6mm2 aan 6mm2 aan 2.5mm2

Brailroad

  • #1
Ik heb in mijn garage een YMVK-as-kabel 2x6mm2+adereindhuls (litze) in een doos gekopeld naar 3x6mm2 kabel via een kroonsteen.
Alles was netjes aangeloten en werkte perfect
Nu moet er in die doos ook een aftakking komen naar een 2.5mm2 kabel.
Probleem is dat ik die kroonsteen niet kan gebruiken ("1in-1uit") maar een lasklem oid nodig heb. probleem is alleen dat 6mm2 en 2.5mm2 vrij ver uit elkaar liggen en ik niet weet of dit op die manier opgelost mag worden.
Ik zou een kabel zonder vaste kern kunnen nemen en op de 2.5mm2 kabel aderhulzen kunnen aanknijpen maar ik weet niet of het dan dikker dan 2.5mm2 is.

Mijn vraag is dus wat is de beste manier om 6mm2 aan 6mm2 aan 2.5mm2 te koppelen (voorkeur schroeven ipv lasklem verbinding).

Korte toevoeging de 6mm2 was overkill het is gewoon een 25m lange kabel afgezekerd met 16A, maar kabel was net zo duur als een 2.5mm2
 

Tiho

  • #2
Wij gebruiken op mijn werk heel veel van deze dingen. Daar kun je een brug op plaatsen om te koppelen.Ik vraag me af of een draailasdop niet handiger is voor jou.
 

Atmoz

  • #3
Is dit misschien een oplossing: Lasdoosklem 773-173, volgens de specificaties gaat die van 2,5 tot 6 mm2. Ze zijn er misschien ook van andere merken, maar heb ik niet kunnen vinden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Waarom moet er een 2,5mm² op een 6mm².
Hoeveel Ampere beveiliging zit er voor die 6mm²?
Normaal moet je bij elke verjonging zekeren tenzij de verjonging de maximale foutstroom makkelijk kan voeren.

In twistdoppen mag je alleen gelijke kwadraten lassen.

Als je het wil doen zoals het hoort heb je rijgklemmen nodig met koppelstrip in een bijpassende doos met dinrail.
 

Atmoz

  • #5
Afzekering met 16 Amp geeft TS aan. Even uit nieuwsgierigheid: wat is er mis met steeklasklemmen? Lijkt mij een goede en makkelijk toe te passen oplossing.
 

Brailroad

  • #6
@Tiho: Dit type (rijgklem) ken ik alleen wou ik het klein houden in een standaard kabeldoos (+/-10x10).
@Atmoz 1:Dit type Lasdoosklem had ik gisteren ook gevonden. ziet eruit als prima oplossing. Zal een kijken of ze ook in de bouwmarkt te koop zijn.
@The headhunter: Twistdoppen valt dus af. Rijgklemmen met koppelstrip wordt te groot.
@Atmoz 2: Je vraag: wat is er mis met steeklasklemmen. Hoewel ik ze wel zelf altijd gebruik (2.5mm2) blijf IK altijd het gevoel houden dat je er geen 100% kontrole op de verbinding hebt. Bij een schroefverbinding heb ik dat meer je draait de schroef met een bepaald moment aan en de ader zit muurvast (groot contact oppervlakte). Zeker omdat het hier ook nog over de combinatie 6mm2 en 2.5mm2 gaat.

3 voudige printkroonsteen + (geïsoleerde)koppelstrip is natuurlijk ook een oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu