Stoffen kabels zitten klem in metalen leiding

Matthieuvs

  • #1
Hallo,
omdat een lamp plots zonder aanleiding vanzelf ging branden, besloot ik de oude stoffen kabels dan toch maar te vervangen door modern materiaal.
nu zit ik met één metalen buis waar vier stoffen kabels door lopen en die zitten hopeloos klem. Als ik er aan trek, komt de bekleding eerst los, en bij een volgende poging breekt het metaal ook. Het is compleet verrot.
Iemand een suggestie hoe ik dit er toch uit kan krijgen? Olie?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik denk dat je er nog een lasdoos tussen hebt zitten, anders een trekveer erlangs sturen met een veerpompje.
 

Matthieuvs

  • #3
En hoe werkt dat dan? want kan die veer dan voorbij de lasdoos?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
De lasdoos moet je opzoeken, is er geen lasdoos dan kan je met een veerpomp de veer langs de draden persen en dan draden incluis veer terug trekken.
 

Matthieuvs

  • #5
Bedankt, dat wordt de vloer opengooien of het stuc wegkappen dan vrees ik...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Mogen die metalen elektrabuizen nog wel hergebruikt worden?

Vervang je meteen alle oude bedrading?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Zolang er geen langsnaad in zit mag je de buizen gebruiken.
 

Matthieuvs

  • #8
Ik heb behoorlijk wat oude kabels vervangen op zolder (waar het initiële probleem zich bevond), maar er zijn stukken waar ik liever van af blijf: ik denk dat van schakelkast naar boven nog de oude stoffen kabels lopen, daar ga ik me niet aan wagen.
Ik heb nu al een stuk verknald door te ambitieus aan die draden te zitten trekken (die dus inderdaad nog langs meerdere schakeldozen lopen), dus ik ga het iets safer spelen en enkel nog doen wat moet om alle lampen opnieuw te doen branden.

Voor liefhebbers van oude huizenporn, dat ziet er onder de vloer ongeveer zo uit :)


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ik heb erg slecht nieuws voor je, je MOET alles vervangen.Deze bedrading is nl. verboden om nog te gebruiken.

Je hebt een deeltje vervangen, mocht er nu brand uitbreken zal dat bij onderzoek direct op een ondeugdelijke installatie duiden en word er echt niets uitgekeerd!

een stalen buis is een prima geleider.
Als de ene buis de fase doorslaat en op een andere de nul heb je kans dat het vocht in hout een geleidingspad vormt. in dat pad ontstaat een koolstofpad wat nog beter geleid en dan is het snel gedaan.

Ik begrijp ook niet goed dat je het geen zorgwekkende ervaring vindt dat lampen vanzelf gaan branden door ondeugdelijke bedrading.
Je zet zo jouw en het leven van medebewoners en buren op het spel!!!!!
 

Matthieuvs

  • #10
Headhunter, ik ben deze installatie beginnen te vervangen omdat het me zorgen baarde dat die lamp plots begon te branden of te flikkeren. Dat is het eerste stuk dat ik heb afgebroken (dit is nog niet vervangen wegens een ietwat moeilijk gevormde metalen buis waar ik de nieuwe kabels door moet krijgen), dus daar zitten we nu wel veilig.

Nu, het gekke is wel dat we na aankoop van het huis aan de elektriciteit hebben moeten laten werken om het gekeurd te krijgen. Vooral aarding was een probleem. Nadien is het echter wel opnieuw gekeurd, mét deze installatie. Hoe kan dat dan?

(Ik neem je opmerking wel ter harte, sowieso laten we op lange termijn alles veranderen, maar dat zal stukje bij beetje gaan)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Deze installatie kan nooit goedgekeurd worden met deze draden, onmogelijk.
Keuring was dus onzin.

waarschijnlijk is de waterleiding destijds vervangen door een nieuwe kunststof invoer, en is daarbij de aarde komen te vervallen, dat is gemeten en herstelt en gemeten(gekeurd).Was de keurder ook de maker?
Wat staat er in dat rapport aan uitgevoerde metingen en wat hebben ze geinspecteert?

Zodra een installateur de kap van de kast haalt is dit type installatie niet meer in bedrijf te nemen, afkoppelen afzegelen en af laten teken.

Dat 2 draden contact maken en daardoor het licht gaat branden is eigenlijk geluk, maar ook een teken dat de gehele stalen buis installatie onder spanning kan staan zonder dat je dat in eerste instantie doorhebt, een schroefje van een montageplaat aanraken kan dan al dodelijk zijn!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu