2 fase doorstroom apparaat aansluiten meterkast

Veldhuizen

  • #1
Hallo allemaal.
ik overweeg voor de keukenkraan warmwateraanvoer een MCX 7 doorstroom apparaat te installeren. Deze vragen een 2 fase aansluiting.
productblad inf: Supply voltage [2~ / PE 400 V AC]
Nergens kan ik vinden hoeveel aansluitpunten er zijn, ik ga uit van 2 P en 1 N.
nou heb ik een fornuisgroep installatieautomaat (EMAT)gevonden die ik hiervoor in de meterkast wil plaatsen , maar deze geeft heel specifiek aan dat deze 2P+2N aangesloten moet worden.Die kan ik dus niet gebruiken neem ik aan.
Om ruimte te besparen wil ik graag een gecombineerde aardlek/automaat gebruiken. Kan ik dan twee keer een aardlekautomaat gebruiken en hoe sluit ik dan de N aan als ik maar 1 aansluiting op het doorstroom apparaat ga vinden? 2x nul naar iedere automaat 1?
groet,

ms nog handig om te vermelden
aansluiting is 3x25, krachtgroep voor inductiefornuis(10Kw)en twee aardlek met ieder 4 aangesloten groepen geplaatst in meterkast.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Het zou ook alleen maar twee fasen zonder nul kunnen zijn. Het veiligst ben je met een 3fase-aardlekautomaat. Daar kun je van alles op aansluiten.
Het vermogen van dit apparaat is trouwens erg klein, zelfs voor in de keuken. Als je echt met heet water wilt afwassen, dan kan het wel vijf minuten duren, voordat de afwasbak vol is.
 

Veldhuizen

  • #3
Aha, ik dacht dat deze wel zou kunnen voldoen in de keuken.
deze is 2fasen 6,5 Kw, een zwaardere (3fasen) is gelijk 11/13 Kw, lijkt me met de 10,5 Kw inductie samen net iets teveel van het goede bij 3x25 aansluiting.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Daarom zijn doorstromers ook ongeschikt in Nederland. (met onze lichte aansluitingen) Je zult zien dat het vies tegenvalt. Tenzij je ze als naverwarmer inzet.
 

Veldhuizen

  • #5
Goed, ik begrijp dat jullie het afraden. Ik heb ook de doorstroom gemeten van de ww voorzining en kom op 6,5 liter water per minuut. doorstroomapparaat zou 3,7 liter/min moeten geven, dus ik besef dat het behoorlijk minder zal zijn. We gebruiken het warm water eigenlijk enkel voor handen wassen, afspoelen voor vaatwasser en sommige grote pannen afwassen.
Ik ga er nog eens goed over nadenken dus.

Maar om toch terug te komen op mijn eerste vraag. Als de aansluiting 2P zonder nul is kan ik dan aansluiten op twee alamats van 16 A?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Nee. Dat gaat niet werken, omdat ze de nul delen, en dan zou het aardlekgedeelte steeds springen.
Het is sowieso verwarrend en waarschijnlijk ook verboden om één aansluiting te realiseren met twee aparte automaten.
 

Veldhuizen

  • #7
Ah, ik dacht zonder nul dat dat dan zou kunnen , maar niet dus.
kan ik (vanwege ruimtebesparing in de mkast) wel een 3 fase automaat plaatsen en daar dan twee van gebruiken ? En dan de overgebleven 3e aansluiten als afzonderlijke groep?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Vooor zover ik weet, mag het niet. We hadden hier al weleens discussies of je een afzonderlijke kookplaat en oven mocht aansluiten op dezelfde krachtgroep en de uitkomst was, dat het niet mag. Bij jou is het een beetje hetzelfde verhaal.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Bovenstaande is afhankelijk van de beveiliging, automaat of smeltpatroon.

In dit geval:
2p 400v automaat gebruiken, is maar 2 module breed.
 

Veldhuizen

  • #10
Dat is ook wat ik in eerste instantie gezocht heb een 2fase automaat, (zie topicstart), maar leverancier geeft aan dat deze 2 x nul vraagt om goed te werken , dus dat gaat dan niet op de doorstromer die 2 p zonder nul geeft.
als iemand wel een 2p 400 automaat weet welke niet selectief is met nullen hoor ik het graag.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Is een kokend-water kraan (met combi-functie tbv warm water) niet handiger? Heb je meteen heet water voor thee en bij het koken.

Investering ligt hoger, maar het comfort ook.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Legrand. 409716 2p 400/230 automaat
 

Veldhuizen

  • #13
Kookkraan is nog een optie, nog niet echt in verdiept.

iig allen bedankt voor de suggesties en ideeën.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu