Glas in MDF plaatsen

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #21
Dat komt omdat je ontwerp op het randje zit met wat in hout mogelijk is.
(De sterkte van het kastje moet uit het glas komen)

Als je voor een combinatie van staal en glas gaat heb je heel wat meer keus.

Kasten.
misschien kan je een dergelijke kast kopen en het glas daarvan gebruiken in je houten frame.
 

Pdorn

  • #22
Bedankt voor je antwoord. Wat met die 'goedkope' kasten aan de hand is: geen enkele kast is 50cm diep, dus geen bruikbaar glas daar.

Die kasten met de goede afmetingen zitten in het dure segment, en dan heeft het geen zin meer op dat te 'slopen' om zelf een hout constructie te maken.

Het ontwerp is ook al iets veranderd, waardoor de deur niet meer omlijst wordt door hout en geen draaideur meer is maar een schuifdeur. De kosten hiervan liggen in verhouding nog lager dan draaideuren.

Waar met glas de grootste kosten in zitten zijn de glazen legplanken (100cm x 50cm x 8mm gehard glas). Dit is 40 euro per plank waar ik voor 2 kasten 10 stuks van nodig heb, terwijl een zijpaneel aan glas 'slechts' 25 euro kost en ik maar 4 van nodig heb.

Voor het budget wat ik heb (+- 300 euro per kast) ben ik van mening dat ik iets mooiers kan krijgen door het zelf te maken als kant en klaar te kopen.

Ik zal alleen moeten schipperen als glas zo duur blijkt te zijn, dus minder glas. Ik denk een kast waar alleen de deuren van glas zijn dus.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #23
Dat klop maar 50 is ook erg diep voor een dergelijke kast.

de legplanken kunnen dunner als je ze in de korte richting laat overspannen

of misschien heb je nu genoeg aan de helft van de legplanken en koop je er volgend jaar nog een paar bij.
 

Nicklatu

  • #24
Stel dat je mdf zou gebruiken en je moet een groef in frezen voor je glas van 4mm dan zou je aan weerszijde 6,5mm materiaal overhouden. Eigenschap van mdf is dat het poreus is, groef zou snel kunnen breken. Kies voor HDF i.p.v. MDF. Dichtheid van HDF is hoger dan van MDF.

Betreft de kosten van gehard glas. Het is eenmaal zo duur. Wil je een goedkoper optie. Dan zou je het van HDF planken moeten maken waarin je eventueel met LED verlichting in kan verwerken.

Eventueel kan je helder plexiglas (acrylaat) gebruiken ter vervanging van glas. Het is te verkrijgen in 2mm tot 30mm dikte. Uiteraard, hoe dikker hoe duurder het wordt.

Je kan plexiglas onderling verlijmen. De mogelijkheden hiervoor is zo uitgebreidt. Google even en verruim je ideeën.

Hoop dat de tunnel kijk op raamwerk en glas verruimt wordt d.m.v. plexiglas en led verlichting.

Succes!!!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #25
Densiteit van MDF is voor van belang bij het aflakken, door een meer gesloten oppervlak. Het draagt (no pun intended) niet bij tot hogere sterkte. Zowel MDF als de zwaardere kwaliteit HDF bestaan uit korte vezels.
 

Nicklatu

  • #26
Dat klopt dat HDF ook uit vezels bestaat. Plexiglas kan je breken en glas ook. Wat kies je eerder voor? HDF heeft een hogere dichtheid en als je beide (mdf/hdf) naast elkaar legt en kijkt welke het snelste breekt. Dan kies ik toch voor hdf en dat het ook uit vezels bestaat is duidelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu