2,5mm2 lassen naar 0,75mm2? Kan/mag dat?

Tanooki

  • #1
Ik heb een transformator van een niet nader te noemen merk, deze accepteert 220-240v binnenkomend via 2x 0,75mm2 draad.

Nu is mijn vraag: Kan ik in een lasdoos 3x 2,5mm2 binnen laten komen, vervolgens lasklemmen gebruiken van een niet nader te noemen merk beginnend met de W, om vervolgens meerdere uitwegen te creëren met 3x 2,5mm2 + 1 uitweg met 2x 0,75mm2?

Of dien ik dit anders aan te pakken?

En vraag 2: De aarde ontbreekt op deze transformator. Is dat gebruikelijk? Ik heb er geen probleem mee om het niet te gebruiken als het correct is om dat niet te doen, maar ik zou verwachten dat het beter zou zijn om het wel te doen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als de lasklemmen geschikt zijn om 0,75mm² aan te sluiten, mag je die daarmee aansluiten ja. Wat voor een transformator hebben we het over en wat voor een invoer heeft deze? Veel van dat soort componenten zijn gemaakt om snoer (vmvl of gelijksoortig) in te voeren. Als je dat doet, moet je natuurlijk ook wel lasklemmen gebruiken welke geschikt zijn voor soepele geleiders.

Vraag 2: De transformator zal dubbel geïsoleerd zijn, deze hoeft en mag dan niet geaard worden. De uitgang zal een veilige lage spanning (SELV) zijn? Daarvoor geldt hetzelfde.
 

Tanooki

  • #3
Inderdaad, de transformator heeft een veilige lage spanning als uitgang.

De transformator heeft een invoer van 1x bruin 0,75mm2 + 1x blauw 0,75mm2.

Uitvoer is 1x zwart 0,75mm2 + 1x rood 0,75mm2.

De transformator is de LPV-60-15.

Dat van de lasklemmen klinkt me logisch. Voor de zekerheid: Ik mag daar dus 2,5mm2 mixen met 0,75mm2? Dat gaat e.e.a. niet overbelasten?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
De transformator kun je in de lasdoos kwijt?
 

Tanooki

  • #5
Dat zal wel tegenvallen. Mijn idee was om hem los te monteren, de transformator is IP67.

En dus met een pijpje met draad of evt een snoertje die kant op te gaan, vanuit de lasdoos.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Een plaatje van die driver suggereert dat er 2 stukken draad aan vast zitten aan de 230V zijde. Dat wordt dan lastig aansluiten volgens de regels van NEN1010, aangezien draad geïnstalleerd moet worden in buis en buis moet eindigen in een omhulsel. Dan zou je de driver inderdaad in een doos moeten inbouwen.

Als je er zelf een dubbel geïsoleerde aansluitleiding aan kunt maken komt het goed. Natuurlijk dan ook wel een lasdoos / kabeldoos kiezen waar je dit snoer netjes in kunt voeren.

Overbelasten van die 0,75mm² gaat niet gebeuren met maximaal 60W (0,26A bij 230V). Een dergelijke driver zal zelf zijn beveiligd tegen overbelasting.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu