200kg ophangen ytong muur

Sjender

  • #1
Ik ga binnenkort een 120L boiler ophangen aan een ytong muur.
Deze boiler weegt leeg 81kg dus vol zo ongeveer 200KG.
Er zit een beugel bij met 2 gaten (ieder gat moet dus minimaal 100KG kunnen dragen).

Ik kan me zo voorstellen dat de huis-tuin-en-keuken plugjes met schroeven hier iets te zwak voor zijn in combinatie met de Ytong muur.
De Ytong blokken zelf zijn 30cm dik, dus ik heb redelijk wat 'body' om te gebruiken.

Wat voor soort pluggen/ankers kan ik hier het beste voor gebruiken zodat de boel niet naar beneden komt zetten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik zou dat zo aanpakken:

- Neem een plaat multiplex van minstens 18 mm dikte en de juiste afmetingen voor achter de boiler.
- Boor op de betreffende plaatsen 2 gaten t.b.v. slotbouten, die je straks van achter af in de plaat monteert.
- Boor meerdere gaten, verdeeld over de plaat, tbv. verzonken schroeven waarmee je de plaat vastzet in meerdere pluggen in de ytong wand.
- Schilder de plaat aan beide kanten minstens één keer, liever meerdere keren met acryl grondverf. Beide kanten om kromtrekken te voorkomen. Je kunt hierbij gebruik maken van de reeds geboorde gaten om daar een stuk ijzerdraad doorheen te halen om het geheel tijdelijk op te hangen tijdens het schilderen. Raak je een klein stukje niet, dan is dat niet erg.

Na droging zet je eerst de slotbouten in de plaat, van achter naar voren dus (tijdelijk vastzetten met moeren aan de voorkant). Vervolgens schroef je de plaat aan de wand (met net zoveel schroeven / pluggen als je wenselijk acht), waarna je de beugel van de boiler aan de slotbouten ophangt en met moeren vastzet (eventueel sluitringen + borgringetjes ertussen).
Eventueel maak je van tevoren in de muur twee 'kuiltjes' waarin de koppen van de slotbouten kunnen zakken.

Vanzelfsprekend moet je zodanige afmeting slotbouten gebruiken dat ze (in diameter) door de beugel passen en lang genoeg zijn om door het hout en de beugel te gaan en dan nog ruimte voor ringen + moeren.

Vanzelfsprekend kun je i.p.v. de plaat van multiplex plaat iets nemen van een ander materiaal. Multiplex werkt echter erg prettig en is bijzonder sterk.
 

Fmrama

  • #3
Weet je zeker dat er maar één beugel bij zit. Meestal wordt een boiler met een beugel boven en een beugel onder geleverd. Dus 4 ophang punten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
En maak de plaat multiplex zo lang dat deze ook op de vloer steunt. Dat scheelt enorm in de belasting op de pluggen in de muur.
 

De Bob

  • #5
Wat is er aan de andere kant van deze muur
 

Sjender

  • #6
Aan de andere kant van de muur is buiten
 

De Bob

  • #7
En kan u daar bij ? Of is het een etage
 

Sjender

  • #8
Daar kan ik prima bij, het is op de begane grond en makkelijk bereikbaar
 

De Bob

  • #9
Dan zou ik draadeinden door de muur boren, en aan de buitenkant een paar flinke carroserie ringen of platen onder de moeren, het sterkste is een stalen strip over de 2 gaten onder de moeren.

Er zijn ook slotbouten M12x320mm of langer te koop, dan heeft u geen moer aan de buitenkant, die eventueel los gedraaid zou kunnen worden

De muur van 300 mm is daar sterk genoeg voor.
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #10
aan zon dikke ytongwand kun je zat zon boiler ophangen gebruik eenbgoede plug van het vissenmerk of iets vergelijkbaars en neem 2 stokeinden m10x 160 of iets vergelijkbaars
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
@De Bob: Een draadeind door de buitenmuur incl. spouw... Dat lijkt mij zeker geen goed idee (en het ziet er niet uit vanaf de buitenkant). Mag ik je verzoeken alleen zinvolle antwoorden te geven?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu