4 leddrivers aansluiten op 1 stekker

Cale_Dooper

 • #1
Voor een inbouwkast met verlichting heb ik in vier kasten een ledstrip met een leddriver. Deze leddrivers wil ik aansluiten op een stopcontact. Wat is de meest geschikte oplossing hiervoor? De wcd zit achter de kast maar is wel bereikbaar via een gat in de kast. Ik zou natuurlijk aan elke driver een stekker kunnen monteren en die stekkers vervolgens bij elkaar laten komen in een stekkerdoos, maar dat neem behoorlijk wat ruimte in beslag. Dus ik benieuwd of er een andere (veilige) oplossing is.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #2
moeten er perse 4 drivers?
kan je niet gewoon 1 driver met voldoende vermogen toepassen?
 

Cale_Dooper

 • #3
Dank voor je reactie. Het hoeft niet per se 4 drivers. 1 driver kan ook, maar dan moet ik een manier vinden om de vier strips via de kastdeursensoren aan de driver te verbinden.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
Wat moet ik me voorstellen bij sensoren.
en wat is het schema als je wel met 4 drivers werkt?

het lijkt me overigens prima haalbaar om de kabels vanuit de voeding te bundelen en aan te sluiten met 1 stekker
 

Ths123

 • #5
De meest eenvoudige oplossing om de 4 drivers te koppelen lijkt me per stuk bedraden naar een kabeldoosje bijvoorbeeld A8 van een 3 lettering merk. Deze met lasklemmen voor soepele draad aansluiten en 1x uitvoeren met voedingsnoer met stekker in de wandcontactdoos.
 

Cale_Dooper

 • #6
Dank voor de reacties. Met sensoren bedoel ik pir-sensoren. Bij openen van de kastdeur gaat de verlichting aan. Het schema is dan als volgt: led-strip -> sensor -> voeding. Dit dan vier keer (vier kasten) en dan vier voedingen op een stekker.
Bij nader inzien is het misschien toch handiger om 1 voeding te gebruiken van 100 watt. Dan kan ik hierop een stekker aansluiten en de vier draden van de sensoren.
 

Kaajee

 • #7
100watt lijkt me in het huidige led tijdperk schromelijk veel
 

Cale_Dooper

 • #8
Dat dacht ik ook, maar hij moet in totaal 8 meter aan COB ledstrips aansturen. Deze strips vragen 7-9 watt per meter. Nu zullen de strips vrijwel nooit tegelijk aan staan, want dat zou betekenen dat alle deuren open staan, maar in het enkele geval dat dit wel zo is wil je niet dat de voeding het niet aan kan.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #9
Cale_Dooper schreef:
een ledstrip met een leddriver
Het is wel de vraag wat voor LED-driver er nodig is.
Want in principe bestaan er 2 soorten LED-drivers/adapters:
- Constante stroom, de LED-lampen moeten in serie staan (indien er meerdere gebruikt worden).
Met "LED-driver" wordt vaak zo'n constante stroom adapter aangeduid. Ze hebben een gepolariseerde uitgang.
- Constante spanning, de LED-lampen moeten parallel staan. Vaak ook voor wisselspanning geschikt.
De adapters daarvoor worden ook wel aangeduid als 'LED-trafo' en hebben vaak een spanning van 12 V, maar andere spanningen komen ook voor.
Heb je een LED-lamp die een constante stroom driver nodig heeft, dan kun je niet zomaar meerdere lampen op één driver zetten, ook al kan deze het vereiste vermogen leveren.
Heb je een constante spanning driver, dan is het geen probleem meerdere lampen parallel op 1 adapter aan te sluiten. De adapter moet daarvoor niet alleen het maximum vermogen kunnen leveren, maar het minimum af te nemen vermogen moet zodanig zijn, dat je ook slechts één lamp aan kunt zetten.

Je zou dus eerst moeten weten of de betreffende LED-strips voor een constante stroom of constante spanning driver geschikt zijn.

Meer informatie vind je als je op het Internet zoekt met bijv.: "constante stroom led driver".
 

Cale_Dooper

 • #10
Helder verhaal. Het betreffen ledstrips van 12v DC. Dus als ik het goed begrijp kan ik deze niet zomaar aansluiten op 1 driver.
 

Auto-Geen

 • #11
De gangbare ledstrip koudwit of warmwit werken gewoon op 12 volt DC. Op een voeding aansluiten en niet op een driver
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #12
Cale_Dooper schreef:
Dus als ik het goed begrijp kan ik deze niet zomaar aansluiten op 1 driver.
Niet op één 'driver', maar wel op 1 'adapter' van 12 Volt (met voldoende min. en max. vermogen).

Edit: Zoals @Auto-Geen dus ook al noemde.

Edit 2: in feite heb je alles bij het rechte einde, alleen heten de voedingen voor 12 V DC LED's geen 'drivers', maar 'voeding' of 'adapter' of 'transformator' (of wat er verder aan benamingen aan gegeven wordt). Als je zoekt op 'leddrivers', krijg je bijna steeds stroomgestuurde adapters te zien.

In jouw geval moet je er wel op letten dat de adapter een gelijkspanning afgeeft, tenzij de strips ook wisselspanning kunnen verdragen.
 
Laatst bewerkt:

Cale_Dooper

 • #13
Dus als ik de ledstrips op zoiets aansluit moet het lukken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #14
Doordat ik onvoeldoende ervaring heb met welke LED-strips op welke voeding aangesloten kunnen worden, voel ik er niets voor om ja of nee te zeggen of het 'moet lukken'. Ik raad je aan in eerste instantie de leverancier van de LED-strips te benaderen en te kijken of deze geschikte voedingen kan leveren. Want er bestaat zoveel, maar garantie dat het werkt geeft de leverancier meestal alleen als je beide componenten van hem betrekt (en dus ook nog de sensors)..

Waarbij ik zelf vind dat je beter 4 kleinere voedingen op de juiste manier door kunt verbinden (dus aan de 230 V kant), dan één grote voeding (die ook voldoende koeling nodig heeft) toe te passen. Wanneer die éne grote voeding het begeeft, weet je niet of het niet werken van een led-strip aan de voeding of aan de led-strip(s) zelf ligt. Bij 4 voedingen kun je nog wat uitwisselen om te weten te komen waar het aan ligt. Maar het is jouw keuze om te bepalen hoe je het wilt aanpakken en met welke componenten.

Merk- en typegerichte adviezen zijn hier namelijk niet toegestaan en dit komt daar erg dichtbij.
 

Cale_Dooper

 • #15
Hartelijk dank voor de reacties. Ik ben in elk geval wijzer geworden en snap nu het verschil tussen drivers en trafo's etc. Ik heb 4 drivers liggen en die werken in elk geval dus ik kan ook voor die optie gaan en dan alles netjes verbinden zoals ths123 heeft uitgelegd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #16
Lijkt me een prima plan. Succes bij de uitvoering ervan! :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu