42 Volt verlichting berging

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Hallo,

Wij hebben in ons appartementencomplex een 42 Volt installatie met gloeilampen voor de verlichting van de bergingen. De trafo's hebben een stevig verbruik in ruststand. Ik vraag me daarom af wat voor dit soort laagspanningsinstallaties gangbaar is bij nieuwbouw. Kan iemand daar misschien wat meer over vertellen?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk wordt 42V gebruikt om (illegaal) aftappen van stroom uit de gemeenschappelijke ruimte (bv tbv machines) tegen te gaan. Heeft iedere berging wel een 240V stopcontact welke afgezekerd is achter de meter van het appartement? Of is dat ook bewust niet gedaan?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Ja, ik had de vraag hierboven niet helemaal goed gesteld. Het nut van de 42 Volt is bekend, maar ik vroeg me af hoe dit soort laagspanning nu bij nieuwbouw wordt uitgevoerd.

Dit even los van alle goede oplossingen die al aangedragen worden op circuits online. Dit is ongekend al die reacties.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Misschien ligt het aan de nieuwbouw waar ik kom, maar ik zie eigenlijk nooit meer dergelijke oplossingen met een lage spanning.

Tegenwoordig meestal een leiding vanuit ieder appartement naar de bijbehorende berging. Men wil ook gewoon een elektrische fiets of scootmobiel kunnen laden daar.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Dat klinkt logisch, ik denk dat er bij de bouw van ons complex in 2003 uit kostenoverwegingen voor is gekozen om geen afzonderlijke leidingen naar de appartementen te leggen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Ik kom 42v vaak tegen bij panden gebouwd door woningbouw verenigingen, bij project bouw krijgt een schuur vaak eigen stroom vanuit de woning of de algemene stroom komt van een thermisch blok zodat als er teveel op gezet word de beveiliging uit gaat en na afkoelen weer terug komt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Ik kom de ATEX-richtlijn tegen waarbij 42V toegepast wordt.


Verder zal het een keuze van de ontwikkelaar zijn om voor een 42V systeem te kiezen. Het is geen eis vanuit het bouwbesluit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu