Aanmaken nw groepen, is dit goed?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

ik heb een vraag:

Ik ben bezig in mijn huis en nu is de keuken verplaats.
Dus de oude keuken groep wordt nu gedeeltelijk de woonkamer en de groep waar de woonkamer op staat, wordt nu ook de volledige keuken.
Nu wil ik het volgende doen:
Bestaande groepen:
1 groep = woonkamer zit gedeelte (2 lichtpunten en 1 wcd), gang beneden ( 1 lichtpunt), wc (1 lichtpunt), wcd in meterkast, schuur( lichtpunt en buitenverlichting en in de schuur komt nog een extra koel/vries combinatie en aparte vriezer)
2 groep = gang 1e verdieping (1 lichtpunt), zolder (4 wcd en cv ketel)
3 groep = woonkamer tv gedeelte (1 lichtpunt en 1 wcd) ( =oude keuken), voorraadkast (1 lichtpunt en 1 wcd voor vloerverwarming unit), slaapkamers (3x in elke slaapkamer 1 lichtpunt en 2 wcd) en badkamer (1 lichtpunt en 1 wcd)
4 groep = wasmachine

Nieuwe groepen aan laten maken:
5 groep = vaatwasser
6 groep = close in boiler
7 groep = oven
8 groep = combimagnetron en koel/vries combinatie
9 groep = afzuikap, gaskookplaat (met elect ontsteking) + 5 wcd.

Hoop dat het duidelijk is.
Maar mijn vraag is of dit kan en of ik de verdeling goed heb gemaakt.
Alvast bedankt voor jullie antwoord.

Grt Melissa
 
Ga je de groepenkast zelf plaatsen dan?

Laat dit doen door iemand die er verstand van heeft en er kunde in heeft. Deze persoon kan ook meteen een groepenverdeling maken/uitrekenen
 
Ik haal het niet uit de tekst maar wcd'en voor algemeen gebruik in de keuken, zoals bij het aanrecht, dienen over tenminste 2 eindgroepen verdeeld te worden. Verder dienen apparaten van >3000 Watt op afzonderlijke eingroepen aangesloten te worden. Als dit dus het geval is zit je goed.
 
De extra groepen worden door een elektricien aangelegd, maar ik wil alvast de kabels doortrekken ivm verbouwing en plaatsen van nieuwe keuken. En ik vroeg me af of de koelvries combinatie en combimagnetron op 1 aparte groep kan.
wb de 5 wcd voor boven het aanrecht dan hou ik er rekening mee dat het op aparte groepen gezet wordt.
Bedankt voor jullie reactie!

Grt Melissa
 
Als de combimagnetron >3000 Watt verbruikt kan er dus geen koel/vries combinatie meer bij. De 5 wcd's hoeven niet op een aparte groep maar moeten wel over tenminste 2 eindgroepen verdeeld worden.
Lees even aandachtig mijn vorige bijdrage ajb.
 
Had ik toch nog een extra vraag.
Ik heb ergens ook gelezen dat een kookplaat op een aparte kookgroep aangesloten dient te worden?
Enige wat ik weet aan technische gegevens van mijn kookplaat =
1x3300W trippelbrander.
1x3000W brander.
2x1650 W brander.
1x1000W brander.
Spanning: 230V

Kan ik die nog steeds samen met de afzuigkap (Motorvermogen: 120 W.
/2x20 W halogeenlampen/Spanning: 220-240V) op een groep plaatsen + nog 2 extra wcd voor boven het aanrecht?

Combimag = 750W
misschien nog een domme vraag, maar je dient dus de W van de app op te tellen en als je <3000 zit dan kan dit allemaal op 1 groep?
 
Er dient idd een 19mm PVC buis aangelegd te worden vanaf de meterkast tot nabij de opstelplaats van het kooktoestel (kookleiding). Als het een gas toestel is, hoeven er geen draden in getrokken te worden en is een kookgroep niet nodig. Wel een extra grote inbouwdoos plaatsen tbv een eventuele Perilex wcd.
De gasonsteking kan gewoon op de algemene wcd zoals je die beschrijft. Geen probleem zo verder.
Je mag een eindgroep zelfs tot 3600 Watt belasten. Idd vermogens optellen.
Alleen moeten apparaten >3000 Watt verplicht apart.
 
Melissa79 schreef:
1x3300W trippelbrander.
1x3000W brander.
2x1650 W brander.
1x1000W brander.

Een groep kan je maximaal tot 3680 Watt belasten, dit is in totaal 8950 Watt, even aangenomen dat 't niet 't boost vermogen is?
Dat kan alleen met een krachtstroomaansluiting.
 
@Fiesiekus: het betreft een gastoestel, een kookgroep is dus niet nodig. Zoveel verbruikt een electrische ontsteking niet :)

@Melissa: kookgroepen zijn alleen van toepassing op electrische kookplaten (inductie, keramisch, etc) Omdat jij op gas gaat koken, is dit voor jou dus niet van toepassing.

@Sxnder: Het is allemaal heel lief bedacht voor de volgende bewoner, en voor nieuwbouw lijkt het me ook een nuttige eis, maar een loze 19mm leiding inhakken voor het geval je hem ooit nodig hebt lijkt mij onnodig. Dat kan altijd nog...
 
:oops: was op het verkeerde spoor door die opsomming...

Toch is bij aanpassing vande gehele electrische installatie, een loze leiding wel verplicht aan te brengen. Zoals ook het plaatsen van aardlekschakelaars; in dit geval 3 st.
 
@ Markieman: Die 19mm buis is wel voorgeschreven, dus als je nu toch gaat verbouwen en met buizen en frezen etc. in de weer gaat, is het relatief makkelijk en voor geringe meerkosten te realiseren, op een later moment zullen die kosten veel hoger zijn. Altijd handig als je in de toekomst toch nog eens op elektra wil gaan koken of om een extra groep verlegen zit.
En mocht je ooit je huis verkopen is het toch mooi meegenomen dat de elektra aan de norm voldoet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan