Nieuw onderwerp Reageren
Heelkoudinhuis


Geregistreerd op
17-3-2016
Berichten: 2
Heelkoudinhuis op 17 Februari 2020, 13:58   Stadsverwarming reageert niet op thermostaat
Hi,

Situatieuitleg:
Ongeveer 2 maanden geleden heb ik een woning gekocht waar alle stroom van de apparatuur is geweest en de boel lijkt te hebben gereset. Het werd continu veel te heet of ijskoud in de woonkamer. 20GJ verbruik in 2 maanden. Dus ben me er een beetje in gaan verdiepen, heb inmiddels de bovenetage weer correct aan de praat, inclusief juiste temperatuur en tegelijk een pompschakelaar aangesloten.

De woning heeft 2 etages, woonkamer boven, slaapkamers/badkamer beneden. Stadsverwarming en meterkast op de benedenetage. Vloerverwarmingpomp en verdeler hangen boven in de meterkast en regelen de vloer boven. De benedenetage wordt zonder pomp geregeld.

In de woonkamer hangt een oude Honeywell round thermostaat zonder poespas die eigenlijk altijd op 20-21 graden staat. Deze opent netjes de bovenste klep (Honeywell VC8615) zodra deze warmte nodig heeft en sluit deze zodra er geen warmte meer nodig is. Deze thermostaat zit aangesloten op een Cenvax VAG5000 model van voor 2007 (oud dus), de draad die hiertussen loopt deelt wat aderparen voor de buitenvoeler, die ook boven hangt en eveneens is aangesloten op de Cenvax.

In de meterkast op de benedenetage hangt de Cenvax, deze stuurt verder alles aan. De benedenetage heeft ook vloerverwarming, maar wordt verwarmd zonder pomp. De Cenvax hangt in de meterkast, waar het standaard iets van 25 graden is (restwarmte van bedrijf onder onze meterkast) en loopt als de vloerverwarming draait rustig op tot 28 graden. Dit apparaat kan weersafhankelijk stoken e.d., maar ik denk dat wij dit niet gaan gebruiken. De Cenvax heeft ook een aanvoeropnemer, deze zit op de retour aangesloten (klinkt voor mij raar, maar zal vast het stoken stabieler maken).

De Cenvax staat op een standaard klokprogramma blok van 24 uur ingesteld (zelfde als constant dag programma?). Deze staat ook op ruimtethermostaat ingesteld omdat zodra ik de weersafhankelijk (met ruimtecompensatie) programma's kies, de boel helemaal vreemd gaat stoken.

Vragen:
- De onderste klep en de stadsverwarming reageren alleen als de Cenvax op een gek hoge temperatuur als 25 graden staat ingesteld. Zelfs als de Cenvax al 27 graden graden meet. Hoe kan dit?
- Als er boven geen warmte meer nodig is, sluit netjes de bovenste klep, echter blijft de onderste klep en de stadsverwarming vaak nog uren warmte leveren. Wij willen zo goed als nooit warmte op de begane grond, dus dit lijkt mij erg zonde. Hoe kan dit?
- Ik vind het persoonlijk vreemd dat er 2 kleppen nodig zijn om op de bovenetage warmte te krijgen en dat de benedenetage dan ook altijd warmte krijgt. Had die onderste klep niet alleen voor de benedenetage gekund en dat deze dan eventueel draadloos in de kamers op de benedenetage een thermostaat hebben? Uiteraard dat beide etages los van elkaar een warmtevraag kunnen doen naar de stadsverwarming.
- De pomp is een Grundfos UPS 25-50 180, ik gok net als de rest van dit systeem, van voor 2007. Heeft het financieel nut om deze te vervangen (ook nu ik een pompschakelaar heb)?
- Hebben jullie eventueel nog tips voor deze situatie, bijvoorbeeld handige instellingen voor de Cenvax, onderdelen laten vervangen etc...

Schema (ben een leek, dus m'n best gedaan Embarassed):


Extra foto's, let niet op de lelijke bekabeling e.d.:





Alvast bedankt voor jullie reacties!

Klusservice Klusidee
Klusservice Klusidee

Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen


Degooyer


Geregistreerd op
8-10-2011
Berichten: 1472
Degooyer op 17 Februari 2020, 19:19  
Mijn eerste reactie na het lezen van uw relaas zou zijn: laat die hele Cevax er z.s.m. tussen uit halen.
Vervang ook die Honeywell thermostaat.
Daarnaast is het m.i. totaal niet nodig om een nog goed presterende pomp met pompschakelaar te vervangen: de nieuwe label A pompen (verplicht sinds 2013) bieden u weinig kosten besparing t.o.v. de bestaande pomp + pompschakelaar (ervan uitgaande dat deze nog goed werkt)
Laat u deze werkzaamheden uitvoeren door een installateur die verstand van zaken heeft en weet hoe stadsverwarming werkt.
JeffreyD94


Geregistreerd op
18-5-2016
Berichten: 406
JeffreyD94 op 17 Februari 2020, 22:55  
Cenvax regelaars gaan gemiddeld 10-15 jaar mee daarna gaan deze bijna altijd kapot. Maar dat terzijde, een WA regeling op stadsverwarming heeft geen meerwaarde, meestal een negatief effect zelfs.

Stadsverwarming met vloerverwarming verreist wel enige kennis, anderzijds zal uw energierekening negatief uitpakken.

Er is hier en daar best wel een zooitje van de installatie gemaakt.
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren
Pagina 1 van 1

Klusadvies: Stadsverwarming reageert niet op thermostaat

Klusadvies: Stadsverwarming reageert niet op thermostaat
Gerelateerde onderwerpen Reacties Laatste Bericht
Geen nieuwe berichten Sticky: TADO thermostaat installatie handleiding 0 23 December 2019, 13:35
Stadsverwarming reageert niet op nieuwe thermosstaat? 5 13 December 2010, 20:01
CV reageert niet op thermostaat 2 03 Oktober 2008, 18:41
Geen nieuwe berichten Thermostaat/CV reageert niet meer 8 05 Februari 2019, 19:44
Geen nieuwe berichten AWB Thermomaster 32.50 WB reageert niet op thermostaat 4 16 Januari 2016, 19:37
Geen nieuwe berichten Cvketel reageert niet op thermostaat 6 22 Februari 2013, 22:51
Geen nieuwe berichten Cvketel reageert niet op automatisch op thermostaat 15 15 December 2019, 14:14
Geen nieuwe berichten CV ketel reageert niet op nieuwe thermostaat 3 29 Oktober 2018, 17:55