1-pijps systeem inregelen

Elco-os

  • #1
Hoi forumleden,

Ik heb een cv installatie met 1-pijpssysteem. Sinds enkele jaren terug de ketel is vervangen valt me op dat sommige radatoren minder warm worden. Daarnaast gaat de modulerende thermostaat vaak de mist in waardoor de temperatuur doorpiekt naar 21 graden ipv 20. Ik heb het vermoeden dat dit mede komt de soms redelijk lange tijd tussen het aanslaan van de ketel en het op temperatuur komen van de radiatoren.

Ik wilde me daarom eens verdiepen in waterzijdig inregelen. Voor een normaal 2 pijps systeem komt het er op neer (als ik het goed begrepen heb) om de radiatoren in te regelen op een vaste delta-T van ca 20 graden. Echter vroeg ik me af hoe dit zit met 1-pijps.

In mijn systeem zitten er onderblokken die in te regelen zijn. Als ze volledig open staan laten ze 50% door de radiator stromen en de andere 50% gaat direct via een bypass door naar de volgende in de lus. Hoe meer je knijpt des te meer water er door de bypass loopt. Hier is dus het een en ander mee af te regelen.

Mijn vraag is dus, kan iemand uitleggen hoe je dit in principe zou moeten inregelen?
 

CV__

  • #2
Staat het pompvermogen wel maximaal en staat wellicht de Ta lager op de ketel?

Met de ventielen die jij hebt zou je veel meer dan 50% door de bypass moeten laten gaan. Het koude retourwater van de 1e radiator mengt zich namelijk met wat uit de bypass komt en dat is dan de aanvoer voor de volgende radiator. Dat herhaalt zich steeds.

Dus bijv. Ta van 80 graden bij radiator 1, dT van 20 graden, 80% door de bypass. De aanvoer van radiator 2 is dan, uitgaande van nul leidingverliezen, nog 76 graden. Daar doe je dan bijvoorbeeld 70% door de bypass, enzovoorts.

Maar zodra je daar aan gaat regelen veranderd de weerstand ook weer, dus het is zoeken naar een optimum.

Eigenlijk is dat 1-pijps systeem gewoon prut. Als je de kans hebt dat aan te passen...
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #3
Bij een 1 pijps systeem is elke 2e, 3e enz. radiator of convector berekend op een lagere temperatuur.
Hierdoor zal deze dus in verhouding groter moeten zijn als de vorige radiatoren/convectoren.

1 Pijps is inderdaad zeker niet ideaal, en je zal de berekeningen er
bij moeten hebben om alles goed in te stellen.
Een andere optie is om alles open te zetten en dan de ventielen zodanig inregelen dat
de delta-T over de aanvoer en retour bij elk toestel gelijk wordt aan de berekende waarde.
(maar dat is een heel gedoe en je moet de berekeningen hebben)

PS, temperatuurmetingen dien je dan uit te voeren op de staartstukken die de radiator ingaan.
 

Elco-os

  • #4
Bedankt voor de antwoorden. Het 1-pijps ombouwen gaat hem niet worden, dan moet ik het hele huis gaan verbouwen aangezien alles in de vloer zit.

Mijn vorige CV ketel had geen modulerende thermostaat en had geen modulerende pomp. Wellicht dat dit al flinke invloed heeft. (Ta staat max, maar thermostaat heeft hier zelf altijd een mening over)

Voor wat betreft berekeningen, die heb ik natuurlijk niet. Weten jullie waar ik kan vinden hoe je die maakt?
Ik weet hoe de leidingen lopen, de diameters kan ik opmeten en de vermogens van radiatoren zijn ook in te schatten. Dus wellicht kan ik de andere kant op terugrekenen wat het ongeveer zou moeten zijn.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #5
Ik denk dat het kansloos is om dat zelf uit te rekenen.

Bij dit systeem is de flow vanuit de ketel constant,
en wordt de delta-T per radiator ingesteld op de berekende waarde.
Als een ketel zelf gaat bepalen of het vermogen lager moet worden of de flow van de pomp moet veranderen op basis van de retourtemperatuur dan is dat heel vervelend.
Probeer de pomp b.v. continu op dezelfde stand te zetten en niet te laten moduleren.

Betreft het inregelen, zijn de aanvoer ventielen wel dubbel instelbaar?
 

Marcn88

  • #6
Vervang iig de modulerende thermostaat voor een aan uit versie zodat er dan een hoge aanvoer temperatuur gevraagd word de ketel moduleert zelf wel op basis van delta t en kijk of de minimake pompsnelheid aangepast kan worden of vermeld merk en type ketel
 

Elco-os

  • #7
Het gaat om een vaillant ecotec plus samen met de Vsmart (niet zo) slimme thermostaat.

Ik heb hiervan de regeling al eens omgezet naar hysterese ipv modulerend. Ik heb sinds gisteren de pompinstelling van de ketel vastgezet door de pompgrafiek van de vorige ketel te vergelijken en zo de juiste instelling te kiezen. Eens kijken wat dit gaat doen.

Overigens kwam ik er van het weekend achter dat de kring op de eerste verdieping verkeerd om is aangesloten waardoor alle aan en afvoeren omgedraaid zijn. Dit is blijkbaar al 30 jaar zo maar nooit ogevallen. Dat is natuurlijk ook niet bevordelijk. Het wordt alleen even een gedoe om dit aan te passen, aangezien er waarschijnlijk een koof voor losgemaakt moet worden. (ik kan de aansluiting zien zitten, maar kan er waarschijnlijk net niet goed genoeg bij)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu