2 afzuigkappen 1 afvoer

Michiel15

  • #1
Wij zijn bezig met een nieuwe keuken en toevallig komt de nieuwe afzuigkap in de buurt van de afvoer van onze extra afzuigkap (voor de frituurpan) in de bijkeuken. Is het mogelijk om de afvoer van de nieuwe afzuigkap te koppelen aan de afvoer van de bestaande afzuiger (dakdoorvoer). Dit natuurlijk zonder dat de frituurlucht van de ene afzuigkap via de afzuiger in de keuken er weer uit komt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Er is een grote kans dat beiden tegelijk moeten draaien dus is een dakdoorvoer veel te klein.
Met kleppen is wel iets te doen maar het blijft meestal een beetje lucht lekken.
 

Michiel15

  • #3
Ze zullen prakitsch nooit tegelijk gaan draaien, dus dat is het probleem niet. Jij vermoedt dus dat je de luchtjes van de ene kap wel bij de andere zult ruiken, als ik het goed begriip? Is hier (eenvoudig) iets tegen te doen of kunnen we beter een extra dakdoorvoer maken. Dit laatste heeft natuurlijk niet mijn voorkeur.
 

Jeroen94704

  • #4
Michiel15 schreef:
Ze zullen prakitsch nooit tegelijk gaan draaien, dus dat is het probleem niet. Jij vermoedt dus dat je de luchtjes van de ene kap wel bij de andere zult ruiken, als ik het goed begriip?
Zeker weten! Er gaat natuurlijk ook wel wat naar buiten via het dak, maar afhankelijk van de precieze constructie komt er toch een hoop de keuken in. Met een beetje pech blaast de frietpan afzuigkap de vette frituurwalm recht je keuken in.
Is hier (eenvoudig) iets tegen te doen of kunnen we beter een extra dakdoorvoer maken.
Wat headhunter al zei: met kleppen kun je misschien wel wat doen. Je kan in beide afvoerkanalen een terugslagklep plaatsen die maar naar 1 kant opengaan. Als de kap in de bijkeuken aan staat blijft de klep in de keuken afvoer dicht, en kan er in theorie dus niets naar de keuken.
Je loopt alleen tegen een probleem aan wanneer beide kappen toch een keer tegelijk aan moeten staan. Het risico bestaat dan dat de ene kap veel sterker blaast dan de andere kap, en de klep van de zwakkere kap dicht duwt. De "zwakkere" kap werkt dan effectief helemaal niet meer.

Het beste is een nieuwe dakdoorvoer, dan ben je meteen van al het gezeur af, en loop je geen risico jezelf allerlei problemen op de hals te halen. Zit de nieuwe afzuigkap onder een plat dak? Dan is een nieuwe doorvoer echt geen grote klus.

Jeroen
 

Michiel15

  • #5
Bedankt voor de snelle reakties! Hier kan ik wat mee.
Waarschijnlijk ga ik voor de meest degelijke oplossing: een nieuwe dakdoorvoer.
 

Chathanky

  • #6
Voor een goede bedrijfszekerheid van beide kappen is het wellicht handig om twee motorloze kappen te plaatsen met een buis of dakventilator.
De ventilator zit dan achter het koppelstuk waar beide kappen samen komen.

Op deze wijze werken beide kappen probleemloos tegelijk en maakt minder lawaai dan dat twee motor kappen die elkaars klep proberen dicht te drukken.

Het gezamenlijke kanaal moet wel voldoende capaciteit hebben wellicht kom je aan een diameter van 160 mm.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Sommige afzuigkappen hebben aan de afvoerkant een klep zitten, deze dichten over het algemeen goed af, hebt u dit bij alle twee de kappen dan is er misschien helemaal niets aan de hand.
 

Chathanky

  • #8
Met deze afzuigkappen geldt de recht van de sterkste, als de ene in stan 1 staat en de andere in stand 3 zal de eerste niets meer afvoeren.

De mate van wederzijdse beinvloeding hangt mede af van de weerstand van het kanaal, hoe hoger de kanaalweerstand hoe broerder de werking wordt van 2 kappen op 1 kanaal, daar hebben de kleppen geen invloed op.

Niet aan te raden dus, maar goed ieder mag doen wat hij wil met de info.
Ik ga er verder geen wel niet discussie van maken, Heeft michiel nog vragen hier over zal ik deze nog beantwoorden.

De optie van michiel voor een tweede afzuigpunt is ook een goede oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu