Aan/uit functie schakelaar omdraaien

Chris_94

  • #1
Goedemorgen,

In onze slaapkamer hebben wij een schakelaar waarmee 2 verschillende lampen worden bediend. Echter staan de schakelaars allebei in een tegenovergestelde aan/uit stand. In onderstaande foto zijn allebei de lampen uit. Is het mogelijk om 1 van de twee om te draaien zodat ze op gelijke wijze aan/uit gaan? En zoja, hoe kan ik dit het beste doen?


Schakelaar.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Ja dat kan. Haal de schakelaar even uit de muur en plaats een foto van hoe hij nu is aangesloten. Dan geven we concrete tips over wat je moet wisselen.
 
  • Like
Waarderingen: Chris_94

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het is alleen de vraag, of er niet één van de twee lampen in een zgn. wisselschakeling staat (ook wel hotelschakeling genoemd). Dan is er (bijv.) boven of naast het bed een tweede schakelaar waarmee je de lamp óók aan en uit kunt zetten.

In dat geval is het geen je wilt niet mogelijk, omdat dat afhankelijk is van de stand van de schakelaar bij het bed.
 
  • Like
Waarderingen: Chris_94

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Kan je de betreffende lampen met 1 of 2 schakelaars bedienen?
 
  • Like
Waarderingen: Chris_94

Chris_94

  • #5
Vonken_trekker schreef:
Ja dat kan. Haal de schakelaar even uit de muur en plaats een foto van hoe hij nu is aangesloten. Dan geven we concrete tips over wat je moet wisselen.
Top! Thanks, ik heb hieronder foto's toegevoegd, de rechterkant van de schakelaar (dus links als je ervoor staat) zijn spotjes achterin de kamer die vroeger, bij de vorige bewoners, met een hotelschakeling aangesloten waren op een schakelaar bij het bed (vandaar ook de twee zwarte draden vermoed ik). De andere schakelaar is niet meer in gebruik en is na verbouwing van de kamer ook verwijderd, dus 1 van de 2 is een loze draad die niet meer gebruikt wordt omdat deze schakelaar nu nog de enige is voor deze lampen.

De linkerkant van de schakelaar zijn de spotjes voorin de kamer welke altijd alleen maar met 1 schakelaar (deze) bediend konden worden.

3.jpg

2.jpg

4.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Grappig, je wisselschakeling (die samen moest werken met de voormalige schakelaar bij het bed) zit niet goed aangesloten. :wink: Maar zoals nu werkt het blijkbaar met de verwijderde schakelaar, dus die schakeling zou ik vanaf blijven.

Het simpelste is om de draad die op de foto's linksboven zit aangesloten (het dichtst bij de merknaam "Wintop") op het lege contact midden onder aan te sluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Chris_94 en Vonken_trekker

Chris_94

  • #7
Dat verbaast me ook niets haha, de vorige bewoner van dit huis was nogal een beunhaas. Ik heb zelf ook niet onwijs veel verstand van elektra, maar het kan altijd erger.. Onderstaande foto ter illustratie :') (is inmiddels opgelost).

En thanks, ik heb het draadje omgewisseld, schakelaar doet het nu precies zoals ik wil!

5.jpg
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
die schakelaar lijkt geblakerd aan de onderkant.
controleer of alle contacten goed vast zitten vervang de schakelaar eventueel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu