23 cm dik betonnen draagmuur

PietJP

  • #1
Ik wil graag elektraleidingen laten frezen in mijn betonnen buitenmuur. Nou hoorde ik van een gepensioneerde bouwvakker dat het horizontaal frezen in zo'n muur "gevaarlijk" was i.v.m. de draagconstructie. Ik heb hierop gegoogeld maar kan hier niks over vinden. Weet iemand dit?

Ook weet ik niet of er betonijzer in de muur zit, of dit überhaupt altijd aanwezig is. Nog een vraag; als er inderdaad betonijzer in zit, zou dit dan halverwege die 23cm zitten dus zo'n 12cm diep? Ik hoop dat iemand met antwoorden komt want ik heb werkelijk geen flauw idee. Met name het verhaal over de draagconstructie baart me toch wel een klein beetje zorgen omdat er best wel veel sleuven ingefreesd moeten worden.

Gr,

Nick
 

Emlichheimer

  • #2
Waar de wapening zit, is zo lastig te zeggen, maar waarschijnlijk niet in het midden, hier heeft het constructief vaak namelijk de minste werking.

De betondekking is vaak minimaal 25mm, dus infrezen moet volgens mij gewoon kunnen.

Zijn er geen tekeningen van de woning? Je zou bij de gemeente kunnen informeren naar de archiefstukken van je woning. Hier zouden ook constructieve berekeningen en tekeningen in moeten zitten, waar je de positie en hoeveelheid van de wapening zou moeten kunnen vinden.
 

PietJP

  • #3
Bedankt voor je reactie. Het huis is uit 1985 en ik ben wel in het bezit van de oorspronkelijke brochure maar hierin wordt alleen gesproken van 23cm dik beton. Er staat dus niet vermeld dat hier sprake is van gewapend beton.

Hieronder een stukje tekst uit de brochure:



Maar de hamvraag blijft; is horizontaal frezen in een betonnen muur gevaarlijk voor de draagconstructie?

Gr,
Nick
 

Emlichheimer

  • #4
Electraleidingen frezen doe je vaak maar zo'n 25mm diep, als je 23cm dikke betonwand daar niet tegen kan, is er iets anders mis.

Leuk plaatje, maar dat zegt echt helemaal niets. Logisch dat hier alleen maar "beton" in staat, gewapend beton is een vakterm en die probeert men vaak te vermijden in verkoopbrochures. Je mag er wel van uit gaan dat dit gewapend beton is hoor, beton alleen is niet zo sterk. De combi van staal en beton maakt het.

Informeer nou bij de gemeente naar constructieve berekeningen en tekeningen of raadpleeg een constructeur als je het niet vertrouwd.
 

PietJP

  • #5
Bedankt voor je reactie. Ik ga inderdaad maar informeren bij de gemeente.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
In beton zit altijd wapening. Is in wanden meestal meer praktisch dan voor de sterkte nodig.

Ter info, zo ziet wandwapening er bijvoorbeeld uit:

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
IJkenhout schreef:
In beton zit altijd wapening. Is in wanden meestal meer praktisch dan voor de sterkte
Woningbouwwanden zijn vaak ongewapend. Als het in kalkzandsteen kan wat ongewapend is, kan het ook in ongewapend beton. De keus ligt vaak bij de uitvoerende partij wat er toegepast wordt / werd.
Lange horizontale sleuven in dragende wanden zijn niet bevordelijk voor de draagkracht. Mja, in kalkzandsteen worden ze er gewoon ingemaakt zonder dat er iemand bij nadenkt.
Resume, zonder tekening van de wand is het niet met zekerheid te beoordelen, maar één horizontale sleuf van 25 mm zou moeten kunnen. Als er wapening in zit kan die op 15 of 25 mm zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu