Tips voor (afwerking) koof

HAJ

  • #1
Hallo allen,

Na een paar weken mij te hebben georiënteerd over wat ik precies met mijn verlichting in de keuken wil gaan doen, ben ik eruit. Er wordt een koof gemaakt! De grootste inspiratie heb ik op dit forum opgedaan (waarvoor dank), maar voordat ik daadwerkelijk aan de gang ga, win ik graag nog eens wat tips in voor deze situatie.

Wat is het idee?
- Een koof, breedte 20cm, hoogte 10 cm, lengte circa 268 cm tussen de twee muren waar het keukenblok tussen is geplaatst (Zie bijgaande foto). De 'kopse' kant van de koof is open, aangezien deze dus tegen de muur valt en niet zichtbaar is;

Hoe ga ik dit uitvoeren?;
1. Met slagpluggen worden 2 latten (22x30 mm en lengte 268 cm) (vuren) tegen het plafond bevestigd;

2. MDF-platen (met voorkeur met lakdraagfolie) met dikte 12mm laat ik in in een hoek van 45 graden in verstek zagen, zodat de afweking netjes is;

3. Met een gatenboor zorg ik dat er 3 gaten komen voor de spots;

4. Aflakken en koof met houtlijm aan elkaar bevestigen;

5. De koof met de zijkant aan de latten bevestigen (en vanzelfsprekend de dimbare led spots aansluiten). De spots hebben een inbouwhoogte van 50mm, dus dit moet goed te doen zijn.

Overigens:
Helaas kan ik niet de koof over de centraaldoos in het plafond plaatsen, aangezien ik dan bij het openen van mijn keukenkastje mogelijk tegen de koof aan klap. En ja, in principe kan het keukenkastje bijna helemaal open zonder de koof te raken, maar ik ken mezelf. Daarnaast vind ik het niet zo'n probleem, omdat de centraaldoos (die ik natuurlijk wel afdek met een deksel) wegvalt uit het zicht, omdat deze zich straks achter de koof zal bevinden.

Waar loop ik nog tegenaan?
Vooral de afwerkkwestie. Net zoals 99% van de bewoners van woningen, heeft ook mijn woning niet geheel rechte muren. Vanaf boven gezien lopen de muren naar buiten weg. Het is niet heel schokkend, maar ik vermoed een verschil van 0,5 a max 1 cm. Daarnaast (zie de foto) zal de koof over een richel komen te lopen. Ten slotte is het plafond lekker gespikkeld/ruw, waardoor ik vrees dat de koof niet strak tegen het plafond aan komt.

Aldus ben ik benieuwd:
- Zie ik iets over het hoofd?;
- Ik wil de koof wel enigszins comfortabel kunnen vastschroeven (lees: de schroef moet dus niet bijna tegen het plafond komen. Zouden jullie wat betreft hoogte van de latten kiezen voor 33mm, of is 22 voldoende?;
- Hoe kan ik de ruimte die tussen de koof en muur gaat ontstaan (0,5 tot max 1,5 cm) opvullen?;
- Hoe zorg ik ervoor dat ik geen kieren tussen de koof en het plafond krijg?; en
- Voortbordurend op mijn vorige vraag; hoe pak ik de richel in het plafond aan?

Ten slotte: het in verstek willen laten zagen van MDF-platen in de omgeving van Eindhoven is lastig, althans ik kan tot nu toe niemand vinden (Bouwmarkten (waaronder HUBO), Pontmeyer, Jongeneel) die mij MDF-platen kan leveren en deze ook in verstek kan zagen. Gemaksdier als ik ben wil ik het liefste dat waar ik de MDF-platen koop, deze ook meteen in verstek worden gezaagd. Jullie nog tips?

Mijn dank is groot!





 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Sowieso eerst alles monteren, dan de naden afkitten, gronden en aflakken.

Voor het afschuinen: Koop of huur een bovenfrees met de goede frees hiervoor. Al kan het ook met een cirkelzaag als je goed kunt zagen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu