Rechtstreeks op de hoofdschakelaar aansluiten is niet toegestaan ivm de afstand.

Dus zou je in de hoofdmeterkast minimaal automaten van 40A moeten hebben. Je capaciteitstarief richting netbeheerder gaat een factor 4 omhoog....
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Eerst eens over die "grondkabel". Is dat de kabel die linksonder binnenkomt? Er lijkt ook een groen/gele aarddraad uit te komen, wat deze kabel ongeschikt zou maken voor ondergrondse aanleg, zonder verdere mechanische bescherming. Ook de ader dikte is van belang om de mogelijkheden te bepalen. Is dat 5 x 2.5mm2?
 

Misterbean

  • #4
Dat is inderdaad de 'grondkabel', 5x2.5mm en mechanisch beschermd aangelegd op 60cm diepte.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
In de hoofdverdeler afzekeren met een 3x16A krachtgroep. In de schuur direct afmonteren op een 5 polige 16A Cee-form contactdoos of evt. een verdeler met max. 10A groepen maar dat is eigenlijk overbodig.
 

Misterbean

  • #6
Ik neem aan dat de 3-fase aardlekschakelaar voor de krachtgroep dan ook in de hoofdverdeler geplaatst moet worden.

Klopt het dat ik dan in de hoofdverdeler op de bovenste rail 8 1-fase automaten en 2 bijbehorende 1-fase aardlekschakelaars kan plaatsen. De onderste rail zou dan een 3-fase hoofdschakelaar, een 3-fase aardlekschakelaar en daarachter de 3x16A krachtgroep met afgaand de grondkabel bevatten.

Ik begrijp dan niet precies hoe de situatie in de schuur eruit zou zien aangezien ik in de schuur ook gewone 220v stopcontacten heb die momenteel achter een eigen automaat en ALS zitten. Ik zou denken dat die automaten en aardlekschakelaars in de schuur overbodig zijn, aangezien de 3-fase aardlekschakelaar en de 3x16a automaat van de hoofdverdeler er al tussen zitten.Kan ik dan die 5-polige 16a contactdoos 'aftakken' van de verdeler in de schuur?
 

Misterbean

  • #7
Iedereen is zeker van het mooie weer aan het genieten :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Het aftakken van gewone groepen van een krachtgroep was vroeger niet toegestaan maar die bepaling schijnt onlangs vervallen te zijn, begreep ik hier. Dat zou betekenen dat, mits met 3x16A afgezekerd in de hoofdverdeler, het groepen kastje in de schuur kan komen te vervallen en dat je daar de kabel mag opsplitsen in kracht en gewone groepen. Misschien dat iemand met meer kennis van de recentste norm daar nog op in kan gaan.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu