Aanhaalmoment bouten trommmelkruis Miele V9945 wasmachine

Egb

  • #1
Dag,

Weet iemand het door Miele toegepaste aanhaalmoment v/d 3 lange bouten (M8x270) v/h trommelkruis?
Zoniet, heeft iemand uit eigen ervaring een advies.

Groeten,
Egbert
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Dat is onbekend daar een trommelkruis nooit vervangen wordt, mag ik eens vragen hoeveel uren u er in gestoken heeft en wat de kosten zijn die u tot nu toe gemaakt heeft?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Er is in de fabriek vast iemand die het weet,
dat ze liever nieuwe machines verkopen dan helpen bij reparaties is een ander verhaal.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er zijn wel standaard lijstjes:
M8 bij 8.8 staal: 25 bij rvs70 16 en bij koper 6
Jouw trommelkruis zal van aluminium zijn, anders had je het vast niet hoeven vervangen. Ik kom ergens 12nm tegen.
Gebruik je iets van loctite?
 

Egb

  • #5
Obelix2 schreef:
mag ik eens vragen hoeveel uren u er in gestoken heeft en wat de kosten zijn die u tot nu toe gemaakt heeft?
Het is voor mij een soort ontdekkingsreis waarbij ik af en toe totaal onverwachte zaken tegen kom. Recent dat een bepaald aangeschaft schroefdraadborgmiddel-verwijderaar-vloeistof het oorspronkelijk door MIele aangebrachte schroefdraadborgmiddel in het geheel niet oplost, dit tbv algehele verwijdering.
Zodra ik meer duidelijkheid over alles heb geef ik u een antwoord op uw vragen.
 

Egb

  • #6
Jackd schreef:
Jouw trommelkruis zal van aluminium zijn, anders had je het vast niet hoeven vervangen. Ik kom ergens 12nm tegen.
Gebruik je iets van loctite?
Dank voor de info.

Het gaat om het vervangen van een gebroken aluminium trommelkruis door een in de jaren '90 gemaakt tweedehands stalen trommelkruis. Ik heb het plan voor de aanbreng van dit stalen trommelkruis een 'hoge sterkte' loctite middel te gebruiken. Voor de aanbreng lagerkruis + twee stalen gewichten een 'medium sterkte'' loctite middel. Het is daarbij voor mij zaak dat het oorspronkelijk aangebrachte schroefdraagborgmiddel tevoren zoveel mogelijk wordt verwijderd.

Beschik over een momentsleutel, kan daarmee de drie lange trommelbouten tevoren testen op aanbreng met een bepaald toe te passen aanhaalmoment. Zodra ik duidelijkheid heb over het toe te passen aanhaalmoment ga ik het betreffende loctite middel op de schroefdraad v/d bouten aanbrengen voor definitieve bevestiging.

Kreeg van iemand het advies bij gebruik van (rode) loctite de trommelbouten niet al te vast aan te draaien. Bij te vast aandraaien, dit in de situatie zonder gebruik van loctite, zou er kans op scheuren v/d trommel zijn. Volgens mij is de (rode) loctite door de fabrikant niet bedoeld voor deze M8 schroefdraadbouten, maar voor qua diameter veel grotere bouten (bouten met een diameter boven de 20mm)

Als ik je goed heb begrepen wordt in standaardlijstjes bij staal met schroefdraad M8 (zoals dat bij mijn stalen trommelkruis het geval is) een aanhaalmoment van 25 geadviseerd? (M8 bij 8.8 staal: 25)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat standaard aanhaalmoment gaan wel om de bout, niet om het materiaal waar de bout ingaat.
Draai je M8 8.8 met 25nm in standaard aluminium dan is de kans groot dat je het draad uit het gat trekt, de bout zal goed blijven. (een aluminium motorblok was het voorbeeld)
Maar dat probleem zal meevallen bij het stalen kruis.

De tip over de trommel is een goeie, je wil het niet als een blikje bier in elkaar drukken.
Verder heb ik geen idee.
 
  • Like
Waarderingen: Egb

Egb

  • #8
@Jackd
Dank voor al deze duidelijke inzichtelijke info, heel bruikbaar voor mij!
Ga er dit weekend mee bezig, ben benieuwd hoe het allemaal zal aflopen.
 

Egb

  • #9
Obelix2 schreef:
mag ik eens vragen hoeveel uren u er in gestoken heeft en wat de kosten zijn die u tot nu toe gemaakt heeft?
Totale kosten: €578,89 [Stalen trommelkruis (2eHands), Miele Koolborstels, Miele Rep.set trommell., Miele Trommelveren (4x), Diverse loctite producten (5x), Super O-Ring siliconen vet].
Bijkomende gereedschapskosten (voor algemeen gebruik): Lager en Keerring Montage set, enige schroefdraadtappen+snijplaten.

Er is veel zorg besteed aan deze reparatie/restauratie, daarbij ook alles qua aanslag (kalk, etc.) super schoongemaakt. Kostte daardoor extra tijd, vanwege gefaseerd werken geen idee v/d totaal bestede tijd.

De wasmachine draait nu weer als nieuw, als een zonnetje!! Heel stabiel, zonder ongewenste bijgeluiden of overmatige trillingen. Kortom ben erg blij met dit prachtige resultaat. Was voor mij tevens een interessant en leerzaam project. Bovendien dik verdiend voor de zovele probleemloze dienstjaren van deze nog zo in prachtige staat zijnde, degelijke, Miele wasmachine. Aanschaf datum: 23-08-1999.

Opm.
Schokdempers had ik eerder al vervangen (2019)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu